BibTex RIS Cite
Year 2007, Volume: 41 Issue: 3, 7 - 12, 06.06.2012

Abstract

APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU

Year 2007, Volume: 41 Issue: 3, 7 - 12, 06.06.2012

Abstract

Bu olgu sunumunda,travma nedeniyle kök gelişimi durmuş,kök kanalı enfekte olmuş veperiapikal lezyon gelişmiş üst sol santral dişin,başarısız olan apeksifikasyon tedavisinden sonra periapikal cerrahi tekniği ile tedavisi anlatılmaktadır.14 yaşındaki kadın hastanın,üst sol santral dişi incelendiğinde ,kök ucunun henüz kapanmamış olduğu ayrıca periapikal lezyon ve akmakta olan bir fistül ağzının varlığı saptandı.Üst santral dişin apeksifikasyonu için biyomekanik temizleme sonrasında 6 ay boyunca aylık seanslarda,kök kanalları kalsiyum hidroksit ve steril tuzlu su karışımı ile dolduruldu.Klinik olarak fistülün kapanması sonucunda,kök kanalı MTA ile dolduruldu ve diş restore edildi.6 ay sonraki takip seansında,klinik olarak fistülün yeniden oluştuğu radyografik olarak periapikal lezyonun varlığını sürdürdüğü görüldü.Periapikal cerrahi sırasında kök ucu rezeke edildi ve lezyon kürete edilerek çıkartıldı.Histopatolojik olarak lezyona radiküler kist tanısı koyuldu.Hastanın 6 ay sonraki kontrolünde dişin klinik olarak sağlıklı olduğu ve radyolojik olarak lezyonun iyileştiği gözlendi.Bu olgu bildirisi apeksifikasyon tedavisinde,uzun süreli kalsiyum hidroksit uygulaması ve MTA ile kanal doldurma gibi başarısının çok yüksek olduğu bilinen tekniklerin bile bazen başarısızlıkla sonuçlanabileceğini ortaya koymaktadır.Böyle inatçı ve iyileşmeyen apeksifikasyon olgularında periapikal cerrahi uygulanarak iyileşmenin sağlanabileceği bu olguda gösterilmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Case Reports
Authors

Rüstem Sübay This is me

Rüstem Kemal Sübay This is me

Muzaffer Dinçol

Muzaffer Emir Dinçol

Melike Ordulu Sübay This is me

Publication Date June 6, 2012
Published in Issue Year 2007 Volume: 41 Issue: 3

Cite

APA Sübay, R., Sübay, R. K., Dinçol, M., Dinçol, M. E., et al. (2012). APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 41(3), 7-12.
AMA Sübay R, Sübay RK, Dinçol M, Dinçol ME, Ordulu Sübay M. APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU. J Istanbul Univ Fac Dent. June 2012;41(3):7-12.
Chicago Sübay, Rüstem, Rüstem Kemal Sübay, Muzaffer Dinçol, Muzaffer Emir Dinçol, and Melike Ordulu Sübay. “APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 41, no. 3 (June 2012): 7-12.
EndNote Sübay R, Sübay RK, Dinçol M, Dinçol ME, Ordulu Sübay M (June 1, 2012) APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 41 3 7–12.
IEEE R. Sübay, R. K. Sübay, M. Dinçol, M. E. Dinçol, and M. Ordulu Sübay, “APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU”, J Istanbul Univ Fac Dent, vol. 41, no. 3, pp. 7–12, 2012.
ISNAD Sübay, Rüstem et al. “APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 41/3 (June 2012), 7-12.
JAMA Sübay R, Sübay RK, Dinçol M, Dinçol ME, Ordulu Sübay M. APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU. J Istanbul Univ Fac Dent. 2012;41:7–12.
MLA Sübay, Rüstem et al. “APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 41, no. 3, 2012, pp. 7-12.
Vancouver Sübay R, Sübay RK, Dinçol M, Dinçol ME, Ordulu Sübay M. APEKSİFİKASYON TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLAN KÖK UCU TAMAMLANMAMIŞ ÜST ORTA KESER DİŞİN PERİAPİKAL CERRAHİ İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU. J Istanbul Univ Fac Dent. 2012;41(3):7-12.