BibTex RIS Cite

BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ

Year 1992, Volume: 26 Issue: 4, 201 - 206, 12.06.2012

Abstract

ÖZET

Kalsiyumhidroksİtİn bilinen en iyi pulpa koruyucusu olduğu kabul edilmiş bir gerçektir. Özellikle kompozit dolgular altında çok önemli fonksiyonları vardır.

Bu araştırmada, kompozit dolguların yapımı şurasında mineye uygulanan asitlerin kalsiyumhidroksit sunanlarının yüzey yapılarında oluşturdukları değişiklikler SEM yardımı ile incelenmiştir. Ayrıca çalışmamız, kalsiyum-hidroksitin dentin ile meydana getirdiği sınırların asit uygulamalarından hangi oranda etkilendiği ve bu bölgelerde meydana gelen yapısal bozulmaların da ortaya çıkarılması amacını taşımaktadır. Araştırmamızda ortafosforik asitin kalsiyumhidroksit simanı üzerinde 60 saniyeden fazla kal ması ve tam olarak uzaklaştırılamaması durumunda ciddi mikro sızıntı sorunlarının ortaya çıkacağı saptanmıştır.

Anahtar sözcükler: Dentin, kalsiyumhidroksit, asitle pürüzleme, SEM

SEM EVALUTION OF CALCIUM HYDROXIDE BASELINE MATERIAL IN REGARD WITH ITS PERMEABILITY DURING ORTHOPHOSPHORIC ACID APPLICATION AND CONCOMITANT CHANGES IN THE DENTOENAMEL JUNCTION LAYER

ABSTRACT

As is known, calciumhyroxide is the best pulp protective lining in dentistry. Particularly it has important Junctions beneath, the composite fillings.

In this study, in the course of composite fillings, the changes occured on the surface layer of calciumhyroxide cement following orthophosphoric add application has been evaluated with SEM inspection. Additionally, how much area formed by calciumhyroxide and dentine lining affected by acid application and associated structural destruction has been demonstrated. It has been found that in the event when orthophosphoric acid remained on the and not fully removed, it may lead to serious defects.

Key words: Dentin, calciumhyroxide, acid etching, SEM.

Year 1992, Volume: 26 Issue: 4, 201 - 206, 12.06.2012

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Research Articles
Authors

Zeki Erkan This is me

İmer Okar This is me

Veli Aslanalp This is me

Publication Date June 12, 2012
Published in Issue Year 1992 Volume: 26 Issue: 4

Cite

APA Erkan, Z., Okar, İ., & Aslanalp, V. (2012). BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 26(4), 201-206.
AMA Erkan Z, Okar İ, Aslanalp V. BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ. J Istanbul Univ Fac Dent. June 2012;26(4):201-206.
Chicago Erkan, Zeki, İmer Okar, and Veli Aslanalp. “BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 26, no. 4 (June 2012): 201-6.
EndNote Erkan Z, Okar İ, Aslanalp V (June 1, 2012) BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 26 4 201–206.
IEEE Z. Erkan, İ. Okar, and V. Aslanalp, “BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ”, J Istanbul Univ Fac Dent, vol. 26, no. 4, pp. 201–206, 2012.
ISNAD Erkan, Zeki et al. “BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 26/4 (June 2012), 201-206.
JAMA Erkan Z, Okar İ, Aslanalp V. BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ. J Istanbul Univ Fac Dent. 2012;26:201–206.
MLA Erkan, Zeki et al. “BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 26, no. 4, 2012, pp. 201-6.
Vancouver Erkan Z, Okar İ, Aslanalp V. BİR KAİDE MADDESİ OLARAK KALSİYUMHİDROKSİTİN ORTOFOSFORİK ASİT UYGULAMALARINDAKİ GEÇİRGENLİĞİ VE DENTİN BİRLEŞİM HATTINDAKİ DEĞİŞİMLERİNİN SEM İLE İNCELENMESİ. J Istanbul Univ Fac Dent. 2012;26(4):201-6.