BibTex RIS Cite

POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS

Year 1993, Volume: 27 Issue: 1, 74 - 78, 06.06.2013

Abstract

ÖZET

Bu makalede, posterior kompozit reçine restorasyonlarının en önemli sorunu olan mikrosızınlı ve özellikle dişeti basamağı bölgesindeki başarısızlıkların gözden geçirilmesi ve bu durumda etkili olan faktörlerin ele alınarak incelenmesi amaçlanmıştır.

Çalışmalar sonucunda, pulpayı olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörün, ağız ortamından diş dokusuna ulaşabilen bakteri ve toksinlerinin olduğu belirlenmiştir. Bu, mİkrosızıntı olayının önemini arttırmıştır. Belirlenen mik-rosızıntı ve buna bağlı gelişen sorunları inceleyen araştırmalar, kompozit materyalinin yapısı, uygulanışı ve bu restorasyonlarda kullanılan materyaller, enstrümanlar olmak üzere iki bölümde değerlendirilebilir.

Yapılan çalışmalar, kompozit reçinenin yapısının, ka-viteye yerleştirilme tekniğinin, bu restorasyonların yapımı sırasında kullanılan diğer bağlayıcı ajan ve camiyonomer siman gibi materyallerin ve kullanılan yardımcı aygıtların arka bölge kompozit restorasyonların başarısında çok büyük önem taşıdığım ortaya koymuştur.

Anahtar sözcükler: Posterior kompozitler, mİkrosızıntı, ışınlı kompoziüer, yerleştirme teknikleri.

ABSTRACT

The aim of this article is to investigate the most important problem, microleakage of posterior composite

résine

restorations and to evaluate the effective factors on the failures in gingival areas.

In many studies, it was obtained that the most important factor irritated the pulp was bacteria and their toxins that could get from oral cavity to dental tissue. For that reason, the importance of microleakage subject increased. The investigations about this subject may be evaluated in two points. First of them is the combination of composite resin materials and the techniques of their usage. The second is the other materials and equipments that can be used in these restorations.

From these studies it was determined that the combination of composite

résine, the techniques of setting composite résine materials into cavities, the other materials like bonding agents and glassionomer cements which may be used during making composite restorations and some ens-truments are very valuable and important for a successful! posterior composite résine restorations.

Key words: Posterior composites, microleakage, light cure resins, placement techniques.

Year 1993, Volume: 27 Issue: 1, 74 - 78, 06.06.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Review Articles
Authors

Yasemin Benderli This is me

Publication Date June 6, 2013
Published in Issue Year 1993 Volume: 27 Issue: 1

Cite

APA Benderli, Y. (2013). POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 27(1), 74-78.
AMA Benderli Y. POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS. J Istanbul Univ Fac Dent. June 2013;27(1):74-78.
Chicago Benderli, Yasemin. “POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 27, no. 1 (June 2013): 74-78.
EndNote Benderli Y (June 1, 2013) POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 27 1 74–78.
IEEE Y. Benderli, “POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS”, J Istanbul Univ Fac Dent, vol. 27, no. 1, pp. 74–78, 2013.
ISNAD Benderli, Yasemin. “POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 27/1 (June 2013), 74-78.
JAMA Benderli Y. POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;27:74–78.
MLA Benderli, Yasemin. “POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 27, no. 1, 2013, pp. 74-78.
Vancouver Benderli Y. POSTERIOR KOMPOZÎT RESTORASYONLARDA MİKROSIZINTI VE BU OLAYDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER-MICROLEAKAGE OF POSTERIOR COMPOSITE RESTORATIONS AND INFLUENTIAL FACTORS. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;27(1):74-8.