BibTex RIS Cite

HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS

Year 1995, Volume: 29 Issue: 3, 165 - 169, 09.06.2013

Abstract

Özet

Bu çalışmanın amacı, hiperbarUt oksijenin kemotera-pinin

oral yapılarda yol açabileceği yara iyileşmesinin gecikmesi üzerinde gösterdiği etkilerin araştırılmasıdır. Daha önceki çalışmamızda hiperbarik oksijenin erken dönem dışında normal doku iyileşmesine belirgin bir etkisinin olmadığını saptamıştık.

Çalışmada 28 adet erkek sıçana beşer gün ara ile üç kez intraperitoneal 60 mg/kg 5-Fluorourasİl enjekte edildi. Onüçüncü günde eter anestezisi altında alt 1. ve 2. molar dişleri çekildi. Deney grubunu oluşturan sıçanlar günde ikİ kez 2.5 ATA'hk basmç alanda hiperbarik oksijene maruz bırakıldılar. Kontrol grubunu oluşturan sıçanlara ise herhangi bir tedavi uygulanmadan normal iyileşmeye bırakıldılar. Her gruptan üçer hayvan 7., 14., 21 ve 28. günde sakrifîye edilerek histopa-tolojik incelemeye alındı.

Bu çalışma sonucuna göre, uyguladığımız kemotera-pik ajan ve kemoterapi protokolü ile tedavi görmüş sıçanların çekim yarası iyileşmesine etki açısından hiperbarik oksijen ve kontrol grupları arasında bir fark görülmemiştir.

Anahtar sözcükler: Hiperbarik oksijen, kemoterapi, 5-Flourourasil.

Abstract

The aim of this study is to investigate the effect of HBO on the problems in wound healing seen following chemotherapy in oral region. In our previous study, it was shown thai HBO didn 't have any effect on normal tissue healing except early healing period. During this study, 28 male rats were injected intraperitoneally 60 mg/kg 5-Fluorouracil three times every five days. On the 13ih day, mandibular 1st and 2nd molar teeth were extracted under ether anaesthesia. The rats in the experimental group were exposed to hyperbaric oxygenation at 2.5 ATA twice a day. The control group didn't receive any treatment. Three rats from each group were sacrificed on 7th, 14th, 21th and 28th days and histo-paOiologic examination were performed.

According to the results, there was not a difference in tooth extraction healing between HBO and control groups. This might be due to die chemoterapic drug and chemotherapy protocol we used.

Key words: Hyperbaric oxygen, chemotherapy, 5-Flourou-rasil.

 

Year 1995, Volume: 29 Issue: 3, 165 - 169, 09.06.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Research Articles
Authors

Sinan Soley This is me

Özen Doğan This is me

Şamil Aktaş This is me

Vakur Olgaç This is me

Nevin Büyükakyüz This is me

Publication Date June 9, 2013
Published in Issue Year 1995 Volume: 29 Issue: 3

Cite

APA Soley, S., Doğan, Ö., Aktaş, Ş., Olgaç, V., et al. (2013). HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 29(3), 165-169.
AMA Soley S, Doğan Ö, Aktaş Ş, Olgaç V, Büyükakyüz N. HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS. J Istanbul Univ Fac Dent. August 2013;29(3):165-169.
Chicago Soley, Sinan, Özen Doğan, Şamil Aktaş, Vakur Olgaç, and Nevin Büyükakyüz. “HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 29, no. 3 (August 2013): 165-69.
EndNote Soley S, Doğan Ö, Aktaş Ş, Olgaç V, Büyükakyüz N (August 1, 2013) HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 29 3 165–169.
IEEE S. Soley, Ö. Doğan, Ş. Aktaş, V. Olgaç, and N. Büyükakyüz, “HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS”, J Istanbul Univ Fac Dent, vol. 29, no. 3, pp. 165–169, 2013.
ISNAD Soley, Sinan et al. “HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 29/3 (August 2013), 165-169.
JAMA Soley S, Doğan Ö, Aktaş Ş, Olgaç V, Büyükakyüz N. HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;29:165–169.
MLA Soley, Sinan et al. “HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 29, no. 3, 2013, pp. 165-9.
Vancouver Soley S, Doğan Ö, Aktaş Ş, Olgaç V, Büyükakyüz N. HİPERBARİK OKSİJENİN KEMOTERAPİ GÖRMÜŞ SIÇANLARDA KEMİK DEFEKTİ VE YARA İYİLEŞMESİNE OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI-AN EXPERIMENTAL STUDY ON EFFECT OF HBO ON BONE DEFECT AND WOUND HEALING IN CHEMOTHERAPY APPLIED RATS. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;29(3):165-9.