ÖZ
Amaç: Lateks pek çok tıbbi malzemelerde araç-gereçlerde ve günlük hayatta kullanılan önemli bir maddedir. Özellikle sağlık alanı çalışanlarında lateks içeren ürünlere karşı allerji gelişimi giderek artan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmada amacımız 2. ve 5. sınıflar arası lateks duyarlılığı prevalansını saptamaktır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitim gören 2. ve 5. sınıf öğrencileri arasında yapılmıştır. On yedi sorudan oluşan anket formları öğrenciler arasında yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 15.0 programına yüklenerek değerlendirilmiştir.
Bulgular: Araştırmamızda 320 kişiyle görüşülmüştür. Öğrencilerin yaş ortalaması 21.88±2.581'dir. Araştırma grubunu %43.4'ünü erkek, %56.6'sını ise kadın öğrenciler oluşturmaktadır. Tüm gruplarda %19.1 lateks duyarlılığı gözlenmiştir. Yiyecek allerjisi bulunanlarda, ilaç kullananlarda ve ailede allerji öyküsü olan öğrencilerde eldiven kullanımıyla ilgili problem görülme oranı ileri derecede anlamlı bulunmuştur. Çalışmamızda lateks duyarlılığı ikinci sınıflarda %11.9, beşinci sınıflarda ise %27.0 olarak tespit edilmiştir.
Sonuç: Diş hekimliği öğrencilerinin lateks içeren maddeler ve lateks allerjisine karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgilendirilmesi önemlidir.
Anahtar kelimeler: Lateks allerjisi, sağlık personeli, doğal lateks allerji, eldivenler
ABSTRACT
Purpose: Latex many medicinal materials, tools and equipment and is a key ingredient used in daily life. Health employees, especially in the field of health products that contain latex allergy appears to be an increasing problem in development. Aim of this study was to determine the prevalence of latex sensitivity between the second and fifth graders.
Materials and Methods: This research was done between the second and fifth grade students studying. A questionnaire consisting of seventeen questions on among the students face-to-face interview. The obtained data were evaluated using SPSS 15.0 computer program.
Results: In our study, 320 people were interviewed. The average age of the students is 21.88 ± 2.581. The research group, the reputation of 43.4% men and 56.6% of the female students are accounted. Latex sensitivity of 19.1% was observed in all groups. Students who are allergic to foods, drugs, and family history of allergy, which students in groups was highly significant incidence of latex sensitivity. In our study, 11.9% of second grade latex sensitivity, was found to be 27.0% in the fifth grades.
Conclusion: Dentistry students, latex and latex-containing materials is important to be informed about the measures to be taken against allergies.
Keywords: Latex allergy, healthcare workers, natural rubber latex allergy, gloves
Amaç: Lateks pek çok tıbbi malzemelerde araç-gereçlerde ve günlük hayatta kullanılan önemli bir maddedir. Özellikle sağlık alanı çalışanlarında lateks içeren ürünlere karşı allerji gelişimi giderek artan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmada amacımız 2. ve 5. sınıflar arası lateks duyarlılığı prevalansını saptamaktır.Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim gören 2. ve 5. sınıf öğrencileri arasında yapılmıştır. On yedi sorudan oluşan anket formları öğrenciler arasında yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 15.0 programına yüklenerek değerlendirilmiştir.Bulgular: Araştırmamızda 320 kişiyle görüşülmüştür. Öğrencilerin yaş ortalaması 21.88±2.581’dir. Araştırma grubunu %43.4’ünü erkek, %56.6’sını ise kadın öğrenciler oluşturmaktadır. Tüm gruplarda %19.1 lateks duyarlılığı gözlenmiştir. Yiyecek allerjisi bulunanlarda, ilaç kullananlarda ve ailede allerji öyküsü olan öğrencilerde eldiven kullanımıyla ilgili problem görülme oranı ileri derecede anlamlı bulunmuştur. Çalışmamızda lateks duyarlılığı ikinci sınıflarda %11.9, beşinci sınıflarda ise %27.0 olarak tespit edilmiştir.Sonuç: Diş hekimliği öğrencilerinin lateks içeren maddeler ve lateks allerjisine karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgilendirilmesi önemlidir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 12, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 47 Issue: 3 |