ÖZ
Amaç: Hemofili, faktör VIII yada faktör IX eksikliğine bağlı, koagülasyon bozukluğuna sebep olan herediter bir hastalıktır. Diş tedavileri sonrasında aşırı kanama en sık karşılaşılan komplikasyondur. Bu çalışmanın amacı hemofili hastalarına uygulanan güncel tedavi yaklaşımlarını, uygulanan faktör protokollerini belirtmek ve dental yaklaşımı retrospektif olarak incelemektir.
Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Cerrahisi A.D.'na başvuran 15'i Hemofili A, 1'i Hemofili B, 4'ü Von Willebrand olmak üzere toplam 20 koagülasyon bozukluğu hastası çalışmamıza dahil edilmiştir. Bu hastalara oral cerrahi girişimler ve periodontal tedaviler atravmatik çalışılarak uygulanmıştır.
Bulgular: Ağır hemofili hastalarının dördünde post-operatif olarak orta dereceli kanama gözlendi. Kanamalar 1(%5) hastada lokal olarak traneksamik asit uygulaması ve 3(%15) hastada Ankaferd Blood Stopper uygulanarak kontrol altına alındı. Bir hastada lokal anestezi yapılan bölgede hematom oluşmuştur.
Sonuç: Diş hekimleri kanama bozukluğu hastalarda çalışırken, kanama kontrolünün tüm parametrelerine dikkat etmeli, atravmatik cerrahi teknikleri tercih etmelidirler.
Anahtar kelimeler: Hemofili A, hemofili B, von Willebrand hastalığı, oral cerrahi
ABSTRACT
Purpose: Hemophilia is a hereditary disorder of coagulation results in deficiency of factor VIII (Hemophilia A) or factor IX (haemophilia B). Excessive bleeding after dental procedures are one of the most frequent complications occurring in these patientsThe aim of this study is to present current surgical approach procedures to hemophilia patients with case series and literature review as a retrospective study.
Material and Methods: We included twenty Heamophiliac patients (15 Hemophila A, 1 Hemophilia B, 4 Von Wileebrand) who consulted to İstanbul University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery to our study. We performed oral surgical procedures and periodontal treatments to our patients atraumatically.
Results: Four of severe Hemophiliac patient revealed mild level bleeding. One of these patients (%5) recieved tranecsamic asid and three of them (%15) received Ankaferd Blood Stopper. Then we contorol-led the bleeding. In one patient, we observed hematoma on the side where we applied local anesthesia.
Conclusion: Oral care providers that treat patients with bleeding disorders should be aware of all the measures for controlling bleeding and the principles of atraumatic surgery.
Keywords: Hemophilia A, hemophilia B, von Willebrand disease, oral surgery
Amaç: Hemofili, faktör VIII yada faktör IX eksikliğine bağlı, koagülasyon bozukluğuna sebep olan herediter bir hastalıktır. Diş tedavileri sonrasında aşırı kanama en sık karşılaşılan komplikasyondur. Bu çalışmanın amacı hemofili hastalarına uygulanan güncel tedavi yaklaşımlarını, uygulanan faktör protokollerini belirtmek ve dental yaklaşımı retrospektif olarak incelemektir.Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Cerrahisi A.D.’na başvuran 15’i Hemofili A, 1’i Hemofili B, 4’ü Von Willebrand olmak üzere toplam 20 koagülasyon bozukluğu hastası çalışmamıza dahil edilmiştir. Bu hastalara oral cerrahi girişimler ve periodontal tedaviler atravmatik çalışılarak uygulanmıştır.Bulgular: Ağır hemofili hastalarının dördünde post-operatif olarak orta dereceli kanama gözlendi. Kanamalar 1(%5) hastada lokal olarak traneksamik asit uygulaması ve 3(%15) hastada Ankaferd Blood Stopper uygulanarak kontrol altına alındı. Bir hastada lokal anestezi yapılan bölgede hematom oluşmuştur.Sonuç: Diş hekimleri kanama bozukluğu hastalarda çalışırken, kanama kontrolünün tüm parametrelerine dikkat etmeli, atravmatik cerrahi teknikleri tercih etmelidirler.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 12, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 47 Issue: 3 |