ABSTRACT
Purpose: The effect of precleansing procedures for epoxy resin-based root canal sealer contaminated dentin surfaces for the evaluation of bond strength of a composite resin to dentin.
Material and Methods: Twenty-five extracted intact human molar crowns were prepared longitudinally on 4 sides (mesial, distal, buccal, and lingual) to produce flat dentin surfaces (25 teeth x 4 surfaces = 100 specimens) for bonding. Group A, B, C, and D were contaminated with sealer for 15 minutes; Group E was not contaminated. After contamination, Group A was cleaned with a dry cotton pellet, Group B was cleaned with 25% ethanol, Group C was cleaned with a dry cotton pellet and left for 3 days (to allow the sealer remnant polymerization), and Group D was cleaned with ethanol and left for 3 days. Composite resin specimens bonded to all the dentine specimens and loaded for shear bond strength.
Results: There were no significant difference among the groups (p=0.368).
Conclusion: Use of ethanol cleansing on epoxy-resin sealer contaminated surfaces before Clearfill SE Bond use had no positive effect on bonding strength of adhesive restoration.
Keywords: Adhesive, epoxy resin root canal sealer, contamination, bond strength
ÖZ
Amaç: Epoksi reçine bazlı kök kanal patı kontaminasyonunun kompozit reçinenin dentine bağlanması üzerine etkisinin değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Yirmi beş adet çekilmiş çürüksüz insan molar dişi düzgün bağlama yüzeyleri elde etmek için dört tarafından (meziyal, distal, bukkal ve lingual) kesildi (25 diş x 4 yüzey = 100 örnek). Grup A, B, C ve D pat ile kontamine edildi; Grup E kontamine edilmedi. Kontaminasyon sonrasında Grup A kuru pamuk pelet ile temizlendi, Grup B %25'lik etanol ile temizlendi, Grup C kuru pamuk pelet ile temizlenip 3 gün bekletildi (pat kalıntılarının polimerizasyonu için) ve Grup D %25'lik etanol ile temizlenip 3 gün bekletildi. Kompozit reçine örnekleri dentin örnekleri üzerine uygulandı ve üniversal bir test cihazı ile yüke tabi tutuldu.
Bulgular: Gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p=0.368).
Sonuç: Epoksi reçine bazlı kök kanal patı kontaminasyonunun kompozit reçinenin dentine bağlanma dayanımını azaltmadığı belirlendi.
Anahtar kelimeler: Adezif, epoksi reçine kök kanal patı, kontaminasyon, bağlanma dayanımı
Amaç: Epoksi reçine bazlı kök kanal patı kontaminasyonunun kompozit reçinenin dentine bağlanması üzerine etkisinin değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Yirmi beş adet çekilmiş çürüksüz insan molar dişi düzgün bağlama yüzeyleri elde etmek için dört tarafından (meziyal, distal, bukkal ve lingual) kesildi (25 diş x 4 yüzey = 100 örnek). Grup A, B, C ve D pat ile kontamine edildi; Grup E kontamine edilmedi. Kontaminasyon sonrasında Grup A kuru pamuk pelet ile temizlendi, Grup B %25’lik etanol ile temizlendi, Grup C kuru pamuk pelet ile temizlenip 3 gün bekletildi (pat kalıntılarının polimerizasyonu için) ve Grup D %25’lik etanol ile temizlenip 3 gün bekletildi. Kompozit reçine örnekleri dentin örnekleri üzerine uygulandı ve üniversal bir test cihazı ile yüke tabi tutuldu. Bulgular: Gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p=0.368).Sonuç: Epoksi reçine bazlı kök kanal patı kontaminasyonunun kompozit reçinenin dentine bağlanma dayanımını azaltmadığı belirlendi.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 48 Issue: 2 |