IstanbulÜniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne Başvuran Hastaların Periodontal Hastalık Farkındalıklarının Klinik Ölçümler ve Kendi ifadeleri Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi Dağılımı
ABSTRACT
Purpose: The aim of this descriptive, cross-sectional investigation was to evaluate the periodontal disease awareness of patients by comparing their clinical periodontal measurements and self-reports.
Material and Methods: In total, 674 subjects, referred to Istanbul University Faculty of Dentistry, Periodontology Department, were included in the study. Self-report of periodontal disease of the subjects were determined using a questionnaire. Periodontal indices were recorded.
Results: Periodontal disease awareness was 44% among patients. The comparison of age, PI, BOP were similar between the groups. PD, number of teeth and CPITN code were significantly different between aware and unaware patients. Periodontal disease awareness was higher among patients who attended to periodontology by a complaint than patients who referred by dental physician.
Conclusion: Periodontal disease awareness of the patiens attended to our department was low. Low awareness could be associated with patients that were attended to our clinic mostly by referral of other dentists.
Keywords: Periodontitis, self report, periodontal disease, awareness
ÖZ
Amaç: Bu kesitsel çalışmanın amacı İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran hastaların klinik periodontal ölçümleri ve kendi ifadeleri karşılaştırılarak periodontal hastalık farkındalıklarının değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 674 hasta dahil edilmiştir. Plak varlığı (%), sondalamada kanama (%), sondalanabilir cep derinliği, CPITN ölçümleri yapılmıştır. Hastaların kendi periodontal hastalık durumları hakkındaki düşünceleri hazırlanan anket sorularıyla belirlenmiştir. Periodontal hastalık farkındalıkları klinik ölçüm değerleri ile kendi ifadeleri karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Hastaların periodontal farkındalık oranı %44'dür. Yaş, sondalamada kanama ve plak varlığı ölçümleri farkında olan ve olmayan hastalar arasında farklılık göstermemekle birlikte, cep derinliği, diş sayısı, 4mm' den daha derin periodontal cep sayısı ve CPITN değerleri gruplar arasında belirgin farklılık göstermiştir. Bir diş hekimi tarafından yönlendirilen hastalara göre şikayet nedeniyle başvuran hastaların farkındalıklarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Sonuç: Kliniğimize başvuran hastaların periodontal hastalık farkındalıkları düşüktür. Hastaların çoğu ne kendi periodontal durumlarının ne de periodontal hastalık belirtilerinin farkındadır.
Anahtar kelimelerler: Periodontitis, periodontal hastalık, farkındalık
Amaç: Bu kesitsel çalışmanın amacı İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran hastaların klinik periodontal ölçümleri ve kendi ifadeleri karşılaştırılarak periodontal hastalık farkındalıklarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 674 hasta dahil edilmiştir. Plak varlığı (%), sondalamada kanama (%), sondalanabilir cep derinliği, CPITN ölçümleri yapılmıştır. Hastaların kendi periodontal hastalık durumları hakkındaki düşünceleri hazırlanan anket sorularıyla belirlenmiştir. Periodontal hastalık farkındalıkları klinik ölçüm değerleri ile kendi ifadeleri karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Hastaların periodontal farkındalık oranı %44’dür. Yaş, sondalamada kanama ve plak varlığı ölçümleri farkında olan ve olmayan hastalar arasında farklılık göstermemekle birlikte, cep derinliği, diş sayısı, 4mm’ den daha derin periodontal cep sayısı ve CPITN değerleri gruplar arasında belirgin farklılık göstermiştir. Bir diş hekimi tarafından yönlendirilen hastalara göre şikayet nedeniyle başvuran hastaların farkındalıklarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir.Sonuç: Kliniğimize başvuran hastaların periodontal hastalık farkındalıkları düşüktür. Hastaların çoğu ne kendi periodontal durumlarının ne de periodontal hastalık belirtilerinin farkındadır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 48 Issue: 2 |