ABSTRACT
Purpose: The purpose of this study was to assess the effects of fixed orthodontic treatment duration on DMFT (D: decay, F: filling and M: missing teeth) index and white spot lesion (WSL) formation.
Materials and Methods: Eighty four patients (45 females and 39 males, 13-18 years old, mean age: 14.7±0.8) who were undergoing fixed orthodontic treatment were invited to participate in this study. All patients were treated with a 0.018 inch slot MBT fixed orthodontic appliances. An examiner used the Gorelick index for assessment of white spot lesion (WSL) on the buccal surface of teeth before (T1) and after (T2) treatment. The World Health Organization (WHO) criteria were utilized to diagnose the carious status (DMFT) of the subjects. Subjects were divided into three groups according to treatment durations (Group A:0-18 months, Group B: between 18-30 months and Group C: more than 30 months).
Results: The prevalence of WSL was 15.4% at T1 in all groups. After treatment (T2), 69% of patients presented WSL. The incidence of patients who developed at least one new WSL during fixed orthodontic treatment was 53.6%. The greatest prevalence of WSLs was found in the mandibular first molars (20.6%), followed by the maxillary lateral incisors (16.3%) and the mandibular second premolars (13.7%). There were significant differences in the prevalence of WSLs (p<0.01) and DMFT index (p<0.01) between Group C and other two groups (Group A and Group B).
Conclusion: The results showed that patients whose orthodontic treatment was longer than 30 months are at higher risk for white spot formation and DMFT index. White spot lesion formation should be prevented with caries preventive applications and effective oral care support in these patients.
Keywords: DMFT index, white spot lesion, orthodontic appliances
ÖZ
Amaç: Bu çalışmanın amacı sabit ortodontik tedavi süresinin DMFT (D: çürük, F: dolgulu ve M: eksik diş sayısı) indeksi ve beyaz nokta lezyonu oluşum sıklığı üzerine etkisini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Sabit ortodontik tedavi gören 84 birey (45 kız, 38 erkek, 13-18 yaş, ortalama yaş 14.7±0.8) bu çalışma kapsamında değerlendirildi. Bütün hastalar 0,018 inç slot MBT sabit ortodontik apareyler ile tedavi edildi. Bireyler tedavi başangıcında (T1) ve tedavi bitiminde (T2) bir araştırmacı tarafından beyaz nokta lezyonu (BNL) görülme sıklığının tespiti amacıyla Gorelick indeksine göe klinikte muayene edildi. DMFT indeksi değrlendirmesinde klinik muayenede Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) kriterleri kullanıldı. Bireyler sabit ortodontik tedavi görme sürelerine göe (Grup A: 0-18 ay, Grup B:18-30 ay ve Grup C: >30 ay) üç alt gruba ayrıldı.
Bulgular: 84 bireyde T1’ de BNL göüme sılığı% 15.4 iken, T2’ de % 69.0’ a yüseldiği ve insidans hızının % 53.6 olduğu bulundu. Yeni oluşan lezyonları en çok alt birinci büyük azı dişlerinde (% 20.6) oluştuğu, bunu üst lateral dişer (% 16.3) ve alt ikinci küçü azı dişlerin (% 13.7) takip ettiği görüldü. T2 sonuçlarına göre; Grup C ve diğer iki grup arasında (Grup A ve Grup B) DMFT ortalaması(p<0.05) ve BNL oluşum sıklığı(p<0.05) açııdan anlamlı fark olduğu bulundu.
Sonuç: 30 aydan daha uzun süren ortodonti tedavisinde bireylerin DMFT değerinin ve BNL oluşturma riskinin anlamlı derecede yükseldiği görülmektedir. Bu durumdaki bireylere daha etkili bir ağız bakım desteği sağlanmalı ve çürükten koruyucu uygulamalar yapılmalıdır.
Anahtar kelimeler: DMFT indeksi, beyaz nokta lezyonu, ortodontik apareyler
Amaç: Bu çalışmanın amacı sabit ortodontik tedavi süresinin DMFT (D: çürük, F: dolgulu ve M: eksik diş sayısı) indeksi ve beyaz nokta lezyonu oluşum sıklığı üzerine etkisini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Sabit ortodontik tedavi gören 84 birey (45 kız, 38 erkek, 13-18 yaş, ortalama yaş 14.7±0.8) bu çalışma kapsamında değerlendirildi. Bütün hastalar 0,018 inç slot MBT sabit ortodontik apareyler ile tedavi edildi. Bireyler tedavi başlangıcında (T1) ve tedavi bitiminde (T2) bir araştırmacı tarafından beyaz nokta lezyonu (BNL) görülme sıklığının tespiti amacıyla Gorelick indeksine göre klinikte muayene edildi. DMFT indeksi değerlendirmesinde klinik muayenede Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterleri kullanıldı. Bireyler sabit ortodontik tedavi görme sürelerine göre (Grup A: 0-18 ay, Grup B:18-30 ay ve Grup C: > 30 ay) üç alt gruba ayrıldı.Bulgular: 84 bireyde T1’ de BNL görülme sıklığı % 15.4 iken, T2’ de % 69.0’ a yükseldiği ve insidans hızının % 53.6 olduğu bulundu. Yeni oluşan lezyonların en çok alt birinci büyük azı dişlerinde (% 20.6) oluştuğu, bunu üst lateral dişler (% 16.3) ve alt ikinci küçük azı dişlerin (% 13.7) takip ettiği görüldü. T2 sonuçlarına göre; Grup C ve diğer iki grup arasında (Grup A ve Grup B) DMFT ortalaması (p < 0.05) ve BNL oluşum sıklığı (p < 0.05) açısından anlamlı fark olduğu bulundu.Sonuç: 30 aydan daha uzun süren ortodonti tedavisinde bireylerin DMFT değerinin ve BNL oluşturma riskinin anlamlı derecede yükseldiği görülmektedir. Bu durumdaki bireylere daha etkili bir ağız bakım desteği sağlanmalı ve çürükten koruyucu uygulamalar yapılmalıdır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 18, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 48 Issue: 3 |