Research Article

Tüketicilerin sinik davranışlarının netnografya ile tespiti

Volume: 8 Number: 4 October 31, 2021
  • Nilsun Sarıyer *
EN TR

Tüketicilerin sinik davranışlarının netnografya ile tespiti

Abstract

Tüketici sinizmi, tüketicilerin işletmeye karşı takındığı olumsuz davranışlar olarak tanımlanmaktadır. Bu davranışların temelinde işletmelerin menfaatleri için tüketicilere zarar verdiklerine olan inanç yatmaktadır. Bundan dolayı tüketiciler işletmeye karşı olumsuz bir tutum geliştirmektedirler. Bu çalışmada bu tüketicilerin davranışları ele alınmıştır. Sinik tüketiciler nasıl davranır? sorusunun cevabını bulmak amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden netnografya kullanılmıştır. Bu amaçla araştırmacı, tüketicilerin internet ortamında sinik tutumlarını ifade ettikleri web şikayet sitelerini iki ay boyunca takip etmiştir. Günlük şikâyet sayılarının fazlalığı gözönüne alınarak şikâyet sitelerinden biri tercih edilmiştir. Ancak şikâyetlerin farklı konular içerdiği de gözlemlenmiştir. Bu nedenle araştırma kargo şirketleri ile sınırlandırılmıştır. Veriler toplanırken araştırmacı, seçilen web sitesinde katılımsız gözlemci olarak yer almıştır. Tüketicilerin şikâyetleri beş ay boyunca (15 Mart 2021 ila 15 Ağustos 2021) kaydedilmiştir. Toplam 564 şikâyet metni elde edilmiştir. Veriler, arşivsel veri olarak toplanmış ve Atlas.ti nitel analiz programı aracılığı ile değerlendirilmiştir. Verilerin yorumlanmasında ise tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bilgilerin literatürle uyumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Tüketicilerin üç sinik davranış gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır: Bilişsel Sinizm, Davranışsal Sinizm ve Duygusal Sinizm. Bilişsel sinizm davranışının güvensizlik, zorlama (tehdit) ve haksızlık durumlarında; davranışsal sinizm davranışının şikâyet, pişmanlık, aldatılmak ve mağdur olma durumlarında ve duygusal sinizm davranışının şüphe, boş vaat, haksızlık ve mağdur olma durumlarında geliştiği bulgulanmıştır.

Keywords

References

  1. ABRAHAM, R. (2000). Organizational Cynicism: Bases and Consequences, Genetic, Social, and General Psychology Monographs. 126 (3), 269-292.
  2. AKÇAY, G. (2021). Tüketici Sinizminin Öncülleri ve Sonuçları: Hizmet Sektörü Üzerinde Bir Araştırma. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, Bursa.
  3. AKTURAN, U. (2009). A review of Cyber Ethnographic Research: A Research Technique To Analyze Virtual Consumer Communities, Boğaziçi Journal, 23(1-2), 1-18.
  4. AMEZCUA, B. & QUINTANILLA, C. (2016). When eWOM Becomes Cynical, International Journal of Consumer Studies, 40(3), 290-298.
  5. ANDERSSON, L. M. (1996). Employee cynicism: An Examination Using a Contract Violation Framework, Human Relations, 49 (11), 1395-1418.
  6. ARSLAN, A. & ŞİMŞEK, G. (2018). Örgütsel Sinizm ve İş Tatmini Arasındaki İlişkiler: Aydın Turist Rehberleri Odası’na Kayıtlı Olan Profesyonel Turist Rehberleri Örneği, Journal of Travel and Tourism Research, 13, 115-134.
  7. ARSLAN, E.T. (2012). Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Akademik Personelinin Genel ve Örgütsel Sinizm Düzeyi, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 13(1), 12-27.
  8. ATILGAN, K. Ö. , İNCE, T. & YILMAZ, S. (2017). Tüketicilerin Satın Alma Niyetleri ve Boykota Yönelik Tutumlarının Tüketici Sinizmi, Fiyat Şeffaflığı ve Fiyat Adaleti Bağlamında İncelenmesi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26(3), 34-44.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Business Administration

Journal Section

Research Article

Authors

Nilsun Sarıyer * This is me
0000-0002-2928-2705
Türkiye

Publication Date

October 31, 2021

Submission Date

September 9, 2021

Acceptance Date

October 19, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 8 Number: 4

APA
Sarıyer, N. (2021). Tüketicilerin sinik davranışlarının netnografya ile tespiti. Journal of Life Economics, 8(4), 485-497. https://izlik.org/JA99WY69DM
AMA
1.Sarıyer N. Tüketicilerin sinik davranışlarının netnografya ile tespiti. JLECON. 2021;8(4):485-497. https://izlik.org/JA99WY69DM
Chicago
Sarıyer, Nilsun. 2021. “Tüketicilerin Sinik Davranışlarının Netnografya Ile Tespiti”. Journal of Life Economics 8 (4): 485-97. https://izlik.org/JA99WY69DM.
EndNote
Sarıyer N (October 1, 2021) Tüketicilerin sinik davranışlarının netnografya ile tespiti. Journal of Life Economics 8 4 485–497.
IEEE
[1]N. Sarıyer, “Tüketicilerin sinik davranışlarının netnografya ile tespiti”, JLECON, vol. 8, no. 4, pp. 485–497, Oct. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99WY69DM
ISNAD
Sarıyer, Nilsun. “Tüketicilerin Sinik Davranışlarının Netnografya Ile Tespiti”. Journal of Life Economics 8/4 (October 1, 2021): 485-497. https://izlik.org/JA99WY69DM.
JAMA
1.Sarıyer N. Tüketicilerin sinik davranışlarının netnografya ile tespiti. JLECON. 2021;8:485–497.
MLA
Sarıyer, Nilsun. “Tüketicilerin Sinik Davranışlarının Netnografya Ile Tespiti”. Journal of Life Economics, vol. 8, no. 4, Oct. 2021, pp. 485-97, https://izlik.org/JA99WY69DM.
Vancouver
1.Nilsun Sarıyer. Tüketicilerin sinik davranışlarının netnografya ile tespiti. JLECON [Internet]. 2021 Oct. 1;8(4):485-97. Available from: https://izlik.org/JA99WY69DM