Economic development is one of the most important problems of countries. The fact that
economic development has to materialize with scarce resources differentiates the interest in the
environment. While the lack of resources causes comprehending environment as an "obstacle",
actually the answer to the problem comes from nature again. Finding a solution to this situation by
applying the loops in the ecological life to production actvities, at the same time it can turn into an
opportunity.
Agriculture is one of the basic sectors which have been ongoing since the existence of human.
Approaches which emphasize the concept of sustainability in agricultural production and encourage
the organic production methods become common in the whole world. The fact that earthworms'
capacity of converting organic waste and residues into a high quality valuable product in short time
was understood ensured the rising a new agricultural production sector called vermiculture.
Sustainability just can be applied with the integration of the social, economic and
environmental dimensions. It is seen that in environmental sense with its contribution to the waste
management, in economic sense with the emerging caste and worm accumulation and in social sense
with the agricultural practices which support community health, vermiculture is a model that is
suitable for sustainability. By supporting in the context of agricultural entrepreneurship, social
dimension should be supported with its effects on employment. Vermiculture awareness must be
increased and supported because of its sensitivity to the environment and because of the fact that it is
faster and more costless than many entrepreneurial activities. In this study, vermiculture was examined
in the context of environmental production and agricultural entrepreneurs.
Ekonomik kalkınma ülkelerin en temel sorunlarından biridir. Ekonomik kalkınmanın kıt
kaynaklar üzerinden gerçekleşmek zorunda olması çevreye olan ilgiyi farklılaştırmaktadır. Kaynak
kısıtı, çevreyi “engel” olarak algılamaya neden olurken, aslında soruna cevap yine doğadan
gelmektedir. Ekolojik yaşamdaki döngülerin üretim faaliyetlerine uygulanması ile bu duruma çözüm
bulunmasının yanında, ekonomik anlamda fırsata bile dönüşebilmektedir.
Tarım insanın varoluşundan beri süregelmiş temel sektörlerdendir. Tüm dünyada tarımsal
üretimde sürdürülebilirlik kavramına vurgu yapan ve organik üretim yöntemlerini teşvik eden
yaklaşımlar yaygınlaşmıştır. Bu süreçte yer solucanlarının, organik atık ve artıkları kısa zamanda
yüksek kalitede değerli bir ürüne dönüştürebilme kapasitelerinin anlaşılması vermikültür adı verilen
yeni bir tarımsal üretim sektörünün doğmasını sağlamıştır.
Sürdürülebilirlik; sosyal, ekonomik ve çevre boyutlarının entegrasyonu ile ancak başarı ile
uygulanabilir. Vermikültürün; atık yönetimine katkısı ile çevresel, ortaya çıkan kest ve solucan eldesi
ile ekonomik anlamda, toplum sağlığını destekleyen tarımsal uygulamalarıyla da sosyal anlamda
sürdürülebilirliğe uygun bir model olduğu görülmektedir. Tarımsal girişimcilik bağlamında
desteklenerek, istihdam üzerindeki etkileri ile de sosyal boyut desteklenmelidir. Gerek çevreye olan
duyarlılığı ile gerekse birçok girişimcilik alternatifine göre daha hızlı ve maliyetsiz olması yönünden
vermikültür farkındalığının arttırılması ve desteklenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada vermikültür;
çevre odaklı üretim ve tarımsal girişimcilik bağlamında incelenmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 28, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 3 Issue: 2 |