Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma ve Korozyon

Volume: 31 Number: 2 November 1, 2007
  • Aysel Büyüksağiş
EN TR

Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma ve Korozyon

Abstract

Akışkanın kimyasal içeriğine bağlı olarak oluşan kabuklaşma ve korozyon, jeotermal sistemlerin işletilmesinde karşılaşılan önemli sorunlardan biridir. Bu çalışmada, Afyonkarahisar jeotermal şehir ısıtma sisteminden AFJET alınan su örneklerinde iyon kromotografisi IC ve indüktif eşlenmiş plazma optik emisyon spektrometresi ICP-OES analizleri gerçekleştirilmiştir. Boru içinde oluşan kabukların XRD analizleri yaptırılmış ve TS 266'ya göre suların toplam sertlikleri analiz edilmiştir. Yapılan XRD analizleri şehir dışı jeotermal ısıtma boru hattında CaCO kabuklaşması olduğunu, şehir içi kuyu suyu geçen boru hattında ise Na Ca OH , CaCO ve MgAlSi içeren bir kabuk oluşumu oluştuğunu göstermektedir. NaCl ile yumuşatılan kuyu suyunun geçtiği boru hattında çukur korozyonu olmakta aynı durum jeotermal suyun geçtiği borularda da olmaktadır. Geri dönüş sularında çözünen madde miktarlarının artması sistemde kullanılan St 37 çeliğinin suyun etkisiyle erozyona uğrayarak çözündüğünü korozyona uğradığını göstermektedir. Toplam sertliklerdeki artış kabuklaşma olayını desteklemektedir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Aysel Büyüksağiş This is me

Publication Date

November 1, 2007

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Volume: 31 Number: 2

APA
Büyüksağiş, A. (2007). Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma ve Korozyon. Jeoloji Mühendisliği Dergisi, 31(2), 9-23. https://izlik.org/JA57TU93WS
AMA
1.Büyüksağiş A. Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma ve Korozyon. Jeoloji Mühendisliği Dergisi. 2007;31(2):9-23. https://izlik.org/JA57TU93WS
Chicago
Büyüksağiş, Aysel. 2007. “Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma Ve Korozyon”. Jeoloji Mühendisliği Dergisi 31 (2): 9-23. https://izlik.org/JA57TU93WS.
EndNote
Büyüksağiş A (November 1, 2007) Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma ve Korozyon. Jeoloji Mühendisliği Dergisi 31 2 9–23.
IEEE
[1]A. Büyüksağiş, “Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma ve Korozyon”, Jeoloji Mühendisliği Dergisi, vol. 31, no. 2, pp. 9–23, Nov. 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57TU93WS
ISNAD
Büyüksağiş, Aysel. “Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma Ve Korozyon”. Jeoloji Mühendisliği Dergisi 31/2 (November 1, 2007): 9-23. https://izlik.org/JA57TU93WS.
JAMA
1.Büyüksağiş A. Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma ve Korozyon. Jeoloji Mühendisliği Dergisi. 2007;31:9–23.
MLA
Büyüksağiş, Aysel. “Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma Ve Korozyon”. Jeoloji Mühendisliği Dergisi, vol. 31, no. 2, Nov. 2007, pp. 9-23, https://izlik.org/JA57TU93WS.
Vancouver
1.Aysel Büyüksağiş. Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma Sisteminde Oluşan Kabuklaşma ve Korozyon. Jeoloji Mühendisliği Dergisi [Internet]. 2007 Nov. 1;31(2):9-23. Available from: https://izlik.org/JA57TU93WS