Research Article

SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ

Volume: 6 Number: 1 June 30, 2025
EN TR

SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ

Abstract

Klasik iktisada göre, bireyler akılcı karar vermektedir. Bu yaklaşımda tüketiciler, teorik olarak, tercihte bulunurken fayda ve maliyetleri aynı anda dikkate alıp, net faydanın maksimum potansiyeline yönelik tercihi seçmektedir. Oysaki kişiler bazen akılcı bir fayda maliyet analizinden ziyade duygularına dayalı önyargılı kararlar verebilmektedir. Sıfır fiyat, tüketici satın alma karar sürecinde tüketici davranışını önemli derecede etkilemektedir. Bu durumdan hareketle bu çalışmada tüketicilerin satın alma karar sürecinde sıfır fiyat etkisini deneysel olarak analiz etmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda hediye çeki üzerine bir saha deneyi yapılmıştır ve deneyde bedavanın, tüketicilerin bir ürünü satın alma sürecindeki psikolojilerini nasıl etkilediği test edilmiştir. Çalışmada standart fayda maliyet modeli dikkate alınmıştır. Modele göre tüketicilerden beklenen; seçenekleri akıllıca kıyas edip kendilerine en çok kar getirecek olanı tercih etmeleridir. Fakat çalışmada sıfır fiyatın standart fayda maliyet modelinin aksine, tüketici kararlarını ters yönde değiştireceği öngörülmüştür. Nitekim elde edilen sonuç ile tahmin edilen sonuç örtüşmüştür. Sıfır fiyatın psikolojik etkisi standart fayda maliyet modelinin tersine, tüketici kararlarını ters yönde etkilemiştir ve bedava olan hediye çekine yönelik tercihleri anlamlı bir şekilde artırmıştır. Bununla birlikte analizde cinsiyet ayrımı da gözetilmiştir ve kadın ile erkek katılımcıların kararları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının ölçülmesi amacıyla bağımsız örneklem t testi yapılmıştır. Bulgulara göre, kadın ve erkek katılımcılar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir.

Keywords

Anahtar Kelimeler: Deneysel İktisat, Değer Fiyat Algısı, Sıfır Fiyat, Tüketici Satın Alma Karar Süreci.

References

  1. Akkuş, Ç. (2016). Turistik Tüketicilerin Satın Alma Karar Sürecinde Sıfır Fiyat Etkisinin Rolü (Yayınlanmış Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum, Türkiye. Akkuş, Ç. (2018). Turistik Satın Alma Karar Sürecinde Bedava Etkisi: Otel İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(2), 386-403. DOI: 10.24010/soid.453185
  2. Aknin, L. B., Barrington-Leigh, C. P. Dunn E. W., Helliwell, J. F., Burns, J., Biswas-Diener, R., Kemeza I., Nyende, P.,
  3. Ashton-James, C. E. ve Norton, M. I. (2013). Prosocial Spending and Well-Being: Cross-Cultural Evidence for a Psychological Universal. Journal of Personality and Social Psychology, 104(4), 635-652.
  4. Akturan, U. (2007). Satın Alma Karar Sürecinde Markaya Yönelik Algılanan Riskin Algılanan Değer Üzerindeki Etkisi (Yayınlanmış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.
  5. Alarçin, M. (2015). Algılanan Değerin Tüketici Karar Verme Türlerine Etkisi ve GSM Operatörü Kullanıcıları Üzerine Bir Araştırma (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.
  6. Anbarcı, N., Feltovic, N. & Gürdal, M. Y. (2014). The Taxicab Game: An Experimental Analysis. Journal of Economic Literature.
  7. Aperjis, C. ve Huberman, B. A. (2010). Social Attention and The Provider’s Dilemma. http://arxiv.org/abs/1009.5403 adresinden elde edildi. Erişim Tarihi: 01.10 Kasım 2018
  8. Ariely, D. (2013). Akıldışı ama Öngörülebilir. (Çev. Hekimoğlu, A. ve Şar, F.). İstanbul: Optimist Yayınları.
  9. Chuah, S., Hoffmann, R., Jones, M. ve Williams, G. (2007). Do Cultures Clash? Evidence From Cross- national Ultimatum Game Experiments. Journal of Economic Behavior Organization, 64(1), 35-48.
  10. Çetin, G. (2010). Tüketici Zihninde Fiyat ve Kalite İlişkisi: Dayanıklı ve Dayanıksız Tüketim Ürünlerinin Karşılaştırılmasına Yönelik Bir Uygulama. İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.
APA
Dönmez, B. (2025). SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ. Journal of Management Theory and Practices Research, 6(1), 129-139. https://izlik.org/JA24GD46MW
AMA
1.Dönmez B. SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ. Journal of Management Theory and Practices Research. 2025;6(1):129-139. https://izlik.org/JA24GD46MW
Chicago
Dönmez, Burcu. 2025. “SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ”. Journal of Management Theory and Practices Research 6 (1): 129-39. https://izlik.org/JA24GD46MW.
EndNote
Dönmez B (June 1, 2025) SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ. Journal of Management Theory and Practices Research 6 1 129–139.
IEEE
[1]B. Dönmez, “SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ”, Journal of Management Theory and Practices Research, vol. 6, no. 1, pp. 129–139, June 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24GD46MW
ISNAD
Dönmez, Burcu. “SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ”. Journal of Management Theory and Practices Research 6/1 (June 1, 2025): 129-139. https://izlik.org/JA24GD46MW.
JAMA
1.Dönmez B. SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ. Journal of Management Theory and Practices Research. 2025;6:129–139.
MLA
Dönmez, Burcu. “SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ”. Journal of Management Theory and Practices Research, vol. 6, no. 1, June 2025, pp. 129-3, https://izlik.org/JA24GD46MW.
Vancouver
1.Burcu Dönmez. SIFIR FİYAT ETKİSİ: HEDİYE ÇEKİ DENEYİ. Journal of Management Theory and Practices Research [Internet]. 2025 Jun. 1;6(1):129-3. Available from: https://izlik.org/JA24GD46MW