ÖZET
Amaç: Bu çalışmada bağırsak mikrobiyotası insulin direnci ve diyabet arasındaki ilişki araştırılmıştır. Son yıllarda bağırsak mikrobiyotası, insulin direnci ve diyabet ilişkisi ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir. Bağırsak mikrobiyotası diyabet ilişkisinin altında yatan potansiyel mekanizmalar hakkında verilmiş ve bu ilişkiye dayanarak diyabeti ve insulin direncini önlemede kullanılabilecek yöntemler araştırılmıştır.
Yöntemler: Pubmed ve Google Scholar gibi veri tabanları kullanılarak son yıllarda bağırsak mikrobiyotası, insulin direnci ve diyabet ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiş ve derleme halinde sunulmuştur.
Bulgular: Diyabet dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen kronik metabolik bir hastalıktır. Diyabetin nedenleri, etkileri, önleme stratejileri sürekli araştırılmaktadır. Yapılan çalışmalar araştırmacılara yeni bakış açıları kazandırmaktadır. İnsulin direnci veya diyabeti olan hastalarda bağırsak mikrobiyotasında sağlıklı insanlara göre değişiklikler olduğu gözlenmiştir. Bağırsak mikrobiyota çeşitliliği ile insulin direnci ve diyabet arasında dikkate değer bir ilişki mevcuttur ve kısa zincirli yağ asitleri bu ilişkide önemli bir rol üstlenmektedir.
Sonuç: Bağırsak mikrobiyotasının çeşitliliği diyabet ve insulin direncini önlemede önemli bir strateji olabilir. Mikrobiyotanın olumlu yönde değiştirilmesi (prebiyotik ve probiyotik tüketimi, fekal mikrobiyom transferi vb.) obezite, insulin direnci ve diyabeti önleme veya tedavi yöntemlerinden biri olabilir. Bağırsak mikrobiyotası ile diyabet ilişkisini ve mikrobiyotanın terapötik potansiyelini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Anahtar kelimeler: bağırsak mikrobiyotası, diyabet, insulin direnci, prebiyotik probiyotik, kısa zincirli yağ asitleri
bağırsak mikrobiyotası diyabet insulin direnci prebiyotik probiyotik kısa zincirli yağ asitleri bağırsak mikrobiyotası, diyabet, insulin direnci, prebiyotik probiyotik, kısa zincirli yağ asitleri gut microbiota diabetes insulin resistance prebiotic probiotic short chain fatty acids
ABSTRACT
Objective: In this study, the association of intestinal microbiota with insulin resistance and diabetes was investigated. Recent studies have examined the association of intestinal microbiota with insulin resistance, and diabetes. The potential mechanisms underlying this association were discussed, and methods for preventing diabetes and insulin resistance were investigated based on this association.
Methods: Using databases such as Pubmed and Google Scholar, studies on gut microbiota, insulin resistance and diabetes in recent years have been reviewed and presented in a review.
Results: Diabetes is a chronic metabolic disease that affects millions of people worldwide. The causes, effects, and prevention strategies of diabetes are constantly being researched. The research conducted provides researchers with new aspects. It has been observed that there are changes in the gut microbiota in patients with insulin resistance or diabetes compared to healthy people. There is a remarkable association between intestinal microbiota diversity and insulin resistance; short-chain fatty acids also play an important role in this relationship.
Conclusion: The diversity of the gut microbiota could be an important preventive strategy for diabetes and insulin resistance. Modification of microbiota (prebiotic and probiotic consumption, fecal microbiome transfer, etc.) can be used to prevent or treat insulin resistance, obesity, and diabetes. The relationship between the gut microbiota and diabetes, as well as the microbiota's therapeutic potential, both require further investigation.
Keywords: gut microbiota, diabetes, insulin resistance, prebiotic probiotic, short chain fatty acids
gut microbiota diabetes insulin resistance prebiotic probiotic short chain fatty acids gut microbiota, diabetes, insulin resistance, prebiotic probiotic, short chain fatty acids
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Health, Environmental Health |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Submission Date | December 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 2 |