Determination of Pomological and Chemical Properties of Selected Medlar (Mespilus germanica L.) Genotypes
Year 2016,
Volume: 5 Issue: 11, 118 - 124, 31.12.2016
Aslı Yılmaz
,
Resul Gerçekcioğlu
,
Öznur Öz Atasever
Abstract
In this study, deals with some chemical and pomological characteristics of 11 promising medlar genotypes selected from in the centre, districts and villages of Tokat. The amount of total dry matter between 27.34% and 44.11%. The amount of total soluble solid were identified as 14.10%-27.30% in maturing and 13.80%-20.50% during consumption stage. Titratable acidity were ranged between 4.25%-8.94% at maturing and 2.80%-7.24% consumption stage. The content of Vitamine C at maturing varied between 30.00-8.00 mg/100g, whereas between 26.67-6.40 mg/100g in consumption stage. The total phenolic substance of genotypes were also between 92.05-10.64 mg/100g at maturing and between 45,30-10,35 mg/100g during consumption stage.
References
- Anonim.2009 http://zipcodezoo.com/key/plante/mes pilus_genus.asp.2009
- Korbanova. R.. Mirzaoğlu. R.. Özcan. E.. Şeker. R.. Kocak. A.. 1998. Hastalıkların Tedavisinde Kullanılan Meyveler ve Sebzeler.153 s.. Konya. Türkiye.
- Davis. P.H.. 1972. Flora of Turkey and East Aegean Islands. Vol. 4. The University Press. Edinburgh.pp. 657
- Aygün. A.. Taşcı R.. 2013. Some Fruit Characteristics of Medlar (Mespilus germanica L.) Genotypes Grown in Ordu. Turkey.Scientific Papers.Series B. Horticulture Vol.LVII.ISSN-L 2285-5653
- Özkan. Y.. Gerçekçioğlu. R..Polat. M..1997. Tokat Merkez ilçede yetiştirilen muşmula tiplerinin meyve özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. 1.Yumuşak Çekirdekli Meyveler Kongresi. Tokat
- Bostan. S.Z. 2002. Interrelationships among pomological traits and selektion of medlar (Mespilus germanica L.) types in Turkey. Journal American pomological society.56:4. 215–218.
- Bostan. Z.. İslam. A.. 2007. Doğu Karadeniz Bölgesi Muşmulalarının (Mespilus germanicaL.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerine Bir Araştırma.Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongre Bildirisi: 494-501. 4-7 Eylül 2007. Erzurum
- Baird. J.R. Thieret. J.W.. 1989. The Medlar (Mespilus germanica. Rosaceae) from antiquity to obscurity. Economic Botany.43:3. 330-354.
- Ercisli.S.. Sengul. M.. Yildiz.H.. Sener. D.. Duralija. B. . Voca. S. . Dujmovic Purgar. D..2011. Phytochemical and antioxidant characteristics of medlar fruits (Mespilus germanica L.). Journal of Applied Botany and Food Quality. 85– 90.
- Kafkas. E.. Bozdoğan. A.. Burgut. A.. Türemiş. N.. Paydaş. S.. Cabaroğlu. T.. 2006. Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antosiyanin İçerikleri. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu Bildiri Kitabı. s. 309-311
- Nabavi. S.F.. Nabavi. S.M.. Ebrahimzadeh.M.A..Asgarirad. H..2011. The antioxidant activity of wild medlar (Mespilus germanica L.) fruit. stem bark and leaf. African Journal of Biotechnology Vol.. 10 (2). pp. 283–289.
- Rop O.. Sochor J.. Jurikova T.. Zitka O.. Skutkova H..Mlcek J.. Salas P.. Krska B.. Babula P.. Adam V..Kramarova D.. Beklova M.. Provaznik I. and Kizek R.. 2011. Effect of five different stages of ripening on chemicalcompounds in Medlar (Mespilus germanica L.). Molecules.16. 74-91.
Year 2016,
Volume: 5 Issue: 11, 118 - 124, 31.12.2016
Aslı Yılmaz
,
Resul Gerçekcioğlu
,
Öznur Öz Atasever
References
- Anonim.2009 http://zipcodezoo.com/key/plante/mes pilus_genus.asp.2009
- Korbanova. R.. Mirzaoğlu. R.. Özcan. E.. Şeker. R.. Kocak. A.. 1998. Hastalıkların Tedavisinde Kullanılan Meyveler ve Sebzeler.153 s.. Konya. Türkiye.
- Davis. P.H.. 1972. Flora of Turkey and East Aegean Islands. Vol. 4. The University Press. Edinburgh.pp. 657
- Aygün. A.. Taşcı R.. 2013. Some Fruit Characteristics of Medlar (Mespilus germanica L.) Genotypes Grown in Ordu. Turkey.Scientific Papers.Series B. Horticulture Vol.LVII.ISSN-L 2285-5653
- Özkan. Y.. Gerçekçioğlu. R..Polat. M..1997. Tokat Merkez ilçede yetiştirilen muşmula tiplerinin meyve özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. 1.Yumuşak Çekirdekli Meyveler Kongresi. Tokat
- Bostan. S.Z. 2002. Interrelationships among pomological traits and selektion of medlar (Mespilus germanica L.) types in Turkey. Journal American pomological society.56:4. 215–218.
- Bostan. Z.. İslam. A.. 2007. Doğu Karadeniz Bölgesi Muşmulalarının (Mespilus germanicaL.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerine Bir Araştırma.Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongre Bildirisi: 494-501. 4-7 Eylül 2007. Erzurum
- Baird. J.R. Thieret. J.W.. 1989. The Medlar (Mespilus germanica. Rosaceae) from antiquity to obscurity. Economic Botany.43:3. 330-354.
- Ercisli.S.. Sengul. M.. Yildiz.H.. Sener. D.. Duralija. B. . Voca. S. . Dujmovic Purgar. D..2011. Phytochemical and antioxidant characteristics of medlar fruits (Mespilus germanica L.). Journal of Applied Botany and Food Quality. 85– 90.
- Kafkas. E.. Bozdoğan. A.. Burgut. A.. Türemiş. N.. Paydaş. S.. Cabaroğlu. T.. 2006. Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antosiyanin İçerikleri. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu Bildiri Kitabı. s. 309-311
- Nabavi. S.F.. Nabavi. S.M.. Ebrahimzadeh.M.A..Asgarirad. H..2011. The antioxidant activity of wild medlar (Mespilus germanica L.) fruit. stem bark and leaf. African Journal of Biotechnology Vol.. 10 (2). pp. 283–289.
- Rop O.. Sochor J.. Jurikova T.. Zitka O.. Skutkova H..Mlcek J.. Salas P.. Krska B.. Babula P.. Adam V..Kramarova D.. Beklova M.. Provaznik I. and Kizek R.. 2011. Effect of five different stages of ripening on chemicalcompounds in Medlar (Mespilus germanica L.). Molecules.16. 74-91.