Research Article

AKSARAY AHŞAP İŞÇİLİĞİ VE OYMA SANATI

Volume: 3 Number: 5 January 10, 2019
TR EN

AKSARAY AHŞAP İŞÇİLİĞİ VE OYMA SANATI

Öz

Tarih öncesi dönemlerden beri bir yapı malzemesi olarak ahşap; dayanıklılığı, öz ısısı ve dokusuyla kullanım sürekliliği gösteren bir malzeme olmuştur. Bu malzemenin kullanım tekniğinde zaman içerisinde birçok değişim ve gelişim gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak Türkiye’deki geleneksel ahşap işçiliğini birçok kültürel etkileşimin ve değişimlerin şekillendirdiği görülmektedir.
Aksaray'da da uzun yıllardır yapılan ve daha çok usta-çırak ilişkisi usulünde devam eden ahşap sanatı günümüzdede devam etmektedir. Özellikle son dönemlerde minyatür camii ve türbe gibi çalışmaların daha fazla ilgi ve talep görmesi ile ahşap sanatı önemini korumaktadır. Öncesinde yaygın olarak mimberin yapıldığı ahşap sanatında günümüzde bu sanat alanında da teknolojiden yararlanılmış, el emeğinin yerini makineler almıştır.
Bu çalışma ile aksaray'da ahşap sanatı, yapım aşamaları ve günümüzdeki durumu hakkında bilgi verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Büyükçanga, M., “Kündekâri ve Konya’da Yaşayan Kündekârlar”, Türk Dünyası Kültür ve Sanat Sempozyumu, 07-15 Nisan 2000, Isparta, s. 245.
  2. Can Yılmaz, Minberin Cami Mimarisine Katılımı, Din Bilimleri Akademik. Araştırma Dergisi, 2008, sayı:10
  3. Crochet, T., “Designer’s Guide to Furniture Styles”, Pearson Prentice Hall, New Jersey, 3-4, (1999).
  4. Özel, M., 1993. Geleneksel Türk El Sanatları. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  5. Soysal, H., 2007. Geleneksel Türk El Sanatlarımızı Yaşatan Kündekari Ustası Mevlüt Çiller. Gazi Üniversitesi, EBE, Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  6. Sözen, M., Geleneksel Türk El Sanatları, İstanbul, 1998, s. 34.
  7. Yakut, Mucemu’l-Buldan, Beyrut 1957, C. IV, s. 86
  8. Yücel, E., 1977. Osmanlı Ağaç İşçiliği. Kültür ve Sanat Dergisi, İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

January 10, 2019

Submission Date

December 3, 2018

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2018 Volume: 3 Number: 5

APA
Kılıç Karatay, S. (2019). AKSARAY AHŞAP İŞÇİLİĞİ VE OYMA SANATI. Journal of Awareness, 3(5), 145-150. https://doi.org/10.26809/joa.2018548624