Research Article

TÜKETİCİ FİYAT İNDEKSİNİ ETKİLEYEN BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM DEĞERLERİNİN ÇOK DEĞİŞKENLİ UYARLANABİLİR REGRESYON UZANIMLARI İLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Volume: 3 Number: 5 January 10, 2019
TR EN

TÜKETİCİ FİYAT İNDEKSİNİ ETKİLEYEN BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM DEĞERLERİNİN ÇOK DEĞİŞKENLİ UYARLANABİLİR REGRESYON UZANIMLARI İLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Öz

Bu çalışmada, Türkiye'de tüketici fiyat indeksini (TÜFE) etkileyen bitkisel ve hayvansal üretim değerlerinin etkisinin MARS algoritması kullanılarak nasıl sonuçlanacağı ve nasıl yorumlanacağı incelenmiştir. TÜFE'yi tahmin etmek amacıyla Türkiye'de 81 ile ait bitkisel üretim değeri (1000 TL), hayvansal üretim değeri (1000 TL), canlı hayvanlar değeri (1000 TL), kişi başına bitkisel üretim değeri (TL), kişi başına hayvansal üretim değeri (TL), kişi başına canlı hayvanlar değeri (TL) değişkenleri kullanılmıştır. Uyum kriterleri sırasıyla korelasyon katsayısı r=0.975, R2=0.95, Adj. R2=0.867, GCV=0.0187, RSS=1.513, RMSE=0.137, SDratio=0.224, MAPE=1.228, MAD=0.11, AIC=-222 ve AICc=-52 olarak tahmin edilmiştir. TÜFE'yi arttırıcı yönde etkileyen en önemli değişkenler sırasıyla kişi başına düşen bitkisel üretim değeri (KBBUD)<3268 lira, kişi başına bitkisel üretim değeri (KBBUD)>1887 lira ve kişi başına canlı hayvan değeri (KBCHD) > 1766 lira olan temel fonksiyonlardır. TÜFE'yi düşürücü yönde etkileyen en önemli değişkenler sırasıyla; kişi başına düşen bitkisel üretim değeri (KBBUD)>3268 lira, kişi başına canlı hayvan değeri (KBCHD)>1143 lira ve kişi başına canlı hayvan değeri (KBCHD)>1972 lira olan temel fonksiyonlardır. Bu sonuçlara göre, etkileşimli değişkenlerin de kullanıldığı MARS modelinin bitkisel ve hayvansal üretim değerlerin diğer faktörlere olan etkisini belirlemede önemli bir tahmin modeli olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

References

  1. AYVALI, M. 2017. Tüketici Fiyat Endeksi-TÜFE Nedir? http://www.bireyselyatirimci.com/tuketici-fiyatlari-endeksi-tufe-nedir/
  2. BRİAND, L.C, FREIMUT, B., VOLLEI, F. 2000. IESE; Using Multiple Adaptive Regresyon Splines to Understand Trends in İnspection Data And İdentify Optimal Inspection Rates‖, Software Engineering Research Network Technical Report, Germany, 5-10.
  3. CHEN, I. F., LEE, T. A. 2005. Two-Stage Credit Scoring Model Using Artificial Neural Networks and Multivariate Adaptive Regression Splines, Elsevier, 28:743-752.
  4. DEICHMAN, J., ESHGI, A., HAUGHTON, D., SAYEK, S., TEEBAGY, N. 2002. Application of Multiple Adaptive Regression Splines (MARS) in Direct Response Modelling, Journal of Interactive Marketing, 16:15-27.
  5. FRIEDMAN, J. H. 1991. Multivariate Adaptive Regression Splines, Annals of Statistics, 19(1):1-67.
  6. HASTIE, T., TIBSHIRANI, R., FRIEDMAN, J. 2001. The Elements of Statistic al Learning; Data mining, Inference and Prediction. Springer Verlag, New York.
  7. HILL, T., LEWICHI, P. 2006. Statistics Methods and Applications. A Comprehensive Reference for Science, Industry and Data Mining. StatSoft, Inc., USA. ISBN:1- 884233-59-7.
  8. KAKİ, B.,YEŞİLOVA, A. ŞEN, C. 2004. Yarı Parametrik Regresyon Yönteminin Hayvancılıkta Kullanılması, 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi Sözlü Bildiriler Programı, Van, 26-32.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Zootechny (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Turgay Şengül This is me
Türkiye

A. Yusuf Şengül This is me
Türkiye

Hakan İnci This is me
Türkiye

Publication Date

January 10, 2019

Submission Date

December 27, 2018

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2018 Volume: 3 Number: 5

APA
Çelik, Ş., Şengül, T., Şengül, A. Y., & İnci, H. (2019). TÜKETİCİ FİYAT İNDEKSİNİ ETKİLEYEN BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM DEĞERLERİNİN ÇOK DEĞİŞKENLİ UYARLANABİLİR REGRESYON UZANIMLARI İLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Journal of Awareness, 3(5), 399-408. https://doi.org/10.26809/joa.2018548651