Food safety is a very important issue to protect the health and well-being of consumers and must be ensured in all processes from food production to consumption. People cannot be safe in consuming healthy food without ensuring food safety. Contaminated food can cause infections, poisonings and diseases to the consumers. These conditions can be life-threatening, especially for children, the elderly, pregnant women, and those with compromised immune systems. For these reasons, it is a common responsibility of the food industry, consumers and societies to ensure food safety in all processes and at every stage.
In order to ensure food safety, proper hygiene conditions in food production must be provided, the sources of food must be followed and the correct storage conditions must be provided besides proper personnel training and sustainable quality control systems in the production process. In order to do all these things correctly, the accurate detection of harmful substances and pathogens in foods is very important. There are several methods for the detection of substances and bacteria that threaten food safety. These methods include physical, chemical and microbiological analysis.
In the study, the main factors that threaten food safety are shared, detection methods for bacteria which are one of the most important threat factors are discussed and their importance in terms of protecting food safety is emphasized. In addition, biosensor technologies that have been developed and are being developed for the detection of bacteria are mentioned.
All these methods are important steps to ensure food safety and safer food consumption will be possible if food manufacturers, businesses and consumers fulfill their responsibilities.
TYL-2022-10771
Gıda güvenliği, tüketicilerin sağlığını ve refahını korumak için son derece önemli bir konu olup gıda üretiminden tüketimine kadar tüm süreçlerde sağlanmalıdır. Gıda güvenliği olmadan, insanlar sağlıklı gıda tüketimi konusunda güvende olamazlar. Kontamine edilmiş gıdalar, tüketen kişilerin enfeksiyonlara, zehirlenmelere ve hastalıklara yakalanmasına neden olabilir. Bu durumlar, özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için hayatı tehdit edici olabilir. Bu nedenlerle gıda güvenliğini tüm süreçlerde ve her aşamada sağlamak gıda endüstrisinin, tüketicilerin ve toplumların ortak sorumluluğudur.
Gıda güvenliğinin sağlanması için hijyenik üretim ortamı sağlanmalı, gıdaların kaynakları takip edilmeli ve nereden geldiği bilinmeli, doğru saklama koşulları belirlenmeli, personel eğitimi sağlanmalı ve üretim sürecinde sürdürülebilir kalite kontrol sistemleri kurulmalıdır. Tüm bunları doğru şekilde yapabilmek için gıdaların içerisindeki zararlı maddelerin ve patojenlerin doğru tespiti çok önemlidir. Gıda güvenliğini tehdit eden unsurlar ve bakterilerin tespiti için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yer almaktadır.
Yapılan çalışmada gıda güvenliğini tehdit eden temel unsurlar ele alınmış olup en önemli tehdit unsurlarından olan bakteriler için tespit yöntemleri paylaşılmış ve bunların gıda güvenliğini koruma açısından önemi vurgulanmıştır. Bununla birlikte bakteri tespiti için geliştirilmiş ve geliştirilmekte olan biyosensör teknolojilerinden bahsedilmiştir.
Tüm bu yöntemler, gıda güvenliğini sağlamak için önemli adımlardır ve gıda üreticilerinin, işletmelerin ve tüketicilerin sorumluluklarını yerine getirmeleri ile daha güvenli gıda tüketimi mümkün olacaktır.
Marmara Üniversitesi BAPKO
TYL-2022-10771
Çalışma Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı (BAPKO) tarafından TYL-2022-10771 numaralı proje ile desteklenmiştir. Teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Halk Sağlığı (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TYL-2022-10771 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mayıs 2023 |
Gönderilme Tarihi | 12 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2 |