This study explores how restaurants can adopt circular economy principles to mitigate environmental
challenges, such as resource overuse and food waste generation, and contribute to sustainable tourism. The research conducted a life cycle assessment using the Resource Efficient and Cleaner Production (RECP) framework to identify and implement cost-effective, immediate actions in restaurants. The study found that RECP options like recording the weight of raw materials, measuring food waste, and segregating waste can significantly reduce food waste. Additionally, forming a team to control RECP implementation, improving staff knowledge of Occupational Health and Safety, and conducting regular inspections of electronic equipment is cost-effective and can be implemented immediately. Low-cost options include setting up organic waste processing and installing fire extinguishers. This research needs to be followed up with quantitative research that measures whether these practices can reduce waste generation and energy efficiency and have implications for saving restaurant operating costs. In addition, there is a need to adapt the RECP assessment to other restaurants so that the practices implemented can be generalized.
Bu çalışma, restoranların aşırı kaynak kullanımı ve gıda atığı üretimi gibi çevresel zorlukları azaltmak ve
sürdürülebilir turizme katkıda bulunmak için döngüsel ekonomi ilkelerini nasıl benimseyebileceğini
araştırmaktadır. Araştırma, restoranlarda uygun maliyetli, acil eylemleri belirlemek ve uygulamak için Kaynak Verimli ve Temiz Üretim (RECP) çerçevesini kullanarak bir yaşam döngüsü değerlendirmesi yapmıştır. Çalışma, hammaddelerin ağırlığının kaydedilmesi, gıda atıklarının ölçülmesi ve atıkların ayrıştırılması gibi RECP seçeneklerinin gıda atıklarını önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koymuştur. Ayrıca, RECP uygulamasını kontrol etmek için bir ekip oluşturmak, personelin İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki bilgisini artırmak ve elektronik ekipmanın düzenli denetimlerini yapmak uygun maliyetlidir ve hemen uygulanabilir. Düşük maliyetli seçenekler arasında organik atık işleme tesislerinin kurulması ve yangın söndürücülerin yerleştirilmesi yer almaktadır. Bu araştırmanın, bu uygulamaların atık üretimini ve enerji verimliliğini azaltıp azaltamayacağını ve restoran işletme maliyetlerinde tasarruf sağlayıp sağlamayacağını ölçen nicel araştırmalarla takip edilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, RECP değerlendirmesinin diğer restoranlara da uyarlanmasına ihtiyaç vardır, böylece hayata geçirilen uygulamalar genelleştirilebilir.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Environmental Management in Tourism, Food and Beverage |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Early Pub Date | June 29, 2025 |
| Publication Date | June 30, 2025 |
| Submission Date | March 10, 2025 |
| Acceptance Date | May 19, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 7 Issue: 1 |