Bu çalışmanın amacı, tatil sırasında her şey dahil otellerde çocukların yeme davranışları ve gıda tüketim kalıplarına ilişkin ebeveyn farkındalığını değerlendirmektir. Ayrıca, otel konaklama süresinin ve ebeveyn takibinin çocukların beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Haziran-Kasım 2022 tarihleri arasında STROBE kılavuzuna uygun olarak her şey dahil 5 yıldızlı altı otelde gerçekleştirilen bu çalışma, çocukların beslenme davranışları ve yiyecek-içecek tüketimine ilişkin ebeveyn farkındalığını araştırmayı amaçlamıştır. 350 ebeveyn-çocuk çiftini kapsayan araştırmada kesitsel bir tasarım kullanılmış ve veriler araştırmacılar tarafından tasarlanan bir anket ve Gıda Davranış Ölçeği (GDAÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular, tüm katılımcı çocuklar arasında olumsuz gıda davranışı skorları ortaya koymuş ve sağlıksız gıda tüketiminin yaygın bir şekilde yüksek sıklıkta olduğunu göstermiştir. Özellikle, tatilleri sırasında yiyecek seçimi yapma konusunda özerkliğe sahip olan çocuklar önemli ölçüde daha düşük FBS puanları sergilemiştir. Ayrıca, otelde kalış süresi, çocukların gıda davranışı puanları üzerinde negatif yordayıcı etkiye sahip bir faktör olarak ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, otel yönetimi çocuk dostu kriterleri benimseme sorumluluğunu taşırken, ebeveynler ve bu işletmelerde kalan çocuklar sorumlu ve bilinçli tüketim davranışları uygulamalıdır.
Her şey dahil konsepti Çocukların Yeme Davranışı Tatil Dönemi Beslenme Alışkanlıkları Ebeveyn Farkındalığı
The aim of this study is to evaluate parental awareness regarding children's eating behaviors and food consumption patterns in all-inclusive hotels during vacations. Additionally, it seeks to investigate the impact of hotel stay duration and parental monitoring on children's dietary habits. This study, conducted between June and November 2022 at six all-inclusive 5-star hotels in accordance with the STROBE guidelines, aimed to explore parental awareness of children's dietary behaviors and food and beverage consumption in such establishments. Comprising 350 parent-child pairs, the research utilized a cross-sectional design and collected data through a questionnaire designed by the researchers, along with the Food Behavior Scale (FBS). The findings revealed unfavorable food behavior scores among all participating children, indicating a prevalent high frequency of unhealthy food consumption. Notably, children with autonomy in making food choices during their vacation exhibited significantly lower FBS scores. Furthermore, the duration of stay at the hotel emerged as a factor with a negative predictive effect on children's food behavior scores. Consequently, hotel management bears the responsibility of adopting child-friendly criteria, while parents and children staying at these establishments should practice responsible and conscious consumption behavior.
-
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food and Hospitality Services |
Journal Section | Contents |
Authors | |
Early Pub Date | January 8, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | December 11, 2023 |
Acceptance Date | January 7, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 1 |
All the contents of this journal are licensed under a Creative Commons Attribution (CC-BY) 4.0 License (From September 2022) and available as full open access.
© Copyrights of all contents published in this journal are retained by their author(s).