Research Article

DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Volume: 10 Number: 1 July 3, 2025
TR EN

DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Abstract

Bu makale, bilişim teknolojilerinin mahalle muhtarlıkları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bilişim teknolojilerinin yerel yönetim birimlerinden mahalle muhtarlıkları üzerindeki etkilerini ele alan bu çalışma, özellikle e-devlet uygulamalarının mahalle muhtarlıklarının işlevlerini nasıl dönüştürdüğü ve dijitalleşmenin hizmet sunum süreçlerine katkıları incelenmiştir. E-devlet uygulamaları ve dijitalleşme süreçleri, muhtarlıkların geleneksel görevlerini dönüştürmüş, hizmet sunumlarını daha hızlı ve etkili hale getirmiştir. Çalışmada, muhtarlıkların tarihsel gelişimi ve dijital çağdaki rolü, kırsal ve kentsel alanlar arasındaki farklılıklarla birlikte tartışılmıştır. Özellikle kırsal ve kentsel muhtarlıklar arasındaki dijitalleşme farkları üzerinde durulmuştur. Dijitalleşme sürecinin, hizmetlerin daha şeffaf ve hızlı sunulmasını sağlarken, altyapı ve bilgi eksiklikleri nedeniyle bazı muhtarlıklarda zorluklara yol açtığı tespit edilmiştir. Ayrıca dijitalleşme sürecinin daha katılımcı bir yönetim sunduğu, ancak bazı muhtarlıkların altyapı eksiklikleri ve dijital okuryazarlık konularında zorluklar yaşadığı belirtilmiştir. E-devlet ve CİMER gibi platformlar, vatandaşların muhtarlıklarla olan ilişkilerini değiştirirken, muhtarların rollerini de yeniden tanımlamıştır. Mahalle muhtarlıkları, dijitalleşmenin getirdiği yeniliklerle yerel yönetim süreçlerinde aktif bir rol oynamaya devam etmekte, ancak klasik işlevlerinin bazılarının bu süreçte azaldığına dikkat çekilmektedir. Yaygın bir e devlet uygulamasıyla birlikte mahalle muhtarlıklarının geleneksel işlevlerinin ortadan kalktığı ve artık gerekliliğinin tartışılması gerektiği dile getirilmiştir.

Keywords

References

  1. Acar, Osman Kürşat., Koç, Mesut. 6360 Sayılı Kanun İle Birlikte Mahalleye Dönüşen Belde Mahalle Muhtarlıkları ve Köy Muhtarlıklarının Yeni Durumu; Fethiye İlçesi Üzerinden Bir Değerlendirme. Kamu Yönetimi Sempozyumu KAYSEM, 10, 5-7.
  2. Akpınar, Rasim. (2017). Halka En Yakın Birim Olan Muhtarlık Müessesesi: İzmir Karşıyaka İlçesinde Nitel Bir Araştırma. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, S. 13, 99-110.Akyıldız, Ali. (2006). Muhtar. TDV İslam Ansiklopedisi Cilt: 31, ss.51-53. İstanbul.
  3. Arıkboğa, Erbay. (1998). Yerel Yönetimler, Katılım ve Mahalle Muhtarlığı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Constitutional and Political Theories

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 3, 2025

Submission Date

November 6, 2024

Acceptance Date

December 31, 2024

Published in Issue

Year 2025 Volume: 10 Number: 1

APA
Senemoğlu, O., & Göçeri, E. E. (2025). DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami Ve Politik Bilimler Dergisi, 10(1), 61-76. https://doi.org/10.24013/jomelips.1580187
AMA
1.Senemoğlu O, Göçeri EE. DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. JOMELIPS. 2025;10(1):61-76. doi:10.24013/jomelips.1580187
Chicago
Senemoğlu, Olkan, and Emrullah Eren Göçeri. 2025. “DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami Ve Politik Bilimler Dergisi 10 (1): 61-76. https://doi.org/10.24013/jomelips.1580187.
EndNote
Senemoğlu O, Göçeri EE (July 1, 2025) DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami ve Politik Bilimler Dergisi 10 1 61–76.
IEEE
[1]O. Senemoğlu and E. E. Göçeri, “DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, JOMELIPS, vol. 10, no. 1, pp. 61–76, July 2025, doi: 10.24013/jomelips.1580187.
ISNAD
Senemoğlu, Olkan - Göçeri, Emrullah Eren. “DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami ve Politik Bilimler Dergisi 10/1 (July 1, 2025): 61-76. https://doi.org/10.24013/jomelips.1580187.
JAMA
1.Senemoğlu O, Göçeri EE. DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. JOMELIPS. 2025;10:61–76.
MLA
Senemoğlu, Olkan, and Emrullah Eren Göçeri. “DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami Ve Politik Bilimler Dergisi, vol. 10, no. 1, July 2025, pp. 61-76, doi:10.24013/jomelips.1580187.
Vancouver
1.Olkan Senemoğlu, Emrullah Eren Göçeri. DİJİTAL ÇAĞDA YÖNETİM: E-DEVLET VE BİLİŞİM UYGULAMALARI SONRASINDA YEREL YÖNETİMLER: MAHALLE MUHTARLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. JOMELIPS. 2025 Jul. 1;10(1):61-76. doi:10.24013/jomelips.1580187

Papers are controlled by the Ithenticate program against plagiarism

             All published articles have the DOI number.



  cc by nc sa 4.0 ile ilgili görsel sonucu JOMELIPS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/

.