Amaç: Taze ve dondurulmuş çözülmüş embriyo transferi (ET) gebeliklerinde intrahepatik kolestazın perinatal ve maternal sonuçlarını karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Ekim 2010-Ocak 2021 tarihleri arasında hastanemize başvuran 45 gebe kadın ile retrospektif olarak yapılmıştır. Grup:1 (Dondurulmuş çözülmüş; n:21) ve Grup:2 (Taze: n:24) olmak üzere iki grup belirlenmiştir. Vücutta yaygın kaşıntı ve yüksek açlık safra asitleri (FBA) seviyeleri (10 mmol/L’den fazla) tanı kriteri olarak kabul edildi. Dışlama kriterleri spontan gebelikler, çoğul gebelikler, kronik karaciğer hastalığı öyküsü idi. İstatistiksel analiz için SPSS, versiyon 26 kullanıldı.
Bulgular: Yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), sigara içme durumu, deneme sayısı, gestasyonel diabetes mellitus (GDM), infertilite türleri ve polikistik over sendromu (PCOS) insidansı açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p >0.05). Doğum şekli, cinsiyet, konjenital anomali, mekonyum aspirasyon sendromu (MAS), doğumdaki yenidoğan ağırlığı, yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBB), doğumdaki gebelik yaşı ve 5 dk Apgar skoru da karşılaştırılmış ve anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05).
Sonuç: Bu çalışma, donmuş çözülmüş ve fresh tüp bebek gebeliklerinin maternal özellikler ve perinatal sonuçlar açısından farklılık göstermediğini desteklemektedir.
Gebeliğin intrahepatik kolestazı taze embriyo transferi donmuş çözülmüş embriyo transferi perinatal sonuçlar
Objective: To compare the perinatal and maternal results of intrahepatic cholestasis (ICP) in fresh and frozen-thawed embryo transfer (ET) pregnancies.
Material and Method: This research was performed retrospectively, including fourty-five pregnant women applied to our hospital between October 2010 and January 2021. Two groups have been determined, group:1 (Frozen thawed; n:21) and group:2 (Fresh; n:24). Common pruritus in the body and high fasting bile acids (FBA) levels (greater than 10 mmol/L) were accepted as diagnostic criteria. The exclusion criteria were spontaneous pregnancies, multiple pregnancies, chronic liver disease history. SPSS, version 26 was used for statistical analysis.
Results: Statistically significant difference could not be associated between the two groups regarding age, maternal body mass index (BMI), smoking status, number of trials, gestational diabetes mellitus (GDM), types of infertility and polycystic ovary syndrome (PCOS) incidence (p-value >0.05). The way of birth, gender, congenital anomaly, need for meconium aspiration syndrome (MAS), weight of newborn at birth, neonatal intensive care unit (NICU), gestational age at birth and 5 min Apgar score also compared and significantly difference could not be associated between two groups (p-value > 0.05).
Conclusion: This study supports the fact that frozen-thawed and fresh in vitro fertilization (IVF) pregnancies in terms of maternal characteristics and perinatal results have no difference.
Intrahepatic cholestasis of pregnancy fresh embryo transfer frozen-thawed embryo transfer perinatal outcomes
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Authors | |
Publication Date | September 26, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası