Aims: Technetium-99m-hexamethylpropylene amine oxime (99mTc-HMPAO) labeled leukocyte scintigraphy is frequently used for infection imaging. The systemic immune-inflammation index is a new marker. In this study, we aim to investigate the relationship between 99mTc-HMPAO-labeled leukocyte scintigraphy findings and systemic inflammatory markers such as Neutrophil/lymphocyte ratios (NLR) and Platelet lymphocyte ratio (PLR) and systemic immune-inflammation index (SII).
Methods: Patients who underwent 99mTc-HMPAO-labeled leukocyte scintigraphy between 2014 and 2020 due to suspected infection such as diabetic foot infection or prosthesis infection vs. in any part of the body were included in our study. In addition, a negative control group consisting of 19 normal subjects who had no leukocyte scintigraphy and had hemogram examination was added to the study. Cases with findings consistent with infection in labeled leukocyte scintigraphy and infectious symptoms in this area of involvement in the clinical examination were considered as the positive group. The data were evaluated with the SPSS 23.0 program.
Results: Our study included 36 patients (28 males,8 females, mean age: 59.7). The mean SII was 1526±787 x109 cells/L in patients with positive findings in leukocyte scintigraphy that might be compatible with infection, while it was 1025 ± 370 x109 cells/L in patients who did not (p=0.017). The mean PLR was 183.95±68.30 in patients with positive findings in leukocyte scintigraphy that might be compatible with infection, while it was 145.81±58.30 in patients who did not (p=0.102). The mean NLR was 4.82±1.91 in patients with positive findings on leukocyte scintigraphy that might be compatible with infection, while it was 4.15±1.40 in patients who did not (p=0.181). While the negative control group and the patients who were considered positive in leukocyte scintigraphy were compared; a statistically significant difference was found between SII, NLR and PLR values. When the relationship between SII was evaluated, the mean SII was 1526±787 x109 cells/L in patients with involvement that may be compatible with infection in leukocyte scintigraphy, while it was 762±224 x109 cells/L in the negative control group (p<0.05). While the relationship between PLR was evaluated, the mean PLR was 183.95±68.30 in patients with involvement that might be compatible with infection in leukocyte scintigraphy, while it was 100.67±26.18 in the negative control group (p<0.05). When the relationship between NLR was evaluated, the mean NLR was 4.82±1.91 in patients with involvement that might be compatible with infection in leukocyte scintigraphy, while it was 3.11±0.85 in the negative control group (p<0.05).
Conclusion: When labeled leukocyte scintigraphy and systemic inflammatory markers were compared, there was a statistically significant relationship between the presence of infection in scintigraphy and SII, but the relationship with NLR and PLR were not statistically significant. When the negative control group and the patients who were considered positive in leukocyte scintigraphy were compared; a statistically significant difference was found between SII, NLR and PLR values. For this reason, we think that SII, NLR and PLR may be useful markers for diagnosis confirmation in centers that can’t perform radiolabeled infection imaging.
-
-
-
Amaç: Kanda dolaşan lökositlerin gama ışıması yapan radyoaktif maddeler ile işaretlenerek birikim gösterdiği alanların tespiti ile enfeksiyon ve inflamasyon görüntülemesi günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Sistemik inflamasyonun değerlendirilmesinde nötrofil/lenfosit oranları (NLR),Platelet lenfosit oranı (PLR) kullanılmaktadır.Ancak bu iki enflamatuar marker nötrofil ve lenfosit sayılarını esas alarak bir değerlendirmeye olanak sağlar.Sistemik enflamatuar indeks adı verilen marker ise nötrofil, trombosit ve lenfosit sayılarını baz alarak bir değerlendirmeye olanak sağlayan yeni bir prognostik belirteçtir.Bu çalışmada amacımız Tc-99m HMPAO ile işaretli lökosit sintigrafisi bulguları ile NLR, PLR ve SII gibi sistemik inflamautar markerların ilişkisini araştırmaktı.
Gereç ve yöntem: Çalışmamıza rutin klinik işleyiş içerisinde 2014-2020 yılları arasında vücudun herhangi bir bölgesinde enfeksiyon şüphesi nedeni ile Tc-99m HMPAO ile işaretli lökosit sintigrafisi tetkiki yapılan hastalar dahil edildi.SII = (trombosit sayısı × nötrofil sayısı)/lenfosit sayısı formülü ile hesaplanırken,NLR mutlak nötrofil sayısının lenfositlerin mutlak sayısına bölünmesi ile,PLR ise mutlak trombosit sayısının olarak lenfositlerin mutlak sayısına bölünmesi ile hesaplandı.Veriler SPSS 23.0 programı ile değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmamızda enfeksiyon görüntülemesi amacıyla işaretli lökosit sintigrafisi yapılmış 48 hasta yer almaktadır (38 erkek,10 kadın,ortalama yaş:59,1±13,5). Lökosit sintigrafisi ile SII ve PLR arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki varken, NLR ile arasında anlamlı ilişki bulunmadı.Lökosit sintigrafisi ile SII arasındaki ilişki değerlendirildiğinde sintigrafide enfeksiyon ile uyumlu olabilecek tutulum olan hastalarda SII ortalama 1615±1204 iken, olmayan hastalarda 1065±419 idi (p=0.033).Lökosit sintigrafisi ile PLR arasındaki ilişki değerlendirildiğinde sintigrafide enfeksiyon ile uyumlu olabilecek tutulum olan hastalarda PLR ortalama 191.03±98.80 iken,olmayan hastalarda 134.65±54.01 idi (p=0.016).Lökosit sintigrafisi ile NLR arasındaki ilişki değerlendirildiğinde sintigrafide enfeksiyon ile uyumlu olabilecek tutulum olan hastalarda NLR ortalama 4.80±1.85 iken,olmayan hastalarda 4.10±1.35 idi (p=0.181).
Sonuç: İşaretli lökosit sintigrafisi ve sistemik inflamatuar markerlar karşılaştırıldığında sintigrafide enfeksiyon varlığı ile SII ve PLR arasıdaki istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunurken NLR ile ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildi.
-
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nuclear Medicine, Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | August 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası