Aims: The systemic immune-inflammation index (SII), a useful marker of systemic inflammation, has been shown to be associated with cardiovascular diseases in previous studies. Inflammation is known to have a significant role in heart failure, but no study has evaluated the relationship between inflammatory parameters and prognosis in patients with non-ischemic cardiomyopathy (NICM). This study aimed to explore the relationship between SII and long-term mortality in patients with non-ischemic cardiomyopathy.
Methods: The study enrolled 326 consecutive patients with NICM. The median 25-month follow-up mortality results of the patients were recorded retrospectively. SII, a combined index based on the count of three parameters, was calculated as follows: neutrophil count x platelet count/lymphocyte count. Patients with a higher SII value than the median SII were accepted as having a high SII, and the remaining patients were defined as having a low SII. The survival curves of the patients with high and low SII values during the study period were analyzed using the Kaplan-Meier method.
Results: The mean age of the participants was 46.6 years. The mean SII value was 598.4 in patients without mortality and 722.7 in those with mortality. In the multivariate logistic regression analysis, SII was found to be an independent predictor of mortality. The median SII value of the patients who participated in the study was 644. Upon dividing the patients into two groups according to the median SII value, the mortality rate was determined to be 48.4% in the high SII group and 27.4% in the low SII group.
Conclusion: High SII values were observed to be associated with long-term mortality in patients with NICM. SII, which is easily accessed and simply calculated, can be used to predict mortality risk in these patients. Prospective and larger cohort studies are needed to clarify the causality of this relationship.
Amaç: Sistemik inflamasyonun yararlı bir belirteci olan sistemik immün-inflamatuvar indeks (SII) kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilidir. İnflamasyonun kalp yetersizliği ile takipli hastalarda önemli bir rolü olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte iskemik olmayan kardiyomiyopati (NİKMP) hastalarında inflamatuvar parametreler ile prognoz arasındaki ilişkiyi değerlendiren bir çalışma bulunmamaktadır. Bizim çalışmamız, iskemik olmayan kardiyomiyopatili hastalarda SII ile uzun dönem mortalite arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: NIKMP ile takipli 326 ardışık hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların medyan takip süresi 25 aydır. Bu süreçte ölüm verileri retrospektif olarak kaydedilmiştir. Sistemik immün inflamasyon indeksi, nötrofil, trombosit ve lenfosit olmak üzere üç parametrenin sayımına dayanan kombine bir indekstir. SII, nötrofil sayısı x trombosit sayısı/lenfosit sayısı şeklinde hesaplanmıştır.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 46.6 ‘dır. Ortalama SII değeri takip süresince mortalite yaşanmayan hastalarda 598.4, mortalite yaşanan hastalarda ise 722.7 olarak hesaplanmıştır. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, SII ' nin mortalitenin bağımsız bir öngörücüsü olduğu bulunmuştur. Çalışmaya katılan hastaların medyan SII değeri 644 idi. Hastalar medyan SII değerine göre yüksek SII ve düşük SII olarak iki gruba ayrıldığında, mortalite oranı yüksek SII grubunda %48.4, düşük SII grubunda ise %27.4 olarak saptanmıştır.
Sonuç: NIKMP ile takipli hastalarda yüksek SII değerinin uzun dönem mortalite ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu hasta grubunda kolay ulaşılan ve basitçe hesaplanabilen SII, mortalite riskini tahmin etmede kullanılabilir. Prospektif ve daha geniş hasta grupları ile yapılan çalışmalarla bu ilişkinin nedenselliğini açıklamaya ihtiyaç vardır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Cardiology |
Journal Section | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Authors | |
Publication Date | February 29, 2024 |
Submission Date | January 17, 2024 |
Acceptance Date | February 11, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası