Aims: Hyperemesis gravidarum (HG) can significantly impact the quality of life of pregnant women and is the primary factor leading to hospitalization during the first half of the pregnancy. The aim of this study is to determine the ability of basic laboratory indicators that determine the severity of HG and the indices that can be calculated from them to predict the total length of hospital stay and the number of recurrent hospitalizations.
Methods: A retrospective analysis was conducted on women diagnosed with HG at a tertiary hospital from 2018 to 2021. Following the application of the inclusion criteria, we included a total of 100 eligible patients with HG (study group) and 130 healthy pregnant women (control group). Subsequently, the groups were subjected to a comparative analysis.
Results: The study group had higher levels of hemoglobin, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), red blood cell (RBC), white blood cells (WBC), neutrophil, mean platelet volüme (MPV), ketonuria, and lower levels of thyroid-stimulating hormone (TSH), eosinophil (p<0.005, for all). Additionally, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), systemic immune inflammation index (SII), systemic inflammatory response index (SIRI), and AST to platelet ratio index (APRI) (p<0.05, for all) were significantly higher in the study group than in the control group, but serum delta neutrophil index (DNI), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR) and pan-immune inflammation value (PIV) were statistically similar in both groups.
Conclusion: To the best of our knowledge, this is the first study to investigate the prediction of total hospital stay along with the number of recurrent hospitalizations with laboratory parameters in HG patients. The NLR, SII, SIRI, APRI, WBC, AST, neutrophil, and ketonuria have the potential to serve as valuable, economically viable, and readily available objective indicators for the diagnosis of HG and the prediction of recurrent hospitalization and duration of hospitalization.
Hyperemesis gravidarum complete blood count ketonuria hospitalization predicting rehospitalization
ethics committee approval (decision no: 28.02.2024-02/13)
None.
none
Amaç: Hiperemesis Gravidarum (HG), gebe kadınların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve gebeliğin ilk yarısında hastaneye yatışa yol açan birincil faktördür. Bu çalışmanın amacı, HG'nin şiddetini belirleyen temel laboratuvar göstergelerinin ve bunlardan hesaplanabilen endekslerin, toplam hastanede kalış süresini ve tekrarlayan hastaneye yatış sayısını tahmin etme yeteneğini belirlemektir.
Yöntemler: 2018-2021 yılları arasında üçüncü basamak bir hastanede HG tanısı konulan kadınlar üzerinde retrospektif bir analiz yürütüldü. Dahil etme kriterlerinin uygulanmasının ardından, toplam 100 uygun HG hastası (çalışma grubu) ve 130 sağlıklı gebe kadın (kontrol grubu) çalışmaya dahil edildi. Daha sonra gruplar karşılaştırmalı bir analize tabi tutuldu.
Bulgular: Çalışma grubunda hemoglobin, aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), kırmızı kan hücresi (RBC), beyaz kan hücresi (WBC), nötrofil, ortalama trombosit hacmi (MPV), ketonüri düzeyleri daha yüksek ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) ve eozinofil düzeyleri daha düşüktü (hepsi için p<0,005). Ayrıca nötrofil-lenfosit oranı (NLR), sistemik immün inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamatuar yanıt indeksi (SIRI) ve AST/trombosit oranı indeksi (APRI) (hepsi için p<0,05) çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti; ancak serum delta nötrofil indeksi (DNI), trombosit-lenfosit oranı (PLR), monosit-lenfosit oranı (MLR) ve pan-immün inflamasyon değeri (PIV) her iki grupta istatistiksel olarak benzerdi.
Sonuç: Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, HG hastalarında laboratuvar parametreleriyle birlikte toplam hastanede kalış süresinin ve tekrarlayan hastane yatışlarının sayısının tahminini araştıran ilk çalışmadır. NLR, SII, SIRI, APRI, WBC, AST, nötrofil ve ketonüri, HG tanısı ve tekrarlayan hastane yatışının ve hastane yatış süresinin tahmini için değerli, ekonomik olarak uygulanabilir ve kolayca kullanılabilecek göstergeler olarak hizmet etme potansiyeline sahiptir.
Hiperemesis gravidarum tam kan sayımı ketonüri hastaneye yatış yeniden hastaneye yatışın öngörülmesi
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Obstetrics and Gynaecology |
Journal Section | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Authors | |
Publication Date | October 26, 2024 |
Submission Date | August 15, 2024 |
Acceptance Date | September 20, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası