Hyponatremia is the most frequently reported electrolyte disturbance following the use of psychotropic drugs. It is well known that antidepressants, antipsychotics and mood stabilizers used in the treatment of psychiatric disorders carry a risk of hyponatremia. Although creating hyponatremia without any risk factors, there are some risk factors associated with this side effect of psychotropic drugs: advanced age, concomitant non-psychiatric drug use, and the presence of medical comorbidities. As a psychotropic drug side effect, hyponatremia can have various consequences ranging from confusion and agitation to death. Hyponatremia related to psychotropic drugs is associated with syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion, which is a cause of euvolemic hyponatremia. Clinicians should consider the possibility of psychogenic polydipsia and drug interactions, as well as psychotropic drug-induced hyponatremia. Early diagnosis and treatment of hyponatremia due to psychotropic drugs, which can be potentially fatal, is important.
Hiponatremi, psikotropik ilaçların kullanımını takiben en sık bildirilen elektrolit bozukluğudur. Psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılan antidepresan, antipsikotik ve duygudurum düzenleyicilerinin hiponatremi riski taşıdığı iyi bilinmektedir. Herhangi bir risk faktörü olmadan da hiponatremi oluşturmakla birlikte psikotropik ilaçların bu yan etkisiyle ilişkili olan bazı risk faktörleri bulunmaktadır: İleri yaş, eşzamanlı psikiyatrik olmayan ilaç kullanımı ve tıbbi komorbiditelerin varlığı. Bir psikotropik ilaç yan etkisi olarak hiponatremi, konfüzyon ve ajitasyondan ölüme kadar giden çeşitli sonuçlar doğurabilir. Psikotropik ilaçlara bağlı hiponatremi bir övolemik hiponatremi nedeni olan uygunsuz antidiüretik hormon salınımı sendromu ile ilişkilendirilmektedir. Klinisyenler psikotropik ilaca bağlı hiponatreminin yanında psikojenik polidipsi olasılığını ve ilaç etkileşimlerini dikkate almalıdır. Potansiyel olarak ölümcül olabilen psikotropik ilaçlara bağlı hiponatreminin erken tanısı ve tedavisi önemlidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Review [en] Derleme [tr] |
Authors | |
Publication Date | September 21, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası