Aims: Understanding the cognitive, behavioral, and psychological issues associated with eating provides important insight into the development of diseases such as obesity and anorexia, and possibly ways to prevent or treat their occurrence. This study aims to examine the associations between cognitive, behavioral, and emotional aspects of eating habits and psychological factors such as depression, anxiety, and stress among young people.
Methods: The study was conducted with 390 university students, 43.3% male and 56.7% female. The data of the study were gathered via a survey form. The survey form includes a personal information form, the Three Factors Eating Questionnaire (TFEQ-R21) and the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21).
Results: It was determined that individuals with depression, anxiety and stress had higher uncontrolled eating, cognitive restraint and emotional eating scores than healthy individuals (p<0.05). Emotional eating scores of women were greater than those of men (r= 0.141; p=0.001). A 1-point increase in stress score was associated with 0.330 and 0.207 point increases in uncontrolled eating and cognitive restraint scores, respectively (p<0.001). A 1- point increase in depression score increases the emotional eating score by 0.261 points (p<0.001).
Conclusion: Depression, anxiety, and stress were significantly linked to disordered eating behaviors, highlighting the need for integrated mental health and nutritional interventions. In future studies, evaluating the effects of these psychological factors on food and nutrient intakes may contribute to the determination of the nutritional status of young adults.
Amaç: Yeme ile ilişkili bilişsel, davranışsal ve ruhsal sorunları anlamak, obezite ve anoreksiya gibi hastalıkların gelişimine önemli bir bakış açısı sağlayacak ve muhtemelen bunun ortaya çıkmasını önlemenin veya tedavi etmenin yollarını sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, gençler arasında yeme alışkanlıklarının bilişsel, davranışsal ve duygusal yönleri ile deprsesyon, anksiyete ve stres arasındaki bağlantılarını incelemektir.
Yöntemler: Çalışma, çalışma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan %43,3'ü erkek, %56,7'si kadın 390 üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışma verileri kişisel bilgi formu, üç faktörlü yeme anketi (TFEQ-R21) ve depresyon, anksiyete ve stres ölçeği (DASS-21) kullanılarak toplanmıştır.
Bulgular: Katılımcıların %30,5'inde depresyon, %13,1'inde anksiyete ve %61,3'ünde stres olduğu bulunmuştur. Depresyon, anksiyete ve stresi olan bireylerin kontrolsüz yeme, bilişsel kısıtlama ve duygusal yeme puanlarının sağlıklı bireylerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Kadınların duygusal yeme puanları erkeklerden daha yüksek bulunmuştur (r= 0.141; p=0.001). Stres puanındaki 1 puanlık artış kontrolsüz yeme ve bilişsel kısıtlama puanlarında sırasıyla 0,330 ve 0,207 puanlık artış ile ilişkilendirilmiştir (p<0,001). Depresyon puanındaki 1 puanlık artış duygusal yeme puanını 0,261 puan artırmaktadır (p<0,001).
Sonuçlar: Depresyon, anksiyete ve stresin kontrolsüz yeme, bilişsel kısıtlama ve duygusal yeme davranışları ile bağlantılı olduğu bulunmuştur. Daha geniş örneklemli çalışmaların yapılması ve depresyon, anksiyete ve stresin diğer yeme davranışları ile karşılaştırılması, psikolojik faktörlerin yeme davranışları üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutritional Science |
Journal Section | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Authors | |
Publication Date | October 26, 2024 |
Submission Date | July 5, 2024 |
Acceptance Date | September 18, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 5 Issue: 5 |
TR DİZİN ULAKBİM and International Indexes (1d)
Interuniversity Board (UAK) Equivalency: Article published in Ulakbim TR Index journal [10 POINTS], and Article published in other (excuding 1a, b, c) international indexed journal (1d) [5 POINTS]
Our journal is in TR-Dizin, DRJI (Directory of Research Journals Indexing, General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, CrossRef (DOI), ROAD, ASOS Index, Turk Medline Index, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI), and Turkiye Citation Index.
EBSCO, DOAJ, OAJI and ProQuest Index are in process of evaluation.
Journal articles are evaluated as "Double-Blind Peer Review".