Research Article

BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ)

Volume: 6 Number: 2 December 31, 2023
EN TR

BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ)

Abstract

Bu araştırmanın amacı orman suçlarının yasal dayanaklarının ortaya koyulması, farklı özelliklere sahip bölgelerde yıllara göre orman suç çeşitlerindeki farklılıkların veya benzerliklerin tespit edilmesi ve bu suçların önlenebilmesi için bölgesel odaklı tedbir önerilerinde bulunulmasıdır. Ormanları korumak amacı ile çok iyi hazırlanmış yasal düzenlemeler bile o kuralları uygulayacak kişilerin mevzuatı iyi bilmesi ve etkilerinden çekinmesine bağlıdır. Bu nedenle bazen kurallar kusursuz olsa da sonuç toplumun bilincine ve ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. Çalışmada öncelikle orman mevzuatında yazılı olan hangi hareketlerin orman suçu olarak kabul edildiği, bu hareketlerin özel görünüş şekilleri ile ortaya koyulmuştur. Bu amaçla Türkiye coğrafyasının farklı bölgelerinden üç orman bölge müdürlüğünde (Devrek Orman İşletme Müdürlüğü, Kanlıca (İstanbul) Orman İşletme Müdürlüğü, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü) son 10 yıl içinde tespit edilen orman suçlarının çeşit ve sayıları veri olarak kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezi seçilen bölgelerdeki ormanların ve çevresinin çeşitli özelliklerine göre (ağaç türü, orman varlığı, orman köy sayısı, nüfus, kültürel ve sosyo ekonomik durumlar, iklim vb.) orman suç çeşitlerinin miktarlarının değiştiği üzerine kurulmuştur. Ardından suç çeşitleri ve oranları dikkate alınarak özgün bir anket formu oluşturulmuş hem yetkili kişiler ile hem de yöre halkı ile görüşmeler sağlanmıştır. Anket çalışması ile farklı bölgelerde farklı suç çeşitlerine eğilimin olup olmadığı, eğer bölgesel farklılıklar ile suç çeşitleri arasında bir ilişki var ise bu suçların önlenmesinde yine bölgesel özelliklerden faydalanarak çeşitli önlemler geliştirilmesi hedeflenmiştir. Anket sonuçları ve suç oranları değerlendirildiğinde ise bölgesel farklılıkların orman suç çeşitleri ve miktarlarına etkisinin olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

Supporting Institution

yok

Project Number

yok

Thanks

yok

References

  1. 1. Ayanoğlu, S. & Güneş, Y. (2003). Orman Suçları. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Rektörlük no: 4420, Fakülte no:471. 167 s.
  2. 2. Bayındır, S. (2016). Orman Suçları. Legal Yayıncılık. 268-270 s.
  3. 3. Bilgili, E. (2014). Orman koruma dersi̇ geçici̇ yayınlanmamış ders notları, 155.
  4. 4. Birben Ü, Ünal H.E. & İmal, U. (2019). Orman Suçlarında Toplumsal Algı: Kırıkkale İl Merkezi Örneği, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 21(2): 495-505.
  5. 5. Brunner, J., Seymour, F., Badenoch, N. & Ratner, B D. (1999). Forest problems and law enforce-ment in Southeast Asia: The role of local communities. World Resources Institute. 21.
  6. 6. Chhetri, B.B.K., Larsen, H.O. & Smith-Hall, C. (2012). Law enforcement in community forestry: Consequences for the poor. Small-Scale Forestry, 11, 435-452.
  7. 7. Colchester, M. (2006). Justice in the forest: rural livelihoods and forest law enforcement (Vol. 3). Cifor.
  8. 8. Contreras-Hermosilla, A. (2001). Forest law enforcement. World Bank, Washington DC.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Ecology (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2023

Submission Date

June 13, 2023

Acceptance Date

July 28, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 6 Number: 2

APA
Bostancı, U., & Gençay, G. (2023). BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ). Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, 6(2), 109-123. https://doi.org/10.55930/jonas.1313957
AMA
1.Bostancı U, Gençay G. BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ). JONAS. 2023;6(2):109-123. doi:10.55930/jonas.1313957
Chicago
Bostancı, Ufuk, and Gökçe Gençay. 2023. “BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ)”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 6 (2): 109-23. https://doi.org/10.55930/jonas.1313957.
EndNote
Bostancı U, Gençay G (December 1, 2023) BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ). Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 6 2 109–123.
IEEE
[1]U. Bostancı and G. Gençay, “BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ)”, JONAS, vol. 6, no. 2, pp. 109–123, Dec. 2023, doi: 10.55930/jonas.1313957.
ISNAD
Bostancı, Ufuk - Gençay, Gökçe. “BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ)”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 6/2 (December 1, 2023): 109-123. https://doi.org/10.55930/jonas.1313957.
JAMA
1.Bostancı U, Gençay G. BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ). JONAS. 2023;6:109–123.
MLA
Bostancı, Ufuk, and Gökçe Gençay. “BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ)”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, vol. 6, no. 2, Dec. 2023, pp. 109-23, doi:10.55930/jonas.1313957.
Vancouver
1.Ufuk Bostancı, Gökçe Gençay. BÖLGESEL FARKLILIKLARA GÖRE YÖRE HALKININ ORMAN SUÇLARINA YAKLAŞIMI (DEVREK, MARMARİS, KANLICA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ). JONAS. 2023 Dec. 1;6(2):109-23. doi:10.55930/jonas.1313957