In this study, cultivated forage crops were investigated in some range
rehabilitation in Bartın province by Bartın Directorate Of Provincial Food
Agriculture and Livestock and Black Sea Agricultural Research Institute. The
aim of this study is to give information about the general characteristics of cultivated
plants in range rehabilitation studies in Bartın province. For this purpose, some range
rehabilitation projects were studied. Some morphological, ecological and agricultural
characteristics of the cultivated plants in these studies were explained. In
this research, range rehabilitation studies were evaluated in Mekeçler and
Kurtköy districts of Bartın province.It was stated that rangeland areas of
Kurtköyü was mostly covered with shrubs, forest plants and Galega officinalis before rangeland rehabilitation was studied. It
was impressed that rangeland areas of Mekeçler was covered with Lotus corniculatus, Trifolium repens, Lolium
perenne, Poa pratensis, Agropyron intermedium, Medicago sp., Paliurus spina-christi, Rosa sp., Bellis perennis, Taraxacum sp. before rangeland
rehabilitation was studied. Plant species of Poa pratensis (18%), Festuca
pratensis (18%), Dactylis glomerata
(18%), Lolium perenne (18%), Lotus corniculatus (14%) and Trifolium repens (14%) were cultivated
in range rehabilitation in Kurtköyü and Mekeçler. The most important reason of selection
of these plants for range rehabilitation is that these plants have the high value
in terms of livestock and exist in the natural flora of Bartın province. The
farmers may experience some problems in terms of qualified forage for animals
from rangeland areas. Because, not only the decreaser plants grow in the
natural rangland, but also the increaser and invader plant species grow in
these areas. In range rehabilitation, the cultivated plant species are very
important in terms of sustainability of
rangeland areas. It was expressed that the botanical composition was improved
in the rehabilitated areas. These rangeland rehabilitation studies were
contributed to our country in terms of livestock husbandry, water and soil
protection, inexpensive and high quality forage plants. However, application of
the range rehabilitation by artificial seedind is very costly. For this reason,
preservation and monitoring of these rangeland areas are necessary. These areas
should be managed appropriate grazing system. Thus, the sustainability of these
areas are provided.
Bu
çalışmada, Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Karadeniz Tarımsal
Araştırma Enstitüsü tarafından Bartın ilinde yapılan bazı mera ıslah
çalışmalarında kullanılan yem bitkileri araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı,
Bartın ilinde yapılan mera ıslah çalışmalarında kullanılan bitkilerin genel
özellikleri hakkında bilgi vermektir. Bu amaçla Bartın ilinde yapılan bazı mera
ıslah projeleri incelenmiştir. Bu çalışmalarda kullanılan bitkilerin
yetiştiriciliği, bazı morfolojik, ekolojik ve tarımsal özellikleri hakkında
bilgi verilmiştir. Bu çalışmada Bartın iline bağlı Mekeçler ve Kurtköy
mevkiilerinde yapılan mera ıslah çalışmaları değerlendirilmiştir. Kurtköyü ve
Mekeçlerde suni tohumlamada Poa pratensis (%18), Festuca pratensis (%18),
Dactylis glomerata (%18), Lolium perenne (%18), Lotus corniculatus (%14),
Trifolium repens (%14) bitki türleri karışım olarak kullanılmıştır. Mera ıslah
çalışmalarının hayvanların otlayabileceği, farklı bitki türlerini içeren, ucuz
yem ve kalitesi yüksek mera alanlarının ülkemizde yapılan hayvancılığa, toprak
ve su kaynaklarının korunmasına katkısı oldukça büyük olacaktır. Bununla
birlikte özellikle suni tohumlama ile yapılan mera ıslah metodunun uygulanması
oldukça maliyetli olmaktadır. Bu nedenle suni tohumla yapılarak ıslah edilen
mera alanlarımızın koruma altına alınarak takip edilmesi ve uygun otlatma
sistemi belirlenerek mera amenajmanı kurallarına uygun bir şekilde yönetilmesi
ile sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 1 |