Aim: HIV-infected patients have increased risk of osteoporosis due to both HIV and the treatment regimens in HIV. Our aim was to reveal the need of screening for bone health in HIV-infected patients, and to reveal the relationship between indirect serum markers of bone-condition, CD4+ T lymphocyte counts and HIV RNA viral loads and DEXA screening results.
Methods: Naïve HIV positive patients over 18 years old who were under follow-up in our hospital between January 2014 and December 2018 were included in this retrospective cohort study. CD4+ T cell counts, HIV RNA viral loads, body mass indexes (BMI), 25 (OH) vitamin D, serum calcium and corrected calcium (cCa) levels and DEXA screening results of these patients were recorded. For statistical analysis and interpretation, e-picos (https://www.e-picos.com) and SPSS (version 20.0; SPSS Inc., Chicago, IL, USA) were used.
Results: A total of 101 naive HIV-infected patients were included in the study. Vitamin D levels were within normal limits in only 9 (10.8%) patients, while 42 (50.6%) patients had insufficiency and 32 (38.5%) patients had deficiency. Serum calcium and cCa values were significantly lower in patients with < 40 years of age (P=0.04). According to the T-score assessment in DEXA screening, 19 patients (47.5%) had osteopenia findings in at least one of three regions (femoral neck, total hip and lumbar spine). A total of three male patients (7.5%) had osteoporosis. In terms of viral load, only BMD and T-score in women with viral load > 100,000 IU/mL were significantly lower in lumbar spine (P=0.01 and P=0.01, respectively). In terms of CD4 counts, only Z-scores in only lumbar spine and femoral neck were statistically lower in women with CD4 counts > 200 cells/µl (P=0.04 and P=0.03, respectively). There were not any significant differences in any other groups and region in terms of viral load and CD4 count. None of the factors including high viral load, low CD4 + count, low 25 (OH) vitamin D level or low cCa levels were directly related to T, Z-score and low BMD.
Conclusion: Osteopenia and osteoporosis are observed more frequently and at younger ages in HIV-infected patients than in the general population. Since we cannot make any prediction on bone health using one of the indirect markers in serum including 25 (OH) vitamin D levels and Ca levels or viral loads and CD4 counts in HIV-infected patients, BMD screening at younger ages may be beneficial.
Authors would like to thank Ersin Tural, MD, MSc for the statistical analysis.
Amaç: HIV-enfekte hastalarda hem HIV’in kendi etkisi hem de HIV'deki tedavi rejimlerinden dolayı osteoporoz riski artmıştır. Bu çalışmadaki amacımız, HIV ile enfekte hastalarda kemik sağlığı taramasının gerekliliğini ortaya koymak ve kemik durumuyla ilişkili indirek serum belirteçlerinin, CD4+ T lenfosit sayılarının ve HIV RNA viral yüklerinin DEXA tarama sonuçları ile ilişkisini ortaya koymaktır.
Yöntemler: Bu retrospektif kohort çalışmasına Ocak 2014 ve Aralık 2018 tarihleri arasında hastanemizde takipte olan 18 yaş ve üstü HIV pozitif hastalar dahil edildi. CD4 + T hücre sayısı, HIV RNA viral yükleri, vücut kitle indeksleri (BMI), 25 (OH) D vitamini, serum kalsiyum ve düzeltilmiş kalsiyum (cCa) seviyeleri ve bu hastaların DEXA tarama sonuçları kaydedildi. İstatistiksel analiz ve yorumlama için e-picos (https://www.e-picos.com) and SPSS (version 20; SPSS Inc., Chicago, IL, USA) programları kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya toplam 101 naif HIV ile enfekte hasta dahil edildi. D vitamini düzeyleri sadece 9 (%10,8) hastada normal sınırlardayken, 42 (%50,6) hastada yetersizlik, 32 (%38,5) hastada eksiklik vardı. Serum kalsiyum ve cCa değerleri 40 yaşın altındaki hastalarda anlamlı olarak düşüktü (P=0,04). DEXA taramasındaki T skoru değerlendirmesine göre, 19 hastada (%47,5) üç bölgeden en az birinde (femur boynu, total kalça ve lomber omurga) osteopeni bulguları vardı. Toplam üç erkek hastada (%7,5) osteoporoz vardı. Viral yük açısından, viral yükü > 100.000 IU/mL olan kadınlarda sadece BMD ve T skoru lomber omurgada anlamlı derecede düşüktü (sırasıyla, P=0,01 ve P=0,01). CD4 sayıları açısından, sadece lomber omurga ve femur boynundaki Z skorları, CD4 sayısı> 200 hücre/µl olan kadınlarda istatistiksel olarak daha düşüktü (sırasıyla P=0,03 ve P=0,04). Diğer grup ve bölgelerde viral yük ve CD4 sayısı açısından anlamlı fark yoktu. Yüksek viral yük, düşük CD4+ sayısı, düşük 25 (OH) D vitamini veya düşük cCa seviyeleri gibi faktörlerin hiçbiri doğrudan T, Z-skoru ve düşük BMD ile ilişkili değildi.
Sonuç: Osteopeni ve osteoporoz, HIV enfekte hastalarda genel popülasyona göre daha sık ve daha genç yaşlarda görülebilmektedir. HIV ile enfekte hastalarda 25 (OH) vitamin D düzeyleri ve Ca seviyeleri gibi kemik sağlığı ile ilgili indirek serum belirteçleri veya viral yükler ve CD4 sayılarını kullanarak kemik sağlığı konusunda herhangi bir öngörüde bulunamadığımız için, daha genç yaşlarda BMD taraması yararlı olabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Infectious Diseases, Endocrinology |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | May 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 5 |