Amaç: Hiperhidroz ve bromhidroz, bunlardan muzdarip olan hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilecek genelleştirilmiş veya lokal aşırı terleme ile ilgili bozukluklardır. Kalıcı veya geçici etkileri olan hem topikal hem de invaziv olan birkaç tedavi vardır. Son yıllarda, mikrodalga teknolojisi kalıcı etkiler ve az yan etki ile non-invaziv bir prosedür olarak ortaya çıkmıştır. Çalışma amacı, aksiller hiperhidroz ve bromhidroz tedavisi alan hastaların mikrodalga teknolojisi kullanılarak etkinlik, güvenlik ve memnuniyet derecelerini değerlendirmek ve birincil sonuç, terleme düzeyleriyle ilgili hasta memnuniyetini araştırmaktır.
Yöntemler: Retrospektif bir kohort çalışması planlandı ve hiperhidroz veya bromhidroz için miraWave® teknolojisi ile tek bir mikrodalga seansı geçiren hastalar dahil edildi. Etkinlik ve güvenlik bir, üç, altı ve 12 ayda değerlendirildi. Dahil edilme kriterleri, 18-65 yaşları arasında, hiperhidroz ve HDSS skoru 2-4 olan kadın veya erkeklerdir. Kalp pili ve hamile veya emziren anneleri olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Tedaviden önce hastalara Hiperhidroz Hastalığı Şiddet Ölçeği ve Minor testi ile tanı kondu. Memnuniyet, memnuniyet seviyesinin öznel bir değerlendirmesi ile değerlendirildi, katılımcıların en iyi 0-10 puan almış bir cümleyi seçtikleri bir anket kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya toplam 46 hasta katıldı: 20 kadın (%43.48) ve 18-65 yaşları arasındaki 26 erkek (%56.52). Takip süresi boyunca, hastaların ortalama %49.88'i hiperhidrozun subjektif bir iyileşmesini ve %95'i bromhidroz konusunda aynı olduğunu bildirdi. Önceki terleme seviyelerinin sonuçlarını bir yıllık tedavi sonrası durumla karşılaştırdıktan sonra, hastaların %80.40'ı kendilerinin tatmin olduğunu ifade etti. Tüm yan etkiler 10 haftayı geçmeyen bir sürede yok oldu.
Sonuç: Mikrodalga teknolojisi, aksiller hiperhidroz ve / veya bromhidroz için tek seanstan sonra etkili ve kalıcı bir tedavidir.
Aim: Hyperhidrosis and bromhidrosis are disorders related with generalized or local excessive sweating that can have a significant impact on the quality of life of patients who suffer from them. There are several treatments, both topical and invasive, with permanent or temporary effects. In recent years, microwave technology has emerged as a non-invasive procedure with permanent effects and few side effects. The study aim was to evaluate the efficacy, safety and satisfaction degree of patients with axillary hyperhidrosis and bromhidrosis treatment using microwave technology, and the primary outcome was to increase patient satisfaction about their sweating levels.
Methods: Retrospective cohort study is planned and included the patients underwent a single microwave session with miraWave® technology for hyperhidrosis or bromhidrosis. Efficacy and safety were assessed at one, three, six, and 12 months. Inclusion criteria were men or women between 18-65 years old, diagnosed with hyperhidrosis and an HDSS score of 2-4. Patients with pacemakers and expectant or lactating mothers were excluded. Before treatment, patients were diagnosed using the Hyperhidrosis Disease Severity Scale, and the Minor test. Satisfaction was assessed through a subjective assessment of the satisfaction level, using a questionnaire in which participants chose the sentence that best fitted with an assigned score of 0-10.
Results: A total of 46 patients participated in the study: 20 women (43.48%) and 26 men (56.52%) aged between 18-65 years old. Throughout the follow-up period, an average of 49.88% of patients reported a subjective improvement of hyperhidrosis and 95% reported the same about bromhidrosis. After comparing the results of their previous level of sweating with those after one year of treatment, 80.40% of patients showed themselves satisfied. All side effects were resolved in a time not exceeding 10 weeks.
Conclusion: Microwave technology proves to be an effective and lasting treatment after one single session for axillary hyperhidrosis and/or bromhidrosis.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 6 |