Amaç: Kişinin bilinçli olarak ve isteyerek yaşamına son vermesine intihar denir. İntihar ile ilgili en çok araştırılan konulardan biri de zihinsel bozukluklardır. Son yıllarda birçok kronik hastalığın tedavisinde D vitamininin önemli bir rol oynadığı bildirilmiştir. Artan kanıtlarda güneş ışığının veya D vitaminin, nöropsikiyatrik hastalıkların etiyolojisinde önemli bir çevresel faktör olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı acil servisimize intihar girişimi nedeniyle başvuran D vitamini düzeylerini araştırmak ve sonuçlara göre klinik uygulamaların tedavisine katkıda bulunmaktı.
Yöntemler: Çalışmaya intihar girişimi olan 59 kişi ve kontrol grubu olan 42 kişi dahil edildi. Sosyodemografik Bilgi Formu (SBF) Hastaların cinsiyeti, yaşı, eğitim düzeyi, medeni durumu ve ekonomik durumu, daha önce psikiyatrik tedavi almış veya intihar girişiminde bulunmuş olması her hasta için ayrı bir forma kaydedildi. Kategorik (nominal veya sıralı) ve ikili değişkenlere dayalı istatistiksel değerlendirmeler için Mann Whitney U testleri kullanıldı.
Bulgular: Çalışma grubunun laboratuvar D vitamini düzeyleri minimum 4,4 ng/ml maksimum 33 ng/ml değerleri bulundu. İntihar girişiminde bulunanların D vitamin ortalaması 9,6 ng/ml, kontrol grubunun D vitamin ortalaması 13,8 ng/ml idi. D vitamini düzeyleri ile psikiyatrik hastalık varlığı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0,001).D vitamini düzeyleri ile önceki intihar girişimleri arasındaki ilişki anlamlı bulundu (P=0,02).
Sonuç: Psikiyatrik bir hastalık olan depresyonda intihar eğilimi artmaktadır. Özellikle depresyon hastalığında tedavi protokollerine D vitamini eklenerek intihar girişimlerinin azaltılabileceğini ve bu doğrultuda gelecekteki çalışmalara yön verebileceği kanaatindeyiz.
Aim: When a person ends their life consciously and intentionally, it is called suicide. One of the most investigated issues related to suicide is mental disorders. It has been reported that vitamin D has a prominent role in the treatment of many chronic diseases in recent years. Growing evidence implicates sunlight, or vitamin D, is a key environmental factor in the etiology of neuropsychiatric diseases. The aim of this study was to investigate the vitamin D levels in patients admitted to our emergency department due to suicide intervention and contribute to the treatment of clinical applications according to the results.
Methods: This study included 59 individuals with suicidal attempt and 42 control group subjects. The gender, age, educational level, marital status, and economic status of the patients, whether they had previously received psychiatric treatment, or attempted suicide were recorded in a separate Sociodemographic Information Form (SBF) for each patient. Mann Whitney U test was used for statistical evaluations based on categorical (nominal or ordinal) and binary variables.
Results: The minimum and maximum Vitamin D laboratory parameters of the study group were 4.4 ng/ml and 33 ng/ml, respectively. The mean vitamin D levels in the suicide and control groups were 9.6 ng/ml and 13.8 ng/ml, respectively. There were statistically significant relationships between vitamin D levels, the presence of psychiatric disease (P<0.001) and previous suicide attempts (P=0.02).
Conclusion: Suicidal tendency increases in depression, which is a psychiatric illness. We believe that suicide attempts may be reduced by adding vitamin D to treatment protocols, especially in depression, and that it may direct future studies in this direction.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Emergency Medicine |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 4 Issue: 9 |