Amaç: Erken yaşam faktörlerinin bağırsak mikrobiyomunu etkileyerek iltihaplı bağırsak hastalığı riskini etkileyebileceği öne sürülmüştür. Doğum şekli, anne sütü ve ebeveynlerin sigara içmesi en önemli çevresel faktörlerdir. Bu faktörlerin hastalığın yeri ve tanı anındaki yaş üzerindeki etkileri konusunda sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Ayrıca bu faktörlerin medikal tedavilere ve barsak tutulum yerine etkisi de bilinmemektedir. Yaşamın ilk yıllarında yaşanan potansiyel erken yaşam risk faktörleri ile ülseratif kolit (ÜK) arasındaki ilişkiyi inceledik.
Yöntemler: Bu çalışma prospektif bir vaka kontrol çalışmasıdır. Atmış dokuz ÜK hastası yaş ve cinsiyet bakımından benzer 44 sağlıklı kontrol ile karşılaştırıldı. Potansiyel erken yaşam risk faktörü olabilecek doğum şekli, anne sütü ile beslenme, anne doğum yaşı, anne ve baba sigara kullanım durumları araştırıldı. ÜK hastalarında bu potansiyel faktörlerin hastalık tanı yaşı, medikal tedavilerle ilişkisi incelendi.
Bulgular: ÜK ve kontrol grubu, doğum şekilleri, anne sütü ile beslenme, anne-baba sigara kullanma durumları bakımından karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel farklılık izlenmedi. Anne sütü alma süreleri bakımından karşılaştırıldığında ise 6-12 ay arası anne sütü alanlar, ÜK grubunda daha düşük saptanmıştır (P=0,046). Ayrıca anne sütü almayan ÜK hastaları ile annesi sigara kullanan ÜK hastalarının hastalık tanı yaşları daha düşük bulunmuştur (sırasıyla: P=0,031, P=0,016).
Sonuçlar: ÜK gelişimi açısından emzirmenin süresi önemlidir. ÜK’den korunmak için 6 aydan daha uzun anne sütü ile beslenme önermekteyiz. Erken başlangıçlı ÜK riski açısından annenin sigarayı bırakmasının koruyucu rolü vardır.
Aim: It has been suggested that early life factors may affect the risk of inflammatory bowel disease by affecting the gut microbiome. Delivery type, breast milk, and parental smoking are the most important environmental factors. There are limited studies on the effects of these factors on the location of the disease and age at diagnosis. In addition, the effects of these factors on medical treatments and bowel involvement are unknown. We examined the relationship between potential early-life risk factors experienced in the first years of life and ulcerative colitis (UC).
Material and Method: This study is a prospective case-control study. Sixty-nine UC patients were compared with 44 age- and sex-matched healthy controls (HC). We investigated delivery type, breastfeeding, maternal age at birth, and parents' smoking status, which may be potential early-life risk factors. Our analysis involved the relationship of these potential factors with the age at diagnosis and medical treatments in UC patients.
Results: UC and HC groups were compared in terms of delivery type, breastfeeding, and parents' smoking status: There was no statistical difference between the groups. In terms of the duration of breastfeeding, we found that 6-12 months of breastfeeding was lower in the UC group (P=0.046). In addition, the age at diagnosis of the disease was lower in UC patients who were not breastfed and whose mothers smoked (P=0.031, P=0.016, respectively).
Conclusions: The duration of breastfeeding is important for the development of UC. We recommend breastfeeding for longer than six months to prevent UC. Maternal smoking cessation has a protective role in the risk of early-onset UC.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Gastroenterology and Hepatology |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 4 Issue: 11 |