Research Article

The Evaluation of Market Fraud Crime As An Economic Crime

Number: 63 December 10, 2020
TR EN

Ekonomik Bir Suç Olarak Piyasa Dolandırıcılığı Suçunun Değerlendirilmesi

Öz

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda, Kanunu’nun da amacını ifade eden, sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesi amacıyla, sermaye piyasası suç ve kabahatleri düzenlenmiştir. Sermaye piyasası suç ve kabahatlerine vücut veren fiillerin bir kısmı piyasa dolandırıcılığı niteliğindedir. Bu niteliği haiz fiiller için, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. maddesinde piyasa dolandırıcılığı suçunun iki türü hükme bağlanmıştır. Bu bağlamda Sermaye Piyasası Kanunu’nun madde 107/1 hükmünde, işlem temelli piyasa dolandırıcılığı suçunun; madde 107/2 hükmünde ise bilgi temelli piyasa dolandırıcılığı suçunun kanunî tanımı yapılmıştır. Yer verilen bu kanunî tanımlar incelendiğinde, mülga 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanun düzenlemesinden farklı özelliklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu bakımdan piyasa dolandırıcılığı suçuna ilişkin yürürlükteki düzenlemenin suç teorisi açısından irdelenerek mülga Sermaye Piyasası Kanunu ile ortak ve farklı özelliklerinin ortaya konulması önem taşımaktadır. Bunun dışında suç teorisi açısından yapılacak bir irdelemede, unsurlar açısından suçun oluşmaması hâlinde ise Sermaye Piyasası Kanunu’nda düzenlenen piyasa bozucu eylemlere yönelik hükmün uygulanması söz konusu olabilecektir. Zira Sermaye Piyasası Kanunu’nun 104. maddesi uyarınca, suçun oluşmadığı ve dolayısıyla cezaî yaptırım uygulanamadığı hâllerde, aynı fiiller hakkında malî nitelikli idarî para cezası uygulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aksoy, Ş. (1998). Kamu Maliyesi. (3. Baskı). İstanbul: Filiz Kitabevi.
  2. Artuk, E. (1989). Suç Genel Teorisi. Ceza Hukuku El Kitabı içinde. (1. Baskı). İstanbul: Yayın No.: 200, Hukuk Dizisi: 95.
  3. Artuk, M. E., Gökcen, A. ve Yenidünya, C. (2011). Ceza Hukuku Genel Hükümler. (5. Baskı). Ankara: Turhan Kitabevi.
  4. Aşkın, U. (2018). Sermaye Piyasasında Bilgi Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı Suçu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. Cilt: 24, Sayı: 2, Aralık, 682-710.
  5. Aytekin İnceoğlu, A. (2020). Ekonomik Suçlar. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2020/1, 119-163.
  6. Bostancı, F. ve Kadıoğlu, (2009). E. Sermaye Piyasası Suçları (Manipülasyon ve İçerden Öğrenenlerin Ticareti). Standard, Mayıs, 99-101.
  7. Dursun, S. (2010). Sermaye Piyasasında Gerçeğe Aykırılıktan Doğan Suçlar. (1. Baskı). İstanbul, Oniki Levha Yayıncılık.
  8. Dursun, S. (2006). Ekonomik Suçlar ve Bankacılım Suçları Bağlamında Bankacılık Düzenine Karşı İşlenen Suçlar. (1. Baskı). Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economics

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 10, 2020

Submission Date

August 17, 2020

Acceptance Date

December 2, 2020

Published in Issue

Year 1970 Number: 63

APA
Akın, Y. N. (2020). Ekonomik Bir Suç Olarak Piyasa Dolandırıcılığı Suçunun Değerlendirilmesi. Maliye Çalışmaları Dergisi, 63, 19-55. https://doi.org/10.26650/mcd2020-781882