Review
BibTex RIS Cite

Çalışma Hayatında Biyolojik Risk Faktörleri ve Covid-19

Year 2021, Volume: 3 Issue: 2, 133 - 140, 07.07.2021

Abstract

Çalışma hayatı insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır ve insan hayatının önemli bir bölümünü çalışma ortamında geçirir. Bu ortamlar çalışanın bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığını bozacak tehlike ve riskler taşıması sebebiyle önemlidir. Çalışma hayatında fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk etmenleri ile karşı karşıya kalırız. Fiziksel ve kimyasal riskler için mesleki maruziyet değerleri tanımlanmıştır, ancak biyolojik riskler için sınır değerlerden bahsetmek mümkün değildir. Günümüz de biyolojik etmenlere en çok maruz kalan sağlık çalışanlarıdır. Sağlık çalışanları Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilan ettiği Covid-19 nedeniyle büyük bir risk altındadır. Bu tehlikeler çalışanlarında iş performanslarının azalmasına neden olmakla birlikte, iş kazaları ve meslek hastalıklarını artırmaktadır. Bu durum hem sağlık çalışanını hem de diğer çalışanların güvenliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı oluşturmak için, hayatımızın önemli bir bölümünü geçirdiğimiz çalışma ortamının iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı hükümlerine uygun hale getirilmesi önemlidir. Bu derlemede çalışma hayatında biyolojik risk faktörlerinin önemi ve korunma yollarına değinilmiştir.

Supporting Institution

makalemizi destekleyen bir kurum bulunmamaktatır.

References

  • Alıcı, N.Ş., Beyan, A.C. & Şimşek, C. (2020, 1 Haziran). Meslek Hastalığı Olarak Covid-19. http://www.solunum.org.tr/TusadData/userfiles/file/EJP-EK-SAYI-COVID19-27042020.Pdf#Page=149
  • Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, 28678, 15 Haziran 2013.
  • Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği. T.C. Resmi gazete, 27021, 11 ekim 2008.
  • Çetintepe, S. & İlhan, M. (2020). COVİD-19 Salgınında Sağlık Çalışanlarında Risk Azaltılması. Biyoteknoloji ve Stratejik Sağlık Araştırmaları Dergisi, COVİD-19 Özel Sayısı, 50-54.
  • Dikmen, A.U., Kına, M.H., Özkan, S. & İlhan, M.N. (2020). COVID-19 Epidemiyolojisi: Pandemiden Ne Öğrendik. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, COVİD-19 Özel Sayısı, 29-36.
  • Gür, B. (2020). Biyolojik Risk Etmenleri. İçinde M. Albayrak (Eds.), Çalışma Ortamında Risk Etmenleri (ss. 181-204). Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayını. Health Commission of Guangdong Province. (2020, 1 Haziran). Information on the distribution of healthcare workers in Guangdong medical support teams. https://new.qq.com/omn/20200224/20200224A02ELP00.html
  • İstanbul Tabip Odası. (2020, 1 Haziran). Covid-19 Pandemisi günlerinde iş kazası ve meslek hastalığı rehberi. https://www.istabip.org.tr/site_icerik/2020/mayis/covid_19_is_kazasi_meslek_hastaligi.pdf
  • Occupational Health and Safety Administration. (2020, 1 Haziran). Biological Agents. http://www.osha.gov/SLTC/biologicalagents/index.html
  • Salman, E. & Karahan, C. Z. (2014). Sağlık Çalışanlarında Enfeksiyon Riskleri Ve Korunma II: Solunum Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlar. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 67(3): 83- 86.
  • T.C. Aile Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanlığı. (2020, 28 Mayıs). işyerlerinde koronavirüse karşı alınması gereken önlemler. https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/41159/isyerlerinde_koronavirus_covid-19_karsi_alinan_onlemler.pdf
  • T.C. Sağlık Covıd-19 Bilgilendirme Sayfası. (2021, 12 Şubat). https://covid19.saglik.gov.tr/
  • Walker, J. T., Bradshaw, D. J., Finney, M., Fulford M. R., Frandsen E., Østergaard E., ten Cate J. M., Moorer W. R., Schel A. J., Mavridou A., Kamma J. J., Mandilara G., Stösser L., Kneist S., Araujo R., Contreras N., Goroncy-Bermes P., O'Mullane D., Burke F., Forde A., O'Sullivan M. & Marsh P. D. (2004). Microbiological Evaluation of Dental Unit Water Systems in General Dental Practice in Europe. European Journal of Oral Sciences; 112: 412–418.
  • Wang, J., Zhou, M. & Liu, F. (2020). Reasons for healthcare workers becoming infected with novel coronavirus disease 2019 (COVID-19) in China. Journal of Hospital Infection; 105(1), 100-101.
  • Yağımlı, M. (2017). İş Sağlığı ve Güvenliği. 2. Baskı, Beta Yayınları.
  • Zencir, M. (2015). Mesleksel Bulaşıcı Hastalıklar: Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Örneği. Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi; 14(51-52).
  • 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu. T.C. Resmi Gazete, 28339,20 Haziran 2012.

Biological Risk Factors in Working Life and Covid-19

Year 2021, Volume: 3 Issue: 2, 133 - 140, 07.07.2021

Abstract

Working life is an indispensable part of human life and spends a significant part of human life in working environment. These environments are important because they carry dangers and risks that will harm the physical, mental and social health of the employee. In working life, we face physical, chemical and biological risk factors. Occupational exposure values have been defined for physical and chemical risks, but it is not possible to talk about limit values for biological risks. Today, healthcare workers are the most exposed to biological factors. Healthcare professionals are at great risk due to Covıd-19, which the world health organization has declared as a pandemic. Although these hazards cause a decrease in work performance in their employees, they increase work accidents and occupational diseases. This situation adversely affects the health and safety of other employees. Therefore, in order to create a healthy and safe working environment, it is important to make the work environment where we spend an important part of our lives compliant with the provisions of the occupational health and safety legislation. In this review, the importance of biological risk factors in working life and prevention methods are mentioned.

References

  • Alıcı, N.Ş., Beyan, A.C. & Şimşek, C. (2020, 1 Haziran). Meslek Hastalığı Olarak Covid-19. http://www.solunum.org.tr/TusadData/userfiles/file/EJP-EK-SAYI-COVID19-27042020.Pdf#Page=149
  • Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, 28678, 15 Haziran 2013.
  • Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği. T.C. Resmi gazete, 27021, 11 ekim 2008.
  • Çetintepe, S. & İlhan, M. (2020). COVİD-19 Salgınında Sağlık Çalışanlarında Risk Azaltılması. Biyoteknoloji ve Stratejik Sağlık Araştırmaları Dergisi, COVİD-19 Özel Sayısı, 50-54.
  • Dikmen, A.U., Kına, M.H., Özkan, S. & İlhan, M.N. (2020). COVID-19 Epidemiyolojisi: Pandemiden Ne Öğrendik. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, COVİD-19 Özel Sayısı, 29-36.
  • Gür, B. (2020). Biyolojik Risk Etmenleri. İçinde M. Albayrak (Eds.), Çalışma Ortamında Risk Etmenleri (ss. 181-204). Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayını. Health Commission of Guangdong Province. (2020, 1 Haziran). Information on the distribution of healthcare workers in Guangdong medical support teams. https://new.qq.com/omn/20200224/20200224A02ELP00.html
  • İstanbul Tabip Odası. (2020, 1 Haziran). Covid-19 Pandemisi günlerinde iş kazası ve meslek hastalığı rehberi. https://www.istabip.org.tr/site_icerik/2020/mayis/covid_19_is_kazasi_meslek_hastaligi.pdf
  • Occupational Health and Safety Administration. (2020, 1 Haziran). Biological Agents. http://www.osha.gov/SLTC/biologicalagents/index.html
  • Salman, E. & Karahan, C. Z. (2014). Sağlık Çalışanlarında Enfeksiyon Riskleri Ve Korunma II: Solunum Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlar. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 67(3): 83- 86.
  • T.C. Aile Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanlığı. (2020, 28 Mayıs). işyerlerinde koronavirüse karşı alınması gereken önlemler. https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/41159/isyerlerinde_koronavirus_covid-19_karsi_alinan_onlemler.pdf
  • T.C. Sağlık Covıd-19 Bilgilendirme Sayfası. (2021, 12 Şubat). https://covid19.saglik.gov.tr/
  • Walker, J. T., Bradshaw, D. J., Finney, M., Fulford M. R., Frandsen E., Østergaard E., ten Cate J. M., Moorer W. R., Schel A. J., Mavridou A., Kamma J. J., Mandilara G., Stösser L., Kneist S., Araujo R., Contreras N., Goroncy-Bermes P., O'Mullane D., Burke F., Forde A., O'Sullivan M. & Marsh P. D. (2004). Microbiological Evaluation of Dental Unit Water Systems in General Dental Practice in Europe. European Journal of Oral Sciences; 112: 412–418.
  • Wang, J., Zhou, M. & Liu, F. (2020). Reasons for healthcare workers becoming infected with novel coronavirus disease 2019 (COVID-19) in China. Journal of Hospital Infection; 105(1), 100-101.
  • Yağımlı, M. (2017). İş Sağlığı ve Güvenliği. 2. Baskı, Beta Yayınları.
  • Zencir, M. (2015). Mesleksel Bulaşıcı Hastalıklar: Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Örneği. Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi; 14(51-52).
  • 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu. T.C. Resmi Gazete, 28339,20 Haziran 2012.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Reviews
Authors

Ali Ağar 0000-0003-2771-9587

Publication Date July 7, 2021
Submission Date October 30, 2020
Published in Issue Year 2021 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Ağar, A. (2021). Çalışma Hayatında Biyolojik Risk Faktörleri ve Covid-19. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi, 3(2), 133-140.