Research Article

Monoterpen ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi

Volume: 1 Number: 2 September 30, 2025
EN TR

Monoterpen ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi

Abstract

Amaç: Geçmişten günümüze tek yıllık bitkilerden çok yıllık ağaçlara kadar çok geniş bir ölçekte bitkisel bileşikler doğrudan veya dolaylı olarak hastalık tedavisinde sıklıkla tercih edilmiştir. Bitki, hayvan ve insanlarda çeşitli fungal enfeksiyonların tedavisinde de bitkisel sekonder metabolitler bu amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Mevcut çalışma, üç temel bitkisel sekonder metabolit grubundan terpenlerde yer alan monoterpenoid bileşiklerinin antifungal etkilerinin son 20 yıldaki araştırmalardaki sıklığının ortaya koyulmasını amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Literatürde çok çeşitli bitki gruplarından elde edilebildiği bilinen 20 farklı monoterpenoid bileşiğinin antifungal etkilerine dair araştırmalara dair veriler R programlama dili aracılığıyla rentrez paketi kullanılarak pubmed veritabanından çekilmiştir. Çekilen veriler yine aynı programlama dili ile normal dağılım testleri ve korelasyon matrislerine tabi tutulmuştur. Bulgular: Monoterpenoidler üst başlığı “antifungal” anahtar kelimesi ile birlikte verildiğinde en yüksek araştırma seviyesinde olduğu belirlendi. Yıllık ortalama en yüksek araştırma sayısı 111,90±50,76 ile thymol olduğu belirlendi. En düşük yıllık makale sayısı ise fenchol (0,24±0,43) bileşiği için belirlendi. 20 bileşenden 11 tanesine ait makalelerin yıllık sayılarının normal dağılım gösterdiği, yüksek sayıda araştırmaya tabi olmuş bileşikler için korelasyon matrisleri ile pozitif korelasyon tespit edildi. Sonuç: Thymol, carvacrol, menthol, linalool, camphor ve menthol bileşiklerine ait antifungal alt başlığından derğlendirilen araştırmaların sayısının diğerlerine göre göreceli olarak daha fazla olduğu belirlendi. Tarihsel öneme de sahip bu bileşiklerin yoğun antifungal etki araştırmalarında yer bulmaları tahmin edilebilir bir durumu ifade ederken, monoterpenoidlerin benzer bir trend analizi ile antibakteriyel ve antimikrobiyal alt başlıklarında da değerlendirilmesi mevcut çalışmadan elde edilen verileri tamamlayıcı nitelikte olabilir.

Keywords

References

  1. 1] Reichling, J. (2010). Plant-microbe interactions and secondary metabolites with antibacterial, antifungal and antiviral properties. Annual plant reviews volume 39: Functions and biotechnology of plant secondary metabolites, 39, 214-347.
  2. [2] Coleman, J. J., Ghosh, S., Okoli, I., & Mylonakis, E. (2011). Antifungal activity of microbial secondary metabolites. PloS one, 6(9), e25321.
  3. [3] Ruparelia, J., Rabari, A., Mitra, D., Panneerselvam, P., Das- Mohapatra, P. K., & Jha, C. K. (2022). Efficient applications of bacterial secondary metabolites for management of biotic stress in plants. Plant Stress, 6, 100125.
  4. [4] Ribera, A. E., & Zuñiga, G. (2012). Induced plant secondary metabolites for phytopatogenic fungi control: a review. Journal of soil science and plant nutrition, 12(4), 893-911.
  5. [5] Pusztahelyi, T., Holb, I. J., & Pócsi, I. (2015). Secondary metabolites in fungus-plant interactions. Frontiers in plant science, 6, 573.
  6. [6] Tiwari, R., & Rana, C. S. (2015). Plant secondary metabolites: a review. International Journal of Engineering Research and General Science, 3(5), 661-670.
  7. [7] Tiring, G., Satar, S., & Özkaya, O. (2021). Sekonder metabolitler. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(1), 203-215.
  8. [8] Alaca, F., & Arslan, N. (2012). Sekonder metabolitlerin bitkiler açısından önemi. Ziraat Mühendisliği, (358), 48-55.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Botany (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 30, 2025

Submission Date

August 25, 2025

Acceptance Date

September 22, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 1 Number: 2

APA
Yörük, E. (2025). Monoterpen ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi. IYYU Journal of PhytoPharmacy, 1(2), 41-50. https://izlik.org/JA77BH45LJ
AMA
1.Yörük E. Monoterpen ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi. JPP. 2025;1(2):41-50. https://izlik.org/JA77BH45LJ
Chicago
Yörük, Emre. 2025. “Monoterpen Ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi”. IYYU Journal of PhytoPharmacy 1 (2): 41-50. https://izlik.org/JA77BH45LJ.
EndNote
Yörük E (September 1, 2025) Monoterpen ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi. IYYU Journal of PhytoPharmacy 1 2 41–50.
IEEE
[1]E. Yörük, “Monoterpen ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi”, JPP, vol. 1, no. 2, pp. 41–50, Sept. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA77BH45LJ
ISNAD
Yörük, Emre. “Monoterpen Ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi”. IYYU Journal of PhytoPharmacy 1/2 (September 1, 2025): 41-50. https://izlik.org/JA77BH45LJ.
JAMA
1.Yörük E. Monoterpen ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi. JPP. 2025;1:41–50.
MLA
Yörük, Emre. “Monoterpen Ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi”. IYYU Journal of PhytoPharmacy, vol. 1, no. 2, Sept. 2025, pp. 41-50, https://izlik.org/JA77BH45LJ.
Vancouver
1.Emre Yörük. Monoterpen ve Monoterpenoidlerin Antifungal Karakterlerinin Belirlenmesinde Biyoinformatik Destekli Trend Analizi. JPP [Internet]. 2025 Sep. 1;1(2):41-50. Available from: https://izlik.org/JA77BH45LJ