Research Article
BibTex RIS Cite

Effects of Prebiotic (Mannan Oligosaccharide) Supplementation into Laying Hen Diets on the Hen Performance, Egg Ouality, Organ Weights, Jejunum pH and Hatching Results

Year 2009, Volume: 8 Issue: 1, 10 - 14, 01.05.2009

Abstract

Effects of different levels of dietary mannan oligosaccharide (MOS)(0,0.5 and 1.0 kg prebiotics/tondiet)in laying hen diets on the performance, egg quality, some organ weights, jejunum pH and hatchabilily results were investigated. 55-weeks old Barred Rock I brown egg layer breeders were used' in the trial. The experimental period lasted 12 weeks. The diets used in the experiment were isonitrojenicand isocaloric containing 16% crude protein and 2700 kcal ME/kg. There were no significant differences among treatments in performance criteria (P>0.05). Shell breaking strength increased significantly in prebiotic supplemented groups compared to control diet (P<0.05). Shell thickness also increased significantly by prebiotic supplementation at 0.5 kg level (P<0.05). Albumen hight'and Haugh unite increased significantly with 1.0 kg prebiotic supplementation (P<0.01). Similiarly, prebiotic supplementation at 0.5 kg increased egg yolk coloration (P<0.05). Most organ weights were not affected by the treatments (P>0.05). However, heart weight was found higher at the 1.0 kg group than other groups. Relative heart weights were significantly higher in 0.5 and 1.0 kg prebiotic supplemented groups. Jejunum pH was not affected by the treatments (P>0.05). There were no significant differences between treatments for hatchability results (P>0.05). Depending on data obtained it can be concluded, that prebiotic supplementation at level 1.0 kg, increased the egg quality significantly.

Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH'sı ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri

Year 2009, Volume: 8 Issue: 1, 10 - 14, 01.05.2009

Abstract

Bu çalışmada, yumurta tavuğu rasyonlarında farklı düzeylerde (0, 0,5 ve 1,0 kg/ton karma) mannan oligosakkarit (MOS) kullanımının performans, yumurta kalitesi, organ ağırlıkları, bağırsak jejenum pH'sı ve kuluçka sonuçlarına etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 55 haftalık Barred Rock I kahverengi damızlık yumurtacı tavukları kullanılmış ve deneme 12 hafta sürdürülmüştür. Tavuklara 2700 kcal/kg ME ve % 16 ham protein içeren izokalorik ve izonitrojenik rasyonlar verilmiştir. Tavukların performans kriterleri üzerine prebiyotik (MOS) ilavesinin etkisi önemli bulunmamıştır (P>0.05). Kabuk kırılma mukavemeti bakımından yemlere prebiyotik ilavesi yapılan gruplarda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında önemli bir artış gözlenmiştir (P<0.05). Kabuk kalınlığı da 0,5 kg/ton prebiyotik ilaveli grupta önemli artış göstermiştir (P<0.05). Ak yüksekliği ve Haugh birimi 1,0 kg/ ton düzeyinde prebiyotik ilavesiyle önemli düzeyde artmıştır (P<0.01). Yumurta sarı rengi, 1,0 kg/ ton düzeyinde prebiyotik ilaveli grupta diğerlerine oranla daha yüksek bulunmuştur (P<0.05).0rgan ağırlıklarından kalp ağırlığı haricinde herhangi bir fark tespit edilmemiş; kalp ağırlığı 1,0 kg/ton düzeyinde prebiyotik ilaveli gruplarda daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Kalp oransal ağırlığı ise 0,5 ve 1,0 kg/ ton prebiyotik ilaveli gruplarda önemli oranda artmıştır (P<0.01). Bağırsak jejenum pH'sı bakımından da önemli bir farklılık saptanmamıştır (P>0.05). Kuluçka sonuçları bakımından muamele grupları arasında önemli bir faklılık tespit edilmemiştir (P>0.05).Sonuç olarak, yumurta tavuğu rasyonlarına 1,0 kg/ ton düzeyinde prebiyotik ilavesinin yumurta kalitesini yükselttiği tespit edilmiştir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Other ID JA88BH35CC
Journal Section Research Article
Authors

Züleyha Kahraman This is me

Cengizhan Mızrak This is me

Engin Yenice This is me

Zafer Atik This is me

Muhammet Tunca This is me

Publication Date May 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Kahraman, Z., Mızrak, C., Yenice, E., Atik, Z., et al. (2009). Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH’sı ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri. Journal of Poultry Research, 8(1), 10-14.
AMA Kahraman Z, Mızrak C, Yenice E, Atik Z, Tunca M. Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH’sı ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri. JPR. May 2009;8(1):10-14.
Chicago Kahraman, Züleyha, Cengizhan Mızrak, Engin Yenice, Zafer Atik, and Muhammet Tunca. “Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH’sı Ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri”. Journal of Poultry Research 8, no. 1 (May 2009): 10-14.
EndNote Kahraman Z, Mızrak C, Yenice E, Atik Z, Tunca M (May 1, 2009) Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH’sı ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri. Journal of Poultry Research 8 1 10–14.
IEEE Z. Kahraman, C. Mızrak, E. Yenice, Z. Atik, and M. Tunca, “Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH’sı ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri”, JPR, vol. 8, no. 1, pp. 10–14, 2009.
ISNAD Kahraman, Züleyha et al. “Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH’sı Ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri”. Journal of Poultry Research 8/1 (May 2009), 10-14.
JAMA Kahraman Z, Mızrak C, Yenice E, Atik Z, Tunca M. Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH’sı ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri. JPR. 2009;8:10–14.
MLA Kahraman, Züleyha et al. “Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH’sı Ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri”. Journal of Poultry Research, vol. 8, no. 1, 2009, pp. 10-14.
Vancouver Kahraman Z, Mızrak C, Yenice E, Atik Z, Tunca M. Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Prebiyotik (Mannan Oligosakkarit) Kullanımının Performans, Kalite Kriterleri, Organ Ağırlıkları, Bağırsak pH’sı ve Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkileri. JPR. 2009;8(1):10-4.

204x63 Creative Commons License
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License 
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003

Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services

14964166171665216684166851668616687


166881668916692


1669016691