Bu çalışma, geleneksel ve organik ve yöntemlerle yetiştirilen karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Denemede toplam 180 adet günlük etlik civciv üçer tekerrürlü 6 ayrı deneme geleneksel, organik kontrol, organik+mera, organik %80 + mera, organik %70 + mera ve organik %50 + mera şeklinde oluşturulmuştur. Geleneksel grubun altı haftalık, organik grupların ise on haftalık dönem boyunca gelişme özellikleri incelenmiştir. Geleneksel yöntemle yetiştirilen grubun altıncı hafta sonunda ulaştığı canlı ağırlık ortalaması 2305.4 g (erkek+dişi) olarak saptanmıştır. Canlı ağırlık değerleri, organik gruplarda 10 haftalık besi dönemi sonunda sırasıyla; 1935.4, 3028.6, 2656.6, 2876.7 ve 2789.6 g olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, organik etlik piliç üretiminde organik mera sistemlerinin organik yemleme ile birlikte kullanılmasının daha avantajlı olduğu ve mera uygulamasının %50 veya %70 oranında olmasının etlik piliçlerde büyüme özelliklerini olumlu yönde etkilediği gözlenmiştir
Other ID | JA66DV75UN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 9 Issue: 2 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services