This study was conducted to determine the effects of dietary supplementation of dried distillers’ grain with soluble (DDGS) and yucca (Yucca schidigera) on broiler performance, intestinal viscosity, carcass traits, and marketing. A total of 360, 21-d-old male broiler chickens were divided into 4 groups as 1: Control (C, corn based diet, without DDGS and yucca (Y) supplementation), 2: DDGS (30%), 3: C + Y (120 mg/kg Yucca) and 4: DDGS (30%) + Y (120 mg/kg) with 6 replicates (15 chicks x 6 replicates). The study was performed between 21 to 42 days of age. As a result, there were no significant differences among the groups in terms of body weight, body weight gain, feed consumption, feed conversion ratio and mortality rate (P>0.05). The carcass traits and effects of different marketing type (whole sale or cutting parts) on profit were compared. A slight decrease was determined in group 4 in terms of leg quarter ratio to cold carcass weight and carcass yield. Intestinal viscosity, bacterial counts and pH values (in duodenum and ileum) were not different among the groups (P>0.05). The lowest production cost was determined in DDGS and DDGS+Y groups (P<0.05). Consequently, the supplementation of DDGS and yucca did not improve the performance and carcass traits and the use of 30% DDGS in broiler diets provided significant reduction in production cost and the marketing of broilers as cuts much profitable than wholesale.
Bu çalışma, broyler rasyonlarına kurutulmuş tahıl damıtma çözünürleri (DDGS) ve yukka ( Yucca schidigera) ilavesinin performans, karkas özellikleri, barsak viskozites i ve pazarlamaya etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Toplam 360 adet 21 günlük yaştaki erkek broylerler 1: Kontrol (C, mısır bazlı diyet, DDGS ve Yukka ilavesiz ), 2: DDGS (%30), 3: C+Y (120 mg/kg) ve 4: DDGS (30%) + Y (120 mg/kg) şeklinde 6 tekrarlı 4 gruba ayrılmıştır (15 piliç x 6 tekrar). Çalışma 21-42 yaşlar arasında yürütülmüştür. Gruplar arasında canlı ağırlık, canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve ölüm oranı yönünden herhangi bir farklılık bulunamamıştır (P>0.05). K arkas özellikleri ve farklı pazarlama şekillerinin (bütün veya parça halinde) kârlılık üzerine etkileri karşılaştırılmıştır. 4. Grupta but ağırlığının so ğuk karkas ağırlığı ve karkas randımanına oranında hafif bir azalma belirlenmiştir. Gruplar arasında ba ğırsak viskozitesi, bakteri sayıları ve pH değerleri (duodenum ve ileum) arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur (P>0.05). En düşük üretim maliyeti DDGS ve DDGS+ Y gruplarında tespit edilmiştir (P<0.05). Sonuç olarak, DDGS ve yukka ilavesi performans ve karkas özelliklerini iyileştirmemiş ve broyler yemlerine %30 DDGS ilavesi üretim maliyetinde önemli azalmalara neden olmuş ve broyler karkaslarının bütün yerine parça halinde satılması daha kârlı bulunmuştur (P<0.05)
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Other ID | JA43FS67ZU |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 12 Issue: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services