Bu çalışmada yumurtacı damızlık rasyonlarına ilave edilen ayçiçeği, soya ve lesitini alınmış soya yağlarının yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, canlı ağırlık, yumurta ağırlığı, yumurta sarı oranı, yumurta yağ asitleri ve lesitin düzeyleri ile kuluçka özellikleri ve civciv kalitesi üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde mevcut 20 haftalık yaştaki 168 adet BAR I ana hattına ait yumurtacı damızlıklar ile 18 adet RIR I baba hattına ait horozlar kullanılmıştır. Tavuklar her birinde 7 hayvan bulunan 8 tekerrürlü 3 gruba rastgele dağıtılmıştır. Deneme grubu rasyonlarına %3 ayçiçek yağı, %3 soya yağı ve %3 lesitini alınmış soya yağı ilave edilmiştir. Deneme 20 haftalık yaştan itibaren 40 haftalık yaşa kadar devam etmiştir. Deneme sonunda farklı yağ kaynakları ilavesinin yumurta verimi, yumurta sarı oranı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, canlı ağırlık bakımından istatistik anlamda önemli bir fark (P>0.05) görülmemiştir. Yumurta ağırlığı, yumurta lesitin ve linolenik asit düzeyleri bakımından incelenen gruplardaki farklılık istatistiki açıdan önemli (P<0.05) bulunmuştur. Her bir deneme grubundaki damızlıklardan 36 haftalık yaşta elde edilen yumurtalarda kuluçka randımanı, çıkış gücü, döllülük oranı, embriyonik ölüm bakımından istatistik anlamda önemli bir fark gözlenmezken (P>0.05), lesitini alınmış soya yağı ile beslenen grupta civciv ağırlığı istatistik bakımdan önemli düzeyde yüksek (P<0.05) belirlenmiştir. Sonuç olarak piyasada satılan degummed soya yağlarında tam olarak lesitinin alınamadığı bu nedenle performans ile kuluçka sonuçlarında önemli bir değişiklik gözlenmediği düşünülmektedir
The purpose of the study was to determine the effects of dietary sunflower seed, crude soybean and degummed soybean oils of layer breeders on the egg production, feed intake, feed to gain ratio, body weight, egg weight, yolk ratio, egg fatty acids, lecithin level, hatchability and chick quality were determined. In the study, totally 18 cockerel and 168 layer breeders aged 20 weeks (bred by Poultry Research Institute) were used in this study. Layer breeder hens were randomly distributed into 3 treatments consisting of 8 replicates with 7 hens in each. 3% sunflower seed oil, 3% crude soybean oil and 3% degummed soybean oil were added to the diets of the treatments. The experiment was continued until the age of 40 weeks from 20 weeks of age. At the end of the study, egg production, yolk rate, feed intake, feed to gain ratio and body weight were not statistically significant in the groups. Egg weight, lecithin and linolenic acid levels in eggs were statistically significant in the examined groups. Hatchability, hatchability of fertile eggs, fertility rate and embryonic mortality were not statistically significant in each treatment group of breeders from 36 weeks of age, while chick weight was higher in the group were fed the degummed soybean oil among examined groups. As a result, it is considered that significant differences were not seen in performance and hatchery characteristics because the extraction of lecithin was not done fully in degummed soybean meal sold in market.
Other ID | JA46HM85KG |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 12 Issue: 2 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services