Biyogüvenlik uygulamaları hayvancılık işletmelerinin
sürdürülebilirliği ve insan sağlığının güvenliğinin yanı sıra güvenli ve karlı
bir hayvancılık yönetim sürecini sağlar.
Bu nedenle bu çalışmada Ekiti’de küçük ölçekli broyler çiftlikleri
arasında biyogüvenlik uygulamalarının faydaları ve etkinliği
değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan 114 çiftliği seçmek için çok aşamalı,
amaçlı ve rastgele örnekleme teknikleri kullanılmıştır. Veriler yapılandırılmış
görüşme tekniği kullanılarak toplanmış, frekans sayımları, yüzdeler, ki-kare ve
pearson çarpım moment korelasyon tekniği ile analiz edilmiştir. Katılımcıların
yarısından fazlası (%53.5) erkek (41-50 yaş) ve %68.4’ü evliydi. Büyük
çoğunluğu (%86.8) 1001 ila 5000 kapasiteli kümeslere sahipti ve %64.0’ü 20 yılı
aşkın deneyime sahipti. Birçok katılımcı broyler çiftliklerinde biyogüvenlik
uygulamalarının yüksek yararlarını ve etkinliklerini kaydederken, broyler
yetiştiricileri arasında yeterli olmayan biyogüvenlik uygulamalarının
sergilendiği ortaya çıktı. Broyler yetiştiriciliğinde; eğitim durumu (χ 2=34.632), sürü büyüklüğü (χ 2=28.337),
yaş (r=0.162) ve biyogüvenlik uygulamalarının faydaları (r=0.187) biyogüvenlik
uygulamaları ile önemli derecede ilişkiliydi. Bununla birlikte, broyler
üreticilerine, hayvancılığa destek verecek birimler (extention agents) yoluyla,
Nijerya tavukçuluk derneğinin işbirliği ile seminer ve workshoplar düzenlenerek
broyler üretimi için biyogüvenlik uygulamaları konusunda daha güçlü bilginin
yayılması gerekmektedir.
Biosecurity
practices offer safe and profitable livestock management processes, with
potential for sustainability in livestock business and safe human health.
Therefore, this study examined the effectiveness and benefits of biosecurity
practices among small scale broiler farmers in Ekiti State. Multistage,
purposive and random sampling techniques were used to select 114 respondents
for the study; data were collected using structured interview schedule,
analysed with frequency counts, percentages, chi-square and pearson product
moment correlation. More than half (53.5%) of the respondents were males
(41-50years), married (68.4%). Majority of the producers (86.8%) had a flock
size of 1001 to 5000 and 64.0% of them had more than 20 years experience. Many
of the respondents recorded high benefits and effectiveness of biosecurity
practices in their broiler farming, while exhibition of non-robust biosecurity
practice was evident among the broiler farmers. Educational Status (χ 2=34.632), flock size (χ 2=28.337),
age (r=0.162) and benefits of biosecurity practices (r=0.187) were
significantly related to the effectiveness of biosecurity practices for broiler
production. Hence, more robust information on biosecurity practices for broiler
production through livestock extension agents should be disseminated to the
broiler farmers, using channels of seminar and workshop with the collaboration
of poultry association of Nigeria.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 23, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 15 Issue: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services