Research Article

Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması

Number: 14 December 31, 2021
EN

Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması

Abstract

Okul öncesi dönemde kullanılan robotik materyaller oldukça yaygın bir hal almaya başlamıştır. Ülkemizde robotik araçlar konusunda son dönemlerde üzerinde tartışılan bir konu olmuştur. Çocukların hayatlarının başlangıcını oluşturan bu dönemde onlar için oyunlar ile beraber yapılan etkinliklerle eğitimleri desteklenmektedir. Çocukların ilkokul dönemine hazırlık yaptıkları bu süreçte eğitim ortamlarının en güzel şekilde zenginleştirilmesi gerekmektedir. Bu zenginleştirmenin ise oyun ve oyuncaklar ile beraber yapılması planlanmaktadır. Çağımız eğitim sistemlerinde artık teknoloji de dahil olmuş ve bu alanda birçok çalışma yapılmış ve uygulanmıştır. Bu çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülen çalışmalardan biri ise STEM yaklaşımıdır. Yapısında barındırdığı “Teknoloji ve Mühendislik” disiplinlerindeki eksikliklerden doğan robotik uygulama alanında çalışmalar çoğalmıştır. Bu uygulamalar ile beraber çocuklara 21.yy becerilerinin kazandırılması hedeflenmiştir. Araştırmalar STEM uygulamalarının eğitim sistemi içerisine dahil olmasını ve okul öncesi dönemden itibaren çocuklara STEM eğitimi verilmesinin uygun olduğunu göstermiştir. STEM eğitiminin bir parçası olmak, çocukların okul öncesi dönemde alacakları eğitimlere katkı sağlamak, eğitim ortamlarının zenginleşmesine yardımcı olmak için okul öncesi dönemde kullanımına uygun bir robotik materyal oluşturulmuş ve uygulaması yapılmıştır.

Keywords

References

  1. [1] Başaran, M., 2018. Okul Öncesi Eğitimde STEM Yaklaşımının Uygulanabilirliği (Eylem Araştırması). (Doktora Tezi), Gaziantep
  2. [2] Bayhan, P., 2017. Okul Öncesi Eğitimde Teknolojinin Rolü, Ankara,
  3. [3] Bülbül, M.Ş. ve Sözbilir, M. (2017). Engelsiz STEM eğitimi
  4. [4] Girls in STEM Project. 2018. https://www.gisproject.org/about (26.06.2021)
  5. [5] Güler, D. ve Bıkmaz, F. H. (2002). Ana sınıflarda fen etkinliklerinin gerçekleştirilmesine ilişkin öğretmen görüşleri. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 1(2), 249-267
  6. [6] Kayseri İl MEM. 2018. STEM Duyurular. http://kayseri.meb.gov.tr/stem/index.aspx?chk=034aff691b4fe1afb3e12548ddd 49540 (26.06.2021).
  7. [7] Li, X., Atkins, M. S. (2004) . Early Childhood Computer Experience and Cognitive and Motor Development. Pediatrics Vol. 113 No. 6 1715–1722. http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/113/6/1715
  8. [8] Millî Eğitim Bakanlığı. 2016. STEM Eğitim Raporu. Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK)

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

July 24, 2021

Acceptance Date

November 2, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 14

APA
Yücel, E., Gökrem, L., & Tuncer, N. (2021). Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması. Journal of New Results in Engineering and Natural Sciences, 14, 17-28. https://izlik.org/JA52BL24FP
AMA
1.Yücel E, Gökrem L, Tuncer N. Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması. JRENS. 2021;(14):17-28. https://izlik.org/JA52BL24FP
Chicago
Yücel, Elif, Levent Gökrem, and Nuran Tuncer. 2021. “Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması”. Journal of New Results in Engineering and Natural Sciences, nos. 14: 17-28. https://izlik.org/JA52BL24FP.
EndNote
Yücel E, Gökrem L, Tuncer N (December 1, 2021) Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması. Journal of New Results in Engineering and Natural Sciences 14 17–28.
IEEE
[1]E. Yücel, L. Gökrem, and N. Tuncer, “Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması”, JRENS, no. 14, pp. 17–28, Dec. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA52BL24FP
ISNAD
Yücel, Elif - Gökrem, Levent - Tuncer, Nuran. “Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması”. Journal of New Results in Engineering and Natural Sciences. 14 (December 1, 2021): 17-28. https://izlik.org/JA52BL24FP.
JAMA
1.Yücel E, Gökrem L, Tuncer N. Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması. JRENS. 2021;:17–28.
MLA
Yücel, Elif, et al. “Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması”. Journal of New Results in Engineering and Natural Sciences, no. 14, Dec. 2021, pp. 17-28, https://izlik.org/JA52BL24FP.
Vancouver
1.Elif Yücel, Levent Gökrem, Nuran Tuncer. Okul Öncesi Eğitimde Kullanılabilecek Bir Robotik Materyal Oluşturulması. JRENS [Internet]. 2021 Dec. 1;(14):17-28. Available from: https://izlik.org/JA52BL24FP