Research Article

“İnsan ve Çevre” Ünitesi için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi

Volume: 3 Number: 2 December 30, 2018
TR

“İnsan ve Çevre” Ünitesi için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi

Abstract

Bu çalışma, fen eğitimi içerisinde yer alan “İnsan ve Çevre” ünitesinin, sınıf dışı öğretim yaklaşımıyla öğretiminin, 7. sınıf öğrencilerin çevre okuryazarlığına etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında yapılan uygulama, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı ikinci yarıyılında 4 hafta süreyle yürütülmüştür. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanmıştır. Kontrol grubu olarak belirlenen grup (N=31), sınıf içerisinde mevcut öğretim yöntem ve etkinliklerini kullanarak, deney grubu (N=31) ise öğrencilerin öğrenim gördükleri okula yakın olan sınıf dışı bir ortamda, araştırmacılar tarafından hazırlanmış plana uygun öğretim yöntem ve etkinlikleri ile öğrenim görmüşlerdir. Öğrencilerin “İnsan ve Çevre” ünitesi üzerine çevre bilgileri, çevreye yönelik duyuşsal eğilimleri, sorumlu davranışları ve problem belirleme ve çözme becerileri, İlköğretim Çevre Okuryazarlığı Ölçeği (İÇOYA) ile belirlenmeye çalışılmıştı. Araştırma sonucunda kontrol ve deney grupları arasında,  çevreye yönelik duyuşsal eğilim ve problem belirleme-çözme becerileri açısından, deney grubu lehine, istatistiksel düzeyde anlamlı bir farklılığın olduğunu göstermiştir. Sürdürülebilirlik çerçevesinde, öğrencilerin çevre okuryazarlığının gelişiminde sınıf dışı eğitim ortamlarının etkili olduğu bulgusundan hareketle sınıf dışı ortamların eğitim öğretimde daha çok yer alması önerilmektedir.

Keywords

References

  1. AEE (2014). Association for Experiential Education. http://www.aee.org/about-aee, 20.11.2015.
  2. Akınoğlu, O. & Sarı, A. (2009). İlköğretim programlarında çevre eğitimi. M. Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, (30), 5-29.
  3. Atasoy, E. ve Ertürk, H. (2008). İlköğretim öğrencilerinin çevresel tutum ve çevre bilgisi üzerine bir alan araştırması. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (1), 105-122.
  4. Atmaca, S., (2012). Derslik Dışı Fen Etkinlikleri ve Bu Etkinliklere Dayalı Öğretimin Öğretmen Adayları Üzerindeki Etkileri. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  5. Bahar, M., Erdağ, E. ve Özel, R. (2013). İlköğretim hayat bilgisi programında çevre eğitimi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13 (2), 1-25.
  6. Basile, C. G. (2000). Environmental education as a catalyst for transfer of learning in young children. The Journal of Environmental Education, 32 (1), 21–27.
  7. Blackseabox (2012). http://www.blackseabox.org/index_tr.html, 10.01.2016.
  8. Braund, M., & Reiss, M. (2004). The Nature of Learning Science Outside the Classroom. In M. Braund & M. Reiss (Eds.), Learning science outside the classroom (pp. 1–12). London: RoutledgeFalmer, UK.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2018

Submission Date

December 26, 2018

Acceptance Date

December 28, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 3 Number: 2

APA
Karakaya Akçadağ, Ç., & Çobanoğlu, E. O. (2018). “İnsan ve Çevre” Ünitesi için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi. Journal of Research in Informal Environments, 3(2), 1-23. https://izlik.org/JA85UK45ZZ
AMA
1.Karakaya Akçadağ Ç, Çobanoğlu EO. “İnsan ve Çevre” Ünitesi için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi. jrınen. 2018;3(2):1-23. https://izlik.org/JA85UK45ZZ
Chicago
Karakaya Akçadağ, Çiğdem, and Elif Omca Çobanoğlu. 2018. “‘İnsan Ve Çevre’ Ünitesi Için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi”. Journal of Research in Informal Environments 3 (2): 1-23. https://izlik.org/JA85UK45ZZ.
EndNote
Karakaya Akçadağ Ç, Çobanoğlu EO (December 1, 2018) “İnsan ve Çevre” Ünitesi için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi. Journal of Research in Informal Environments 3 2 1–23.
IEEE
[1]Ç. Karakaya Akçadağ and E. O. Çobanoğlu, “‘İnsan ve Çevre’ Ünitesi için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi”, jrınen, vol. 3, no. 2, pp. 1–23, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA85UK45ZZ
ISNAD
Karakaya Akçadağ, Çiğdem - Çobanoğlu, Elif Omca. “‘İnsan Ve Çevre’ Ünitesi Için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi”. Journal of Research in Informal Environments 3/2 (December 1, 2018): 1-23. https://izlik.org/JA85UK45ZZ.
JAMA
1.Karakaya Akçadağ Ç, Çobanoğlu EO. “İnsan ve Çevre” Ünitesi için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi. jrınen. 2018;3:1–23.
MLA
Karakaya Akçadağ, Çiğdem, and Elif Omca Çobanoğlu. “‘İnsan Ve Çevre’ Ünitesi Için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi”. Journal of Research in Informal Environments, vol. 3, no. 2, Dec. 2018, pp. 1-23, https://izlik.org/JA85UK45ZZ.
Vancouver
1.Çiğdem Karakaya Akçadağ, Elif Omca Çobanoğlu. “İnsan ve Çevre” Ünitesi için Sınıf Dışı Öğretim Uygulamasının Çevre Okuryazarlığı Üzerine Etkisi. jrınen [Internet]. 2018 Dec. 1;3(2):1-23. Available from: https://izlik.org/JA85UK45ZZ