Aim: In this study, it was aimed to determine the probiotic knowledge levels and probiotic consumption status of postmenopausal women.
Method: This cross-sectional study was conducted with 150 women aged 50 and over who attended a hobby course affiliated to the Ministry of National Education in Bursa in March 2019. Research data were collected by face-to-face interview method.
Results: Ages of women varied between 50-70 years, with an average age of 55,26+5,11 years. A total of 66,7% (out of 150) of the women were awere of the term “probiotic”, and 26% consumed probiotic-added food. A total of 86,6% (out of 150) of the women were consuming food with probiotic additives because they obtained health benefits.
On the other hand, it was found that 36,4% of the women who stated that they did not prefer probiotic food because they found it expensive, 30,3% didn’t need it, 27,3% didn’t find it natural and 6,1% didn’t know what these foods were.
Conclusion: Considering the data obtained, the term “probiotic” was inot well known (incorrectly or incompletely) among the women and there was confusion about probiotic and fermented foods.
Amaç: Bu araştırmada, postmenopozal kadınların probiyotik bilgi düzeylerini ve probiyotik tüketim durumlarını belirlemek amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu kesitsel araştırma, Mart 2019 tarihinde Bursa’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir hobi kursuna giden 50 yaş ve üzeri 150 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yüz yüze görüşülerek anket yöntemiyle toplanmıştır.
Bulgular: Kadınların yaşları 50-70 yaş arasında değişmekte olup yaş ortalaması 55,26+5,11 yıldır. Kadınların %66,7’si probiyotik terimini bilmekte olup %26’sı probiyotik katkılı gıda tüketmektedir. Probiyotik katkılı gıda tüketen kadınların %86,6’sı sağlık yararı gördüğü için tüketmektedir. Tüketmeyen kadınların ise %36,4’ü pahalı bulduğu, %30,3’ü ihtiyaç duymadığı, %27,3’ü doğal bulmadığı ve %6,1’i bu gıdaların neler olduğunu bilmediği için tüketmemektedir.
Sonuç: Elde edilen veriler göz önüne alındığında, kadınlar arasında probiyotik terimi yanlış ve eksik bilinmektedir. Probiyotik ve fermente gıdalar ile ilgili bilgi karmaşası vardır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Acceptance Date | November 12, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 40 Issue: 2 |