Amaç: Bu araştırmada, postmenopozal kadınların probiyotik bilgi düzeylerini ve probiyotik tüketim durumlarını belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu kesitsel araştırma, Mart 2019 tarihinde Bursa’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir hobi kursuna giden 50 yaş ve üzeri 150 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yüz yüze görüşülerek anket yöntemiyle toplanmıştır. Bulgular: Kadınların yaşları 50-70 yaş arasında değişmekte olup yaş ortalaması 55,26+5,11 yıldır. Kadınların %66,7’si probiyotik terimini bilmekte olup %26’sı probiyotik katkılı gıda tüketmektedir. Probiyotik katkılı gıda tüketen kadınların %86,6’sı sağlık yararı gördüğü için tüketmektedir. Tüketmeyen kadınların ise %36,4’ü pahalı bulduğu, %30,3’ü ihtiyaç duymadığı, %27,3’ü doğal bulmadığı ve %6,1’i bu gıdaların neler olduğunu bilmediği için tüketmemektedir. Sonuç: Elde edilen veriler göz önüne alındığında, kadınlar arasında probiyotik terimi yanlış ve eksik bilinmektedir. Probiyotik ve fermente gıdalar ile ilgili bilgi karmaşası vardır.
Probiyotik, bilgi düzeyi, postmenopozal kadınlar, tüketim durumu
Aim: In this study, it was aimed to determine the probiotic knowledge levels and probiotic consumption status of postmenopausal women. Method: This cross-sectional study was conducted with 150 women aged 50 and over who attended a hobby course affiliated to the Ministry of National Education in Bursa in March 2019. Research data were collected by face-to-face interview method. Results: Ages of women varied between 50-70 years, with an average age of 55,26+5,11 years. A total of 66,7% (out of 150) of the women were awere of the term “probiotic”, and 26% consumed probiotic-added food. A total of 86,6% (out of 150) of the women were consuming food with probiotic additives because they obtained health benefits. On the other hand, it was found that 36,4% of the women who stated that they did not prefer probiotic food because they found it expensive, 30,3% didn’t need it, 27,3% didn’t find it natural and 6,1% didn’t know what these foods were. Conclusion: Considering the data obtained, the term “probiotic” was inot well known (incorrectly or incompletely) among the women and there was confusion about probiotic and fermented foods.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary |
Journal Section | Research Articles |
Authors |
|
Publication Date | December 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021, Volume 40, Issue 2 |
Bibtex | @research article { jrvm990617, journal = {Journal of Research in Veterinary Medicine}, issn = {}, eissn = {2667-6745}, address = {Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gorukle-Bursa-Türkiye}, publisher = {Bursa Uludağ University}, year = {2021}, volume = {40}, pages = {125 - 130}, doi = {10.30782/jrvm.990617}, title = {Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Küçük, Sefa Can and Yıbar, Artun} } |
APA | Küçük, S. C. & Yıbar, A. (2021). Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi . Journal of Research in Veterinary Medicine , 40 (2) , 125-130 . DOI: 10.30782/jrvm.990617 |
MLA | Küçük, S. C. , Yıbar, A. "Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi" . Journal of Research in Veterinary Medicine 40 (2021 ): 125-130 <https://dergipark.org.tr/en/pub/jrvm/issue/67911/990617> |
Chicago | Küçük, S. C. , Yıbar, A. "Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi". Journal of Research in Veterinary Medicine 40 (2021 ): 125-130 |
RIS | TY - JOUR T1 - Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi AU - Sefa Can Küçük , Artun Yıbar Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.30782/jrvm.990617 DO - 10.30782/jrvm.990617 T2 - Journal of Research in Veterinary Medicine JF - Journal JO - JOR SP - 125 EP - 130 VL - 40 IS - 2 SN - -2667-6745 M3 - doi: 10.30782/jrvm.990617 UR - https://doi.org/10.30782/jrvm.990617 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Journal of Research in Veterinary Medicine Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi %A Sefa Can Küçük , Artun Yıbar %T Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi %D 2021 %J Journal of Research in Veterinary Medicine %P -2667-6745 %V 40 %N 2 %R doi: 10.30782/jrvm.990617 %U 10.30782/jrvm.990617 |
ISNAD | Küçük, Sefa Can , Yıbar, Artun . "Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi". Journal of Research in Veterinary Medicine 40 / 2 (December 2021): 125-130 . https://doi.org/10.30782/jrvm.990617 |
AMA | Küçük S. C. , Yıbar A. Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi. J Res Vet Med. 2021; 40(2): 125-130. |
Vancouver | Küçük S. C. , Yıbar A. Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi. Journal of Research in Veterinary Medicine. 2021; 40(2): 125-130. |
IEEE | S. C. Küçük and A. Yıbar , "Postmenopozal Kadınların Probiyotikler Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesi", Journal of Research in Veterinary Medicine, vol. 40, no. 2, pp. 125-130, Dec. 2021, doi:10.30782/jrvm.990617 |