Research Article

Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma

Volume: 2 Number: 1 June 28, 2020
TR

Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma

Abstract

Bu çalışmada, tüketicilerin giyilebilir teknolojik ürünleri satın alma karar sürecinde algıladıkları risk faktörleri ölçülmüş ve bu faktörlerin sebepleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, (a) giyilebilir teknolojik ürünlerin satın alımlarındaki algılanan risk faktörlerini belirlemek, (b) algılanan risk faktörlerinin akıllı saat satın alan bireylerin demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini değerlendirmek ve (c) algılanan risk ve satın alma davranışı (kullanım niyeti) arasındaki ilişkinin analizi. Bu amaca ulaşmak için, Bolu ve İstanbul illerinde belirlenen birçok spor salonları, fitness salonları, spor kulüplerini ve akıllı saat satışı yapan özel işletmelerde bulunan ve akıllı saat kullanan 396 kişiden anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Anketler, bu işletmelerde bulunan kişilere Ağustos-Aralık 2019 tarihleri arasında uygulanmıştır. Çalışmada, akıllı saat kullanıcılarının algıladıkları risk faktörlerinin, altı boyut altında toplandığı, algılanan riskin satın alma davranışı üzerinde etkili olduğu ve algılanan risklerin demografik özelliklerine göre birtakım farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda akıllı saat satışı yapan markaların tüketicinin satın aldığı ürünlerdeki performans gücünün beklenilen faydaları sağlayacağına, ürünün emniyetli ve güvenilir olduğuna ikna edilmelidir. Diğer yandan bazı markalarda sıkça karşılaşılan entegrasyon (işletim sistemi ve cihaz uyumluluğu) sorunudur. Ayrıca kullanıcılar tarafından giyilebilir teknoloji ürünlerinin tüketicinin ve çevresindeki kişilerin sağlığına zararlı olup olmadığı tüketici tarafından algılanan diğer önemli risk algısı faktörü olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, üreticilerin dikkat etmesi gereken unsurlara yer verilmiştir.

Keywords

References

  1. Auzefalmsstorage (2020). Bilimsel Araştırma Teknikleri. https://auzefalmsstorage.blob.core.windows.net/ (Erişim Tarihi: 03 28 2020).
  2. Bülbül, H., & Özoğlu, B. (2014). Tüketici Yenilikçiliği Ve Algılanan Riskin Satın Alma Davranışına Etkisi. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 44(7), 43-58.
  3. Deniz, Arzu & Erciş, A. (2008); ''Kişilik özellikleri ile algılanan risk arasındaki ilişkilerin incelenmesi üzerine bir araştırma,'' İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 22, Sayı 2, s. 302-330.
  4. Erel, C. (2008). İnternetten Alışverişlerde Algılanan Risk Üzerine Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Pazarlama Bilim Dalı, Ankara.
  5. Gökçe, Z. (2012). Tüketicilerin alt marka tercihleriyle algılanan risk arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, İşletme Bölümü, Ankara.
  6. Gürbüz, S., & Şahin, F. (2016). Sosyal Bilimlerde Araştırma. Ankara, Seçkin Yayıncılık.
  7. Keleş, C. (2011). Tüketicilerde Genetiği Değiştirilmiş Gıda Ürünleriyle İlgili Algılanan Risk Türlerinin Kulaktan Kulağa İletişim ve Satın Alma İsteğiyle İlişkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  8. Koç, E. (2015). Tüketici Davranışı ve Pazarlama İlkeleri. Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Tourism (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 28, 2020

Submission Date

April 10, 2020

Acceptance Date

April 25, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 2 Number: 1

APA
Ada, A., & Aksoy, R. (2020). Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma. Journal of Sport for All and Recreation, 2(1), 50-61. https://izlik.org/JA78NE48MC
AMA
1.Ada A, Aksoy R. Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma. JSAR. 2020;2(1):50-61. https://izlik.org/JA78NE48MC
Chicago
Ada, Alev, and Ramazan Aksoy. 2020. “Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma”. Journal of Sport for All and Recreation 2 (1): 50-61. https://izlik.org/JA78NE48MC.
EndNote
Ada A, Aksoy R (June 1, 2020) Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma. Journal of Sport for All and Recreation 2 1 50–61.
IEEE
[1]A. Ada and R. Aksoy, “Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma”, JSAR, vol. 2, no. 1, pp. 50–61, June 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA78NE48MC
ISNAD
Ada, Alev - Aksoy, Ramazan. “Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma”. Journal of Sport for All and Recreation 2/1 (June 1, 2020): 50-61. https://izlik.org/JA78NE48MC.
JAMA
1.Ada A, Aksoy R. Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma. JSAR. 2020;2:50–61.
MLA
Ada, Alev, and Ramazan Aksoy. “Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma”. Journal of Sport for All and Recreation, vol. 2, no. 1, June 2020, pp. 50-61, https://izlik.org/JA78NE48MC.
Vancouver
1.Alev Ada, Ramazan Aksoy. Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma. JSAR [Internet]. 2020 Jun. 1;2(1):50-61. Available from: https://izlik.org/JA78NE48MC

Creative Commons Lisansı

Articles published by Journal Sports for All and Recreation is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) License.