Eski Uygurcada önemli bir yere sahip olan Tantrik Budizm büyü, cinsellik, yoga gibi ezoterik bir yapıya sahiptir ve çeşitli ritüelleri içerir. Bu ritüeller kişinin yeniden doğuşunu engellerken ritüellerin asıl amacı kişiyi arındırmak ve ilahi bedene ulaşmasını sağlamaktır. Bunun için bedendeki delikler olan dokuz kapıyı/deliği temizlemek gerekir. Bu dokuz delik düşüncesi Bhagavadgītā’da sürdürülür ve dokuz delik iki göz, iki kulak, iki burun deliği, ağız ve erkekteki iki boşaltım organı (idrar sistemi ve anüs) olarak sıralanır. Ayrıca Kaṭha Upaniṣad metinlerinde bu dokuz deliğe ek olarak göbek ve kafatasının üst kısmındaki açıklıktan bahsedilir ve böylece on bir kapılı şehirden bahsedilir. Bir insanın yeniden doğması için, cehennem, hayvan, insan, tanrı hayat şekillerinden birinde, seçtiği deliklere göre doğması gerekir. Bu, bir âlemden diğerine geçişi gösterir ki bu da günümüzde astrofizik alanında tartışılan kara delikler, solucan delikleri ve paralel evrenleri akla getirir. Bütün bunlara ek olarak, insanın mikro kozmoloji olarak kabul edilmesinden dolayı, bedendeki delikler makro kozmoloji ile özdeşleştirilebilir.
Bu çalışma, insan vücudundaki delikleri ve bu deliklerin gezegenlerle olan bağlantılarını inceleyecek ve bu delikler kara delikler, solucan delikleri ve paralel evrenler fikriyle ilişkilendirerek analiz edecektir.
Eski Uygurca vücut delikleri gezegenler kara delikler solucan delikleri ve paralel evrenler
TÜBA-GEBİP Projesi kapsamında desteklenmektedir.
TÜBA-GEBİP Projesi kapsamında desteklenmektedir.
Tantric Buddhism, which is one of the important fields of study of the Old Uyghur, has an esoteric structure such as magic, sexuality, and yoga and includes various rituals. While these rituals prevent the rebirth of the person, the main goal of the rituals is to purify the person and to allow him/her to reach the divine body. For this, it is necessary to clean the nine doors/orifices called orifices that exist in the body. This tradition of nine orifices is continued in the Bhagavadgītā, and the nine cavities are listed as two eyes, two ears, two nostrils, the mouth, and the two excretory organs in the male (urinary system and anus). Besides, in Kaṭha Upaniṣad texts, in addition to these nine orifices, the opening at the navel and top of the skull and the city with eleven gates are referred to. If a person is to be reborn, s/he has to be born in one of the life forms such as hell, animal, human, or god, according to the orifices s/he as chosen. This indicates the transition from one realm to another, which brings to mind black holes, wormholes, and parallel universes discussed today in the field of astrophysics. In addition to all these, due to the acceptance of humans as micro cosmologists, his/her orifices are identified with macro cosmology.
This study will investigate the orifices in the human body and their connections with the planets, as well as analyze these spaces in relation with the idea of black holes, wormholes, and parallel universes.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Religious Studies |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2022 |
Submission Date | July 7, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sosyal ve beşeri bilimler alanında yapılan özgün çalışmalara zemin hazırlamayı esas alan disiplinler arası bir akademik dergidir. Sosyal ve beşeri bilimler alanında farklı disiplinlerdeki bağımsız bilim insanlarının birlikteliğiyle 2018 Yılında kurulmuş olan derginin bütün sayılarının elektronik formda yayımlanması kararlaştırılmıştır. Derginin resmi ya da resmi olmayan herhangi bir kurum, kuruluş veya grupla bağı yoktur. Derginin yayımlanması için fikirleri ve emekleriyle destek veren bütün bilim insanlarının ortak maksadı sosyal ve beşeri bilimler sahasında çalışanların akademik gelişimlerine katkıda bulunmakla beraber sosyal ve beşeri bilimlerin topluma daha fazla fayda sağlamaları için yeni imkanlar aramaktır.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi”nin (J-SCS) yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sadece elektronik ortamda www.toplumvekultur.com ve dergipark.org.tr üzerinden yayımlanır, açık erişim politikasını benimser. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez çıkar.
Yayınlar için eser sahiplerinden herhangi bir ücret alınmaz, editörlere, yayın kuruluna ve hakemlere ve eser sahiplerine herhangi bir ücret ödenmez. Dergide yayımlanması için iletişim adresine makale gönderen yazarların telif hakkı ile ilgili bu açıklamayı okuyup onayladığı kabul edilir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip bütün araştırmacıların çalışmalarına açıktır. Birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” olan makalelerin ikinci, üçüncü ve dördüncü yazarlarının “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip olması zorunlu değildir. Bir makalede en fazla dört yazar ismi bulunabilir. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış olan makaleler editör incelemesinden geçtikten sonra hakem incelemesine sunulur. Hakemler makalede düzeltme isteyebilir, doğrudan ret veya kabul edebilir. Hakem değerlendirmesi sonu ret edilen makaleler için yazarı tarafından üçüncü bir hakem değerlendirmesi istenebilir, editör bu talebi uygun görürse makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki hakemden birinin kabul, diğerinin ret verdiği durumlarda ise editör makaleyi kabul ya da ret edebilir yahut üçüncü bir hakemden değerlendirme isteyebilir.
Daha önce başka bir yazılı kaynakta yayımlanmış veya değerlendirme aşamasında olan eserler “Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” yayın sürecine kabul edilmezler. Yayımlanan yazılar ile ilgili bütün etik ve yasal sorumluluk yazarlarına aittir.