Research Article

Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli ve Trafik Verilerine Uygulanması

Volume: 8 Number: 1 July 15, 2011
TR EN

Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli ve Trafik Verilerine Uygulanması

Abstract

Yaşam sürdürme analizi, tanımlanan bir olayın belirli bir başlangıç noktasından meydana gelmesine kadar geçen sürelerden oluşan verilerin analizinde kullanılır. Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli, yaşam sürdürme analizinde yaşam süresi üzerinde etkili faktörleri belirlemek amacıyla sık kullanılan bir modeldir. Model, açıklayıcı değişkenlerin etki düzeylerini matematiksel olarak modelleyerek, risk düzeylerini belirlemeyi sağlar. Bu çalışmada, Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli yapısı, parametre tahminleri, hazard oranları ve oransallık varsayımının test edilmesi incelenmiştir. Uygulamada, kırmızı ışık kural hatası nedeni ile meydana gelen trafik kazalarının tekrarlanmasında etkili olduğu düşünülen değişkenler risklilik düzeyleri bakımından incelenmiş ve Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli kullanılarak veri modellenmiştir.

Keywords

References

  1. Akkaya, Ş., Altıntaş, H., 2001. Türkiye'de karayolu trafik kazaları istatistik analizi, 1989-1999, Çukurova Üniversitesi 5. Ulusal Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu, Adana.
  2. Collett D., 2003. Modelling Survival Data in Medical Research, Chapman Hall London, 1-271.
  3. Cox, D. R., Oakes, D., 1972. Analysis of Survival Data", Chapman Hall, London.
  4. Cox, D. R., 1984. Regression models and life tables, Journal of Royal Statistical Society, 187-220.
  5. Temel, F., Özcebe, H., 2004. Türkiye'de Karayollarında Trafik Kazaları, Road Traffic Accidents in Turkey.
  6. Dünya Sağlık Örgütü, Jacobs ve ark., 2000; Baguley ve ark, 2003; Wegman ve ark., 2004 (ETSC,2001); Peden ve ark., 2004. DSÖ Türkiye İrtibat Ofisi WHO Tercümesi Ankara.
  7. Kay, R., 1977. Proportional hazard regressional models and the analysis of censored survival data, Journal of Royal Statistical Society, 227-37.
  8. Kleinbaum, D.G., 1982. Survival Analysis: A Self- Learning Text, Springer, 1-350.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Statistics

Journal Section

Research Article

Authors

Gökhan Kaygısız This is me
Türkiye

Publication Date

July 15, 2011

Submission Date

January 7, 2011

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 8 Number: 1

APA
Kardiyen, F., & Kaygısız, G. (2011). Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli ve Trafik Verilerine Uygulanması. İstatistik Araştırma Dergisi, 8(1), 43-58. https://izlik.org/JA28LY75DS
AMA
1.Kardiyen F, Kaygısız G. Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli ve Trafik Verilerine Uygulanması. JSRTR. 2011;8(1):43-58. https://izlik.org/JA28LY75DS
Chicago
Kardiyen, Filiz, and Gökhan Kaygısız. 2011. “Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli Ve Trafik Verilerine Uygulanması”. İstatistik Araştırma Dergisi 8 (1): 43-58. https://izlik.org/JA28LY75DS.
EndNote
Kardiyen F, Kaygısız G (July 1, 2011) Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli ve Trafik Verilerine Uygulanması. İstatistik Araştırma Dergisi 8 1 43–58.
IEEE
[1]F. Kardiyen and G. Kaygısız, “Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli ve Trafik Verilerine Uygulanması”, JSRTR, vol. 8, no. 1, pp. 43–58, July 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA28LY75DS
ISNAD
Kardiyen, Filiz - Kaygısız, Gökhan. “Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli Ve Trafik Verilerine Uygulanması”. İstatistik Araştırma Dergisi 8/1 (July 1, 2011): 43-58. https://izlik.org/JA28LY75DS.
JAMA
1.Kardiyen F, Kaygısız G. Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli ve Trafik Verilerine Uygulanması. JSRTR. 2011;8:43–58.
MLA
Kardiyen, Filiz, and Gökhan Kaygısız. “Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli Ve Trafik Verilerine Uygulanması”. İstatistik Araştırma Dergisi, vol. 8, no. 1, July 2011, pp. 43-58, https://izlik.org/JA28LY75DS.
Vancouver
1.Filiz Kardiyen, Gökhan Kaygısız. Cox Oransal Hazard Regresyon Modeli ve Trafik Verilerine Uygulanması. JSRTR [Internet]. 2011 Jul. 1;8(1):43-58. Available from: https://izlik.org/JA28LY75DS