EN
TR
Doğrudan ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri için Bir Uygulama
Abstract
Toplulaştırılmış zaman serilerinde mevsimsel düzeltme, mevsimsel düzeltilmiş ana grupların toplulaştırılması yoluyla dolaylı olarak ya da toplulaştırılmış serinin mevsimsellikten arındırılması yoluyla doğrudan elde edilebilir. Ne yazık ki bu stratejiler oldukça farklı sonuçlar üretebilir. Bu çalışmada literatürde doğrudan ve dolaylı yaklaşım olarak adlandırılan alternatif yaklaşımlarla elde edilmiş mevsimsel düzeltme sonuçlarını karşılaştırabilmek ve mevsimsel düzeltmenin kalitesini değerlendirebilmek için kullanılan genel ölçütler ve diyagnostikler tartışılmıştır. Doğrudan ve dolaylı yaklaşımla mevsimsel düzeltme yaklaşımları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) serileriyle elde edilen mevsimsel düzeltme sonuçları temelinde karşılaştırılmıştır. 1998:01–2009:02 dönemine ait üç aylık verilerin kullanıldığı çalışmada GSYİH’nin dolaylı yaklaşımla mevsimsel düzeltilmesine karar verilmiştir.
Keywords
References
- Bell, W. R., Hillmer, S. C., 1984. Issues Involved with the Seasonal Adjustment of Economic Time Series. Journal of Business & Economic Statistics, American Statistical Association, 2(4): 291-320.
- Burman, J. P., 1980. Seasonal Adjustment by Signal Extraction. Journal of the Royal Statistical Society A, 143:321-337.
- European Central Bank, 2000. Seasonal Adjustment of Monetary Aggregates and HICP for the Euro Area. http://www.ecb.int/pub/pdf/other/sama0008en.pdf, 21 Mayıs 2009.
- Dagum, E. B., 1979. On the Seasonal Adjustment of economic Time Series Aggregates: A Case Study of the Unemployment Rate, Counting the Labor Force, National Commion Employment and Unemployment Statistics. Appendix, 2:317-344.
- Dosse, J., Planas, C., 1996. Pre-adjustment in Seasonal Adjustment Methods: A Comparison of REGARIMA and TRAMO. Eurostat Working Group Document, No: D3/SA/07.
- Findley D. F., Soukup R. J., 2007. Detection And Modeling Of Trading Day Effects. U.S. Census Bureau Statistical Research Division, http://www.census.gov/ts/papers/ices00_td.pdf, 23 Aralık 2008.
- Fischer, B., 1995. Decomposition of Time Series - Comparing Different Methods in Theory and Practice. Eurostat Working Paper, No 9/1998/A/8.
- Ghysels, E., 1997. Seasonal adjustment and other data transformations. Journal of Business and Economic Statistics 15, 410-418.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Statistics
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 15, 2010
Submission Date
July 9, 2010
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2010 Volume: 7 Number: 2
APA
Yiğit, Ö., & Saraçoğlu, B. (2010). Doğrudan ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri için Bir Uygulama. İstatistik Araştırma Dergisi, 7(2), 25-44. https://izlik.org/JA62LG44XU
AMA
1.Yiğit Ö, Saraçoğlu B. Doğrudan ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri için Bir Uygulama. JSRTR. 2010;7(2):25-44. https://izlik.org/JA62LG44XU
Chicago
Yiğit, Özlem, and Bedriye Saraçoğlu. 2010. “Doğrudan Ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri Için Bir Uygulama”. İstatistik Araştırma Dergisi 7 (2): 25-44. https://izlik.org/JA62LG44XU.
EndNote
Yiğit Ö, Saraçoğlu B (December 1, 2010) Doğrudan ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri için Bir Uygulama. İstatistik Araştırma Dergisi 7 2 25–44.
IEEE
[1]Ö. Yiğit and B. Saraçoğlu, “Doğrudan ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri için Bir Uygulama”, JSRTR, vol. 7, no. 2, pp. 25–44, Dec. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA62LG44XU
ISNAD
Yiğit, Özlem - Saraçoğlu, Bedriye. “Doğrudan Ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri Için Bir Uygulama”. İstatistik Araştırma Dergisi 7/2 (December 1, 2010): 25-44. https://izlik.org/JA62LG44XU.
JAMA
1.Yiğit Ö, Saraçoğlu B. Doğrudan ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri için Bir Uygulama. JSRTR. 2010;7:25–44.
MLA
Yiğit, Özlem, and Bedriye Saraçoğlu. “Doğrudan Ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri Için Bir Uygulama”. İstatistik Araştırma Dergisi, vol. 7, no. 2, Dec. 2010, pp. 25-44, https://izlik.org/JA62LG44XU.
Vancouver
1.Özlem Yiğit, Bedriye Saraçoğlu. Doğrudan ve Dolaylı Mevsim Düzeltme Yaklaşımları: GSYİH Serileri için Bir Uygulama. JSRTR [Internet]. 2010 Dec. 1;7(2):25-44. Available from: https://izlik.org/JA62LG44XU