EN
TR
Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti
Abstract
Çanta çiziti tek değişkenli veriler için kullanılan ve uçdeğerlerin tespitinde de faydalanılan kutu çizitinin iki değişkenli versiyonudur. Dolayısıyla tek bağımsız değişkenli regresyon uçdeğerlerinin tespitinde kullanılabilir. Ancak bağımsız değişken sayısı birden fazla olduğunda, çanta çizitinin dolaysız kullanılma şansı yoktur. Öte yandan regresyon kalıntıları ile bağımlı değişkenin tahmin değerlerinin belirlediği iki boyutlu uzayın tüm veriyi belirli nispette temsil etme yeteneği literatürde kanıtlanmıştır. Bu çalışmada temel olarak bu sonuçtan hareket edilmiştir. Çoklu regresyon modelinden elde edilen kalıntı ve tahmin değerlerinin belirlediği uzayda çanta çizitinin regresyon uçdeğerlerini belirlemedeki performansı bazı klasik verilerle ve çeşitli senaryolarda Monte Carlo simülasyonlarıyla araştırılmıştır. Yaklaşım birçok senaryoda başarılı bulunmuştur.
Keywords
References
- Belshey, D.A., Kuh, E., Welsh, R.E., 1980. Regression Diagnostics: Identifying Influential Data and Sources of Colinearity.Wiley, New York.
- Brownlee, K.A., 1965. Statistical Theory and Methodology. Wiley, 2nd Edition, NewYork.
- Cook, R.D. ve Weisberg, S., 1980. Characterizations of an Empirical Influence Function for Detecting Influential Cases in Regression. Techonometrics, 22,495-508.
- Hadi, A.S. ve Simonoff, J.S., 1993. Procedures for the Identification of Multiple Outliers in Linear models. J.Amer.Statist.Assoc., 88, 1264-1272.
- Hawkins, D.M, Bradu, D. ve Kass, G.V., 1984. Location of Several Outliers in Multiple Regression Data Using Elemental Sets. Technometrics, 26, 197-208.
- Kianifard, F. ve Swallow, W., 1990. A Monte Carlo Comparison of Some Procedures for Identifying Outliers in Linear Regression. Commun. Statist, Part A Theory Methods 19, 1913-1938.
- Rousseeuw, P.J. ve Leroy, A.M., 1987. Robust Regression and Outlier Detection, Wiley, Newyork.
- Rousseeuw, P.J. ve Ruts, I., 1999. BAGPLOT, Çevrimiçi http://www.agoras.ua.ac.be/.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Economics, Statistics
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 13, 2007
Submission Date
January 15, 2007
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2007 Volume: 5 Number: 1
APA
Sınıksaran, E., & Satman, M. H. (2007). Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti. İstatistik Araştırma Dergisi, 5(1), 35-48. https://izlik.org/JA58UJ34AD
AMA
1.Sınıksaran E, Satman MH. Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti. JSRTR. 2007;5(1):35-48. https://izlik.org/JA58UJ34AD
Chicago
Sınıksaran, Enis, and M. Hakan Satman. 2007. “Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti”. İstatistik Araştırma Dergisi 5 (1): 35-48. https://izlik.org/JA58UJ34AD.
EndNote
Sınıksaran E, Satman MH (July 1, 2007) Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti. İstatistik Araştırma Dergisi 5 1 35–48.
IEEE
[1]E. Sınıksaran and M. H. Satman, “Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti”, JSRTR, vol. 5, no. 1, pp. 35–48, July 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA58UJ34AD
ISNAD
Sınıksaran, Enis - Satman, M. Hakan. “Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti”. İstatistik Araştırma Dergisi 5/1 (July 1, 2007): 35-48. https://izlik.org/JA58UJ34AD.
JAMA
1.Sınıksaran E, Satman MH. Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti. JSRTR. 2007;5:35–48.
MLA
Sınıksaran, Enis, and M. Hakan Satman. “Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti”. İstatistik Araştırma Dergisi, vol. 5, no. 1, July 2007, pp. 35-48, https://izlik.org/JA58UJ34AD.
Vancouver
1.Enis Sınıksaran, M. Hakan Satman. Çoklu Regresyon Uçdeğerlerinin Teşhisçisi Olarak Çanta Çiziti. JSRTR [Internet]. 2007 Jul. 1;5(1):35-48. Available from: https://izlik.org/JA58UJ34AD