TR
EN
Yanıtlamama ve Çift Örnekleme Yöntemi
Abstract
Bu çalışmada, birim yanıtlamama ve kaynakları, nedenleri, nelere yol açtığı incelenmeye çalışılmıştır. Yanıtlamama olması durumunda önerilen yöntemlerden biri olan çift örnekleme yöntemi ele alınmıştır. Yanıtlamama tahminlerin kalitesini ve güvenilirliğini azaltmaktadır. Yalnızca yanıtlayanlara dayalı yapılan parametre tahminleri, yanıtlamayanların yanıtlayanlardan farklı olması nedeniyle, yanlı olur. Araştırmalarda yanıtlamayan birimlerin varlığı, örnek çapının küçülmesine ve araştırma maliyetinin artmasına da neden olur. Bu nedenle yanıtlamamanı ortaya çıkmaması için çalışmalar yürütülmeli ve varlığında tahminler üzerindeki etkilerinin en aza indirgenmesi için düzeltmeler yapılmalıdır. Burada, yanıtlamama yanlılığının giderilmesi ve yanıt oranının artırılması için önerilen yöntemlerden biri olan çift örnekleme yöntemi pek çok araştırmaya ışık tutacak şekilde ele alınmıştır. Çalışmada yanıtlamama için çift örnekleme yönteminin bir uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Uygulama çalışması sonucu yanıtlamama olması durumunun yana neden olduğu, yanıtlamama yanının giderilmesi gerektiği, bunun için önerilen çift örnekleme yönteminin kullanılabileceği görülmüştür.
Keywords
References
- ALKAYA, A. (2003), Anket Araştırmalarında Yanıtlamama ve Çift Örnekleme Yöntemi, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
- AYHAN, H. Ö. (1983), Türkiye Doğurganlık Araştırmasında (1978) Yanıtlamama Kaynakları ve Yanlılığı, Hacettepe Üniversitesi, Nüfus Etütleri Enstitüsü Nüfus Bilim Dergisi, 5.
- BAŞ, T. (2001), Anket, Seçkin Yayınları, Ankara.
- COCHRAN, W. G. (1977), Sampling Techniques, John Wiley&Sons Inc., New York.
- EL-BADRY, M.A. (1956), A Sampling Procedure for Mailed Questionnaires, Journal of the American Statistical Association, 51: 209-227.
- GROVES, R. M., BIEMER, P. P., LYBERG, L. E., MASSEY, J. T., NICHOLIS W. L. And WAKSBERG, J. (1987), Telephone Survey Methodology, John Wiley&Sons Inc., New York, 191-212.
- GROVES, R. M. (1989), Survey Errors and Survey Costs, John Wiley & Sons Inc., New York.
- HANSEN, M.H., HURWİTZ, W.N. (1946), The Problem of Nonresponse in Sample Surveys, Journal of the American Statistical Association, 41: 517-529.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Theory of Sampling
Journal Section
Conference Paper
Publication Date
August 15, 2004
Submission Date
February 4, 2004
Acceptance Date
April 9, 2004
Published in Issue
Year 2004 Volume: 3 Number: 2
APA
Alkaya, A., & Esin, A. (2004). Yanıtlamama ve Çift Örnekleme Yöntemi. İstatistik Araştırma Dergisi, 3(2), 115-131. https://izlik.org/JA77SD73HA
AMA
1.Alkaya A, Esin A. Yanıtlamama ve Çift Örnekleme Yöntemi. JSRTR. 2004;3(2):115-131. https://izlik.org/JA77SD73HA
Chicago
Alkaya, Aylin, and Alptekin Esin. 2004. “Yanıtlamama Ve Çift Örnekleme Yöntemi”. İstatistik Araştırma Dergisi 3 (2): 115-31. https://izlik.org/JA77SD73HA.
EndNote
Alkaya A, Esin A (August 1, 2004) Yanıtlamama ve Çift Örnekleme Yöntemi. İstatistik Araştırma Dergisi 3 2 115–131.
IEEE
[1]A. Alkaya and A. Esin, “Yanıtlamama ve Çift Örnekleme Yöntemi”, JSRTR, vol. 3, no. 2, pp. 115–131, Aug. 2004, [Online]. Available: https://izlik.org/JA77SD73HA
ISNAD
Alkaya, Aylin - Esin, Alptekin. “Yanıtlamama Ve Çift Örnekleme Yöntemi”. İstatistik Araştırma Dergisi 3/2 (August 1, 2004): 115-131. https://izlik.org/JA77SD73HA.
JAMA
1.Alkaya A, Esin A. Yanıtlamama ve Çift Örnekleme Yöntemi. JSRTR. 2004;3:115–131.
MLA
Alkaya, Aylin, and Alptekin Esin. “Yanıtlamama Ve Çift Örnekleme Yöntemi”. İstatistik Araştırma Dergisi, vol. 3, no. 2, Aug. 2004, pp. 115-31, https://izlik.org/JA77SD73HA.
Vancouver
1.Aylin Alkaya, Alptekin Esin. Yanıtlamama ve Çift Örnekleme Yöntemi. JSRTR [Internet]. 2004 Aug. 1;3(2):115-31. Available from: https://izlik.org/JA77SD73HA